Göz kapağı yapı olarak bakteriye alerjenlere darbelere ve virüslere karşı hassastır. Bu nedenle kolayca göz kapağı şişmesi meydana gelebilir. Bu bölgede oluşan şişme uyku düzensizliği ve yorgunluk nedeni ile de ortaya çıkabilir.
İnsanlar uzun süre uykusuz kaldıklarında ya da yoğun iş temposundan dolayı göz kapağı şişmesi ile karşılaşabilir. Bunların dışında göz kapağı şişmesi bir takım hastalıklar nedeni ile de ortaya çıkabilir. Göz şişmesi neden olur sorusu geçiştirilmeden araştırılması gereken bir rahatsızlıktır.
Göz şişmesi neden olur sorusu için bazı tıbbi durumlar işaret edilebilir.
Bu durumları ise aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:
Göz altı şişmesi ve göz kapağı şişmesi çeşitli etkenlere bağlı olarak meydana gelebilir. Bunlar arasında uyku eksikliği ve başlıca faktörlerdir. Bunun yanı sıra göze yabancı bir madde girmesi, alerjen maddeler, böcek ısırması, yaralanma ya da travma gibi durumlardan dolayı göz altı şişmesi ve göz kapağı şişmesi meydana gelebilir. Ayrıca çok fazla televizyon tablet bilgisayar ekranına bakmak ve temiz olmayan eller ile gözleri ovuşturmak da göz şişmesine yol açar.
Göz kapağı şişmesi durumunda buna neyin sebep olduğunu göz kapağı şişmesi durumunda buna neyin sebep olduğunu saptanması ve uygun tedavi yöntemleri için muhakkak bir göz hekimine başvurarak muayene olmak gereklidir. Göz kapağı şişmesi durumunda semptomların azaltılması için hekim tavsiyesi ile birtakım ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlar göz damlası, pomad ya da özel solüsyon formunda ilaçları olabilir. Bazen oral yolla kullanılan ilaçlar da reçete edilebilir.
Nazardan göz kapağı şişmesi halk arasında yaygın bir inanıştır. Ancak göz kapağı şişmesi tıbbi olarak ortaya çıkan bir durumdur. Bu durumun evde tedavi yöntemi de bazen mümkün olabilir. Göz kapağı şişme durumunu azaltmak için kompres uygulaması faydalı olabilir. Bu uygulama kapaklardaki şişkinliği azaltabilir ve kaşıntıyı hafifletebilir.
Soğuk kompres uygulaması buz kalıpları ve soğuk jel torbaları ile yapılabilir. Göz temizliği de göz kapağı şişmesi durumunun önüne geçebilecek bir uygulamadır. Göz kapağını temizlerken özel göz şampuanlarından ya da bebek şampuanlarından yararlanılabilir.
İşlem sırasında ılık su ve pamuk yardımı ile nazik hareketler uygulanmalıdır. Göz kapaklarını nemlendirmek de göz kapağı şişmesi durumunu ortadan kaldırabilir. Yorgunluğa bağlı olarak kuruyan ya da hassaslaşan göz kapaklarına eczanelerde reçeteli veya reçetesiz satılan suni gözyaşı damlaları uygulanabilir.
Ayrıca göz kapağı şişmesi için gözü dinlendirmek de etkili yöntemler arasındadır. Bunun için makyaj takma kirpik ve kontakt lens gibi ürünlerin kullanımına bir süre ara vererek göz kapağı şişmesi durumu ortadan kaldırılabilir.
Göz kapağı şişmesi nedenleri arasında stres de yer alır. Vücudun maruz kaldığı yoğun stres bazı fizyolojik tepkilere yol açar ve bu tepkilerden biri de göz kapağı şişmesi durumudur. Yoğun stres vücutta salgılanan hormonların dengesini etkiler. Bu da göz kapaklarında şişme ortaya çıkarabilir.
Stresten dolayı göz kapağı şişmesi olmasının bazı nedenleri vardır. vücutta sıvı birikmesine yol açar. Bu durumda göz kapakları şişebilir. Bununla birlikte stresten dolayı vücuttaki kan damarları genişler ve buna bağlı olarak da göz kapaklarında şişme görülebilir. Fakat göz kapaklarında sürekli olarak bir şişme mevcut ise ve başka belirtiler de varsa bu durumda muhakkak bir göz doktoruna başvurmak gereklidir.
Göz kapağı şişmesi ya da enfeksiyon gibi altta yatan bir nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Göz kapağı şişmesi ile beraber bazı belirtilerin de ortaya çıkması mümkündür.
Bu belirtiler ise şöyledir:
Göz kapağı şişmesi nedeni ile hekime başvuran hastalarda öncelikli olarak hastanın tıbbi öyküsü, varsa kronik rahatsızlıkları ve kullandığı ilaçlar ile ilgili genel bir bilgi alınır. Daha sonra hasta detaylı bir göz muayenesinden geçirilir.
Yapılan bu muayene uzman bir göz hekimi tarafından özel cihazlar kullanılarak gerçekleştirilir. Hekimin gerekli görmesi halinde hastaya anestezi uygulanarak anestezi altında daha detaylı bir şekilde inceleme yapılabilir.
Yapılan muayeneler sırasında göz hastalıkları klinikleri için özel olarak tasarlanmış olan medikal cihazlar kullanılır. Göz hekimi tarafından detaylı bir muayene yapıldıktan sonra gerekli görülmesi durumunda bazı testler istenebilir.
Göz kapağı şişmesi teşhisinde en fazla başvurulan testler arasında göz kapağında ortaya çıkan yağ ya da kabuklanmalardan alınan örneğin laboratuvara gönderilmesidir. Bu örnek incelendikten sonra göz kapağı şişmesi durumuna yol açan durumun neden olduğu tespit edilir.
Bununla birlikte gözler iyice temizlendikten sonra gözyaşı örneği alınarak incelenmek üzere laboratuvara gönderilebilir. Tüm bu inceleme ve muayeneler sonucunda göz kapağı şişmesi ve buna yol açan durumun net olarak teşhisi yapılır ve tedavi süreci başlatılır.
Göz kapaklarında ciddi bir göz kapağı şişmesi mevcut ise ve bu durum evde uygulanan tedavi ile geçmiyorsa farklı bir hastalığın habercisi olabilir. Bu nedenle göz kapağı şişmesi ile karşı karşıya kalan kişiler başvurmalıdır. Doğru ve tedavi seçenekleri ile göz kapağı şişmesi ortadan kaldırılabilir. Çeşitli hastalıklar veya ciddi alerjenler nedeniyle iki göz kapağı şişmesi birden olabilir. Ancak bazı durumlarda yalnızca tek göz kapağındadır şişlik görülür.
Tek göz kapağındaki şişlik böcek ısırması darbe alma ya da bakteriyel enfeksiyon gibi nedenlerle ortaya çıkabilir.
Göz kapağı şişmesi evde yapılan tedaviye rağmen 48 saatten daha uzun sürüyorsa muhakkak uzman bir göz hekimine başvurmak gereklidir. Göz kapağı şişmesini önlemek için düzenli olarak alerji testleri yaptırmak bu durumun önüne geçmeyi sağlayabilir. Alerjiden kaynaklı göz kapağı şişmesi düzenli olarak meydana geliyorsa alerji nedenini bilmek ve alerjenlerden kaçınmak maruziyeti azaltmaya yardımcı olur.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.