Argan yağı, Argania spinosa adı verilen endemik bir ağaçtan elde edilen üründür.
Sapotaceae familyası üyelerinden olan Argania spinosa yaklaşık yüz elli yıl yaşayabilen güçlü köklere sahip bu yüzden erozyona karşı korumada da büyük etkileri olan bir ağaçtır.
Argan ağacından elde edilen başta argan yağı dahil olmak üzere yan ürünler; yakacak maddesi, besin maddesi, kozmetik ürün amaçlı olarak kullanılır.
Argan yağı, argan ağacından çeşitli yöntemlerle elde edilen hem maddi olarak hem de farmakolojik olarak oldukça değerli olan bir üründür.
Hem beslenme maddesi hem de tıbbi ürün olarak kullanılan argan yağı tüm bu taşıdığı özelliklere içerdiği biyolojik olarak aktif bileşenlerden dolayı sahiptir. Argan yağı önemli miktarda oleik asit, linoleik asit ve polifenol içerir.
Bulundurduğu bu kimyasallar sayesinde kozmetik sektöründe de çok geniş bir kullanım alanına sahiptir.
Hatta ruhsatlandırılmış birçok kozmetik ürünün formülasyonunda ham madde olarak argan yağından önemli miktarlarda yararlanılır.
Argan yağı saça parlaklık ve hacim verme, saçı onarma, cildin sebum dengesini sağlama, sivilcelerin iyileşmesini hızlandırma, cildin elastikiyetini ve nem oranını arttırma gibi faydalara sahiptir.
Argan yağının eldesi için olgun meyveden çıkarılan tohumlar önce kavrulur daha sonra ise ezilir. İyice ezilen tohumlar süzülür.
Bu geleneksel yöntemle elde edilen yağ berrak sarı renktedir ve yemeklik yağ olarak gıda sektöründe kullanılır. Bu yağın tuzlanarak saklanması raf ömrünü uzatır.
Yağ eldesinde kullanılan diğer yöntem ise tohumların kavrulma işlemine tabi tutulmadan hidrolik presler kullanılarak ezilmesidir.
Soğuk presleme yöntemi de denilen bu metodda ısı ya da çözücü kullanımı yoktur. Yağ filtrelerden geçirilerek hazır hale gelir.
Çıkarılan yağ daha çok kozmetik sektöründe kullanılır. Ayrıca istenmeyen bileşenlerin ayrıştırılması için siklohekzan, petrol eteri, diklorometan ve kloroform gibi yağlı yapıya sahip çözücülerden destek alınır.
Süperkritik akış ekstraksiyon yönteminden yararlanılarak da argan yağı elde edilebilir. Bu yöntemde yine çözücüler kullanılır fakat diğer yöntemlerden farklı olarak yüksek basınçtan yararlanma durumu mevcuttur.
Argan yağı; saf, ekstra saf, kozmetik ve zenginleştirilmiş olarak 4 farklı sınıfa ayrılmıştır. Bu ayrım, yağın eldesinde kullanılan yönteme ve yağın asitlik oranına göre yapılmıştır.
Saf argan yağının asiditesi bir buçuğa eşit veya bir buçuktan küçük, ekstra saf yağın asiditesi ise 0,8’e eşit veya 0.8’den küçük olmalıdır.
Kozmetik argan yağı çözücüler kullanılarak ön işleme uğratılmamış tohumlardan elde edilir. Kozmetik yağın raf ömrü kısadır ve diğer yağlara oranla maliyeti yüksektir. Bu yağ saç ve cilt bakımında genellikle maske olarak kullanılır.
Argan yağı saç maskesi faydaları arasında saçı besleme ve uzamasını destekleme yer alır. Zenginleştirilmiş yağ 150-200 °C ve 1,5-1,8 Pa basınç altında buhar distilasyonu yöntemi kullanılarak üretilir. Yağ asitleri bakımından oldukça zengindir.
Bu yağdan yine kozmetik sektöründe yararlanılır fakat direkt olarak uygulanması ciltte iritasyon oluşumuna yol açabilir.
Argan yağı, cilt bakımından metabolik hastalıklardan korunmaya kadar çok çeşitli alanlarda kullanılabilir. Bunların dışında argan yağı saça faydaları ile de bilinir ve oldukça yaygın olarak kullanılır. Argan yağının faydaları arasında şunlar yer alır:
Argan yağı saça faydaları ile de tanınan bir üründür ve cilt bakımındaki kadar saç bakımında da oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir.
Özellikle yıpranmış ve boyalı saçların canlandırılmasında tercih edilen argan yağı birden farklı şekilde saça uygulanabilir. Argan yağı saça faydaları arasında şunlar yer alır:
Argan gıda yağı tohumları hafifçe kızartılarak zengin bir ceviz aroması ve dumanlı bir tat elde edilir. Bu şekilde elde edilen yağ ciltte de kullanır, ancak baskın bir kokuya sahiptir ve uçucu yağ bakımından yoksundur. Ayrıca E vitamini ve besin maddeleri açısından da zayıftır. Argan yağının cilt bakımında kullanılanı ise soğuk preslenmiş çiğ tohumlardan yapılır ve bu da yağın içine çok fazla posanın girdiği anlamına gelir. Bu karışımın çökelmesine izin verilir ve yağ üst kısımdan alınır. Bu durum gıda yağı üretim yöntemine göre çok daha düşük verim sağlar fakat bu yağ cilt kuruluğunda fayda sağlayan nemlendirici kimyasallar ve cildi yatıştırıcı saponinler açısından oldukça zengindir.
Argan yağı oda sıcaklığında ve koyu renkli şişelerde saklanmalıdır. Argan yağı çok soğursa katılaşabilir ancak bu durum, yağın yavaş yavaş tekrar oda sıcaklığına getirilmesiyle kolaylıkla düzeltilebilir ve yağın özelliklerini etkilemez. Argan yağı asla yüksek sıcaklıklara ısıtılmamalıdır çünkü bu, doğal özellikleri ve sağlığa olan faydalarını yok edebilir. Tüm bitkisel ürünlerde olduğu gibi argan yağının da ham doğal hali, besin değerlerinin optimum seviyede olduğu durumdur.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.