Yüz gerdirme ameliyatı, ciltte meydana gelen deformasyonların düzeltilmesi için fazla derinin alınması işlemidir.
İyileşme süreci sonrasında hastanın eskiye oranla daha genç bir görüntüye kavuşması hedeflenir. Deri yapısını etkileyen bazı hastalıklar, yaşın artması, yüksek miktarda kilo verilmesi gibi durumlarda insan cildi esnekliğini kaybederek sarkmalar ortaya çıkabilir.
Bu durumun önüne geçebilmek için bazı cilt bakım uygulamaları bulunsa da fazla miktarda deformasyon gelişen hastalarda bu yöntemler işe yaramayabilir.
Bu aşamada daha genç ve gergin bir görünüm sağlanması için cerrahi müdahalelere başvurulabilir.
Yüz gerdirme ameliyatı, ciltteki fazla derinin ve yağ dokusunun alındığı cerrahi operasyondur.
Ameliyat, cilt altındaki yağ, kas gibi dokuların konumlarının değiştirilmesi işlemlerini de içerebilir. Alın, şakaklar gibi belli bir bölgede veya tüm yüzde germe yapılabilir. Kişiye uygun olan prosedürlerin belirlenmesi için uzman doktor muayenesi gereklidir.
Çocuklarda farklı hastalıklar sebebiyle yüzde oluşan deformasyonlar ve deri sarkmaları için gerdirme ameliyatı uygulanabilir. Yüzün sorun yaşanan kısmındaki deri alınarak görünüm iyileştirilir.
Çocuk hastalarda daha minimal düzeltmeler yapılacağından endoskopik yöntemler tercih edilebilir.
Bu yöntemde saç derisi içerisinde küçük delikler açılarak videolu sistemler ile işlemin gerçekleştirilmesini sağlar. Deri altı dikişler sayesinde iyileşme sürecindeki yan etki oluşumunu azaltabilir.
Derideki bozulmalar çocuğun psikolojik olarak kötü etkilenmesine neden olabilir. Yaşıtları tarafından akran zorbalığın uğraması muhtemeldir.
Cerrahi operasyonlar genellikle 18 yaş üzeri yetişkinlere uygulansa da çocuğun sosyal hayatı ve psikolojisi için daha erken yaşlarda uygulanabilir.
Kadın hastalarda ciltte meydana gelen sarkmalar hastayı rahatsız ederek çözüm yolları aramaya iter. Hızlı sonuç almak isteyen hastalar gerdirme ameliyatlarını tercih edebilir.
Bu ameliyatlarda yüzdeki dokular, daha sıkı bir cilt oluşturacak şekilde düzeltilir. Alın veya kulak arkasından atılan kesiklerin ardından cilt altı dokusu yüzün doğal anatomisine uygun olarak düzenlenir.
Fazla olan cilt dokusu alınarak dikiş atılır. Özellikle çene hattında ve burun kenarlarında diğer bölgelere oranla daha hızlı kırışıklık, deri toplanması oluşur. Bu durumda yüz gerdirme ameliyatı tüm yüz yerine bölgesel olarak uygulanabilir.
Ameliyat düşünmeyen hastalarda yüz yogası, kolajen destekleri gibi uygulamalar erken yaşlarda kırışıklıklar için etkili bir çözüm olabilir.
Bazı hastalar basit sarkma ve kırışıklık şikayetleri için dolgu enjeksiyonu, botoks gibi işlemler tercih edilebilir. Deri sarkması, yağ dokusundaki sorunların ilerlediği durumlarda yüz gerdirme ameliyatı daha etkili bir seçenektir.
Erkeklerde yüz gerdirme ameliyatı ile sarkan derinin toparlanması sağlanır. Yanaklardaki yağ ve derinin aşağıya sarkan kısımları, çene hattı etrafındaki deri ameliyatla alınarak daha gergin bir cilt oluşturulur.
Erkek hastalarda erkeksi yüz yapısının bozulmadan minimal kesiklerle fazla cilt dokusundan kurtulmak hedeflenir.
Ameliyat sonrasında ödem ve şişlikler meydana gelebilir, bu nedenle ameliyatın gerçek sonuçları iyileşme süreci sonrasında ortaya çıkacaktır.
Hızlı ve yüksek miktarda kilo verilmesi, yaş artışı ve bazı hastalıklar derinin sarkma sürecini hızlandırır.
Dolgu, botoks gibi uygulamalarla düzeltilemeyecek duruma gelmiş deformasyonlarda cerrahi müdahaleye başvurulur. Bu tip ameliyatlar kadın hastaların yanı sıra erkek hastalar tarafından da sıkça tercih edilir.
Yüz gerdirme ameliyatı genellikle 30 yaş ve üzeri hastalarda tercih edilir. Ameliyat, basit ifadeyle kırışıklığa neden olan derinin gergin bir şekilde düzenlenerek yeniden dikilmesi ile gerçekleştirilir.
Farklı ameliyat türleri bulunsa da yaşlı hastalarda deri sarkması yüksek miktarda olduğundan klasik gerdirme ameliyatı tercih edilir. Yaşlılarda boyun bölgesinde de gevşemeler olduğundan boyun gerdirme ameliyatıyla birlikte uygulanabilir.
Ameliyat olacak yaşlı hastalarda kalp hastalıkları, diyabet gibi ameliyatı ve iyileşme sürecini etkileyebilecek bazı ek hastalıklar bulunabilir.
Bu durumlarda uzman doktorlar tarafından muayene yapılarak ameliyata karar verilir. Doktor ile görüşme yapıldığında kullanılan ilaçlar ile ilgili detaylar anlatılmalıdır.
“Yüz gerdirme ameliyatı riskli mi?” sorusunun cevabı ameliyat olacak hastanın genel durumu, ameliyatı yapan doktor ve kurumun güvenilirliği gibi değişkenlere bağlıdır.
Her ameliyat ve cerrahi müdahalede olduğu gibi bu tip ameliyatlarda da çeşitli riskler mevcuttur. Enfeksiyon, kanama ve benzeri problemler ortaya çıkabilir. Yüz gerdirme ameliyatı riskleri şu şekilde sıralanabilir:
Ameliyata karar verilirken ameliyatı olacağınız kurumu doğru araştırmanız, yetkin kişilere başvurmanız çok önemlidir. Yanlış yapılan işlemler kalıcı hasarların oluşmasına neden olabilir.
Yüz gerdirme ameliyatı sonrası işlem bölgesinin temiz tutulması ve istirahat edilmesi, iyileşme süreci için oldukça önemlidir. Yüz ameliyatı sonrası için bazı öneriler şunlardır:
Ameliyat sonrasında iyileşme 2 ve 4 hafta arasında bir zaman alabilir.
Ameliyattan sonraki iki gün doktorunuz farklı bir uyarıda bulunmadıysa duş alınmamalı, bandajlar ıslatılmamalıdır. 1-2 hafta sonrasında dikişler ciltte eriyen tipte değilse alınır. İyileşme sürecini etkileyen bir durum ortaya çıkarsa bu süre uzayabilir.
Dikişler alınmadan önce yaraların açılmasına neden olabilecek tüm hareketlerden kaçınılmalıdır.
Ameliyattan sonraki 2 hafta yüzde morluklar ve şişlik görülebilir. Zamanla bu görünüm hafifleyebilir. Dikişler alındıktan sonra yüzdeki iyileşme süreci devam eder.
Yüz gerdirme ameliyatı sonrası gerçek sonuçların ortaya çıkması 6-9 ay kadar sürebilir.
Ameliyatın iyileşme süreci hastanın yaşı, kronik hastalıkları gibi değişkenlere bağlı olarak uzayabilir. Ameliyat sonrası süreci daha doğru öğrenebilmek için bir doktora danışmak uygun olacaktır.
Ameliyat olmayı düşünen hastaların aklında “Yüz gerdirme ameliyatı kaç saat sürer?” gibi sorular olabilir. “Yüz gerdirme ameliyatı riskli mi?”, “Ameliyat sonrası neler yapmalıyım” gibi konuları düşünebilirler.
Cilt kolajen üretimi ve hücre yenilenmesinin sürekliliği sayesinde sıkı ve esnek bir yapıya sahiptir.
Yaşın ilerlemesiyle bu yenilenme süreci daha yavaş işlemeye başlar ve zamanla yüzün şekli ve yapısında değişimler ortaya çıkar. Deri eski esnekliğini kaybettikçe sarkma ve deformeler meydana gelebilir. Yüz şekil ve yapısının eski formuna kavuşturulması için yüz gerdirme ameliyatı tercih edilebilir.
Ameliyat farklı şekillerde yapılabilir. Tüm yüze uygulanan ameliyatlar olduğu gibi çene, göz çevresi gibi bölgesel uygulamalar da mevcuttur. Uygulanan bölgenin büyüklüğü, hastanın genel durumu, doktorun kullandığı teknik gibi değişkenlere bağlı olarak ameliyat süresi değişebilir. Yüz gerdirme ameliyatları genellikle 2 ile 6 saat arasında sürebilir.
“Yüz gerdirme ameliyatı nasıl yapılır?” sorusunun cevabı işlem bölgesinin büyüklüğüne göre değişebilir. Ameliyat farklı tekniklerle yapılabilse de genel olarak benzer aşamaları içerir. Ameliyata başlanırken öncelikle doktorun tercihine göre lokal veya genel anestezi uygulanır. Kulak arkası, saç çizgisi, çene altı gibi bölgelerden kesi atılarak derinin ayrılması sağlanır. Fazla derinin çıkarılması, yağ ve kas dokularının konumunun değiştirilmesi gibi işlemler uygulanır. Kesi bölgelerinden dikiş atılarak operasyon tamamlanır. Ameliyat sonrasında durumun izlenmesi için hasta birkaç gün hastanede müşahede altında tutulabilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.