Böcekler ve diğer omurgasız canlılara karşı genellikle hoşlanmama, tiksinme ve korku gibi olumsuz duygular beslenmektedir.
Arılar da karşılaşıldığında korku ve endişe duyulan böcekler sınıfında yer almaktadır. “Arı korkusu ne demek?” sorusuna arılara karşı duyulan fobik tipte korku olduğu cevabı verilebilir. Bu korkuya tıp dilinde “apifobi” veya “melissafobi” denilmektedir.
Arılar ve diğer hayvanlara karşı oluşan korku, tiksinme gibi olumsuz tutumların hayvanlara karşı kendini savunmak veya hastalıklar ile enfeksiyonlardan kaçınmak için potansiyel olarak tehlikeli türlere bedeni ve psikolojiyi hazırlamaya yönelik biyolojik bir yakınlıktan kaynaklandığı varsayılmaktadır.
Arı korkusu özgün fobiler arasında yer alan bir fobi durumudur. Yani normal şartlar altında zararlı ya da tehlikeli olmayan bir nesne veya duruma karşı yoğun ve aşırı bir biçimde mantıksız bir korku duyulmasını içermektedir.
Arı fobisine sahip kişiler arı ile karşı karşıya kaldıkları zaman panik atak hastalığına benzer semptomlar göstermektedirler.
Arı korkusu tedavi edilebilir rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. Tedavide en çok psikoterapik yöntemler kullanılmaktadır.
Arılar ekosistemin devamlılığını sağlayan oldukça önemli görevleri olan canlılardır. Arılar sadece yaşam alanlarına müdahale edildiğinde ve tehdit edildiklerinde sokma eğilimine sahip canlılardır.
Arı alerjisi olmayan insanlarda sokma sonrası semptomlar kızarıklık, şişlik ve sızlama şeklinde ağrı gibi basit düzey tepkilerle sınırlı kalmaktadır.
Fakat tüm bunlara rağmen bu canlılar bazı kişilerde korkuya sebep olmaktadır. “Arı korkusu nedir?” sorusuna arılara karşı duyulan korkuya dayalı bir fobidir cevabı verilebilir. Bu fobinin görülme sıklığı oldukça fazladır.
Apifobinin derecesine göre insanların arılara verdiği tepkiler değişiklik göstermektedir. İleri derece apifobiye sahip kişiler için korku kaynağıyla karşı karşıya gelmedikleri ve arı fotoğrafı görme, arının kanat çırpma sesini duyma gibi durumlarda dahi kaygı ve korku belirtileri ortaya çıkabilmektedir.
Arı fobisine sahip olan insanlar arılara karşı normal düzeyde bir korku beslemezler.
Besledikleri korku anormal derecede yüksektir. Bu korku gerçek bir tehdit durumunun gerektirdiğinden çok daha fazlasıdır. Arı korkusu olan insanlar da diğer fobilerin aksine bu korkularının yersiz olduğunun farkındadırlar fakat istemsiz olarak bu korku durumunun oluştuğunu düşünürler.
Arı korkusunun neden oluştuğuna dair birden fazla görüş mevcuttur. Bu görüşler arasında şunlar yer almaktadır:
Apifobinin vücutta hem fiziksel hem de psikolojik etkileri olmaktadır. Bu etkilerden asıl sorumlu bileşenin kortizol olduğu düşünülmektedir.
Apifobiye sahip insanlar arıyla karşılaştıkları anda yüksek oranda kortizol salgılamaktadır.
Stres hormonu olarak bilinen kortizol vücutta stres ve kaygı oluşumunu tetiklemektedir. Hatta bu anksiyete ve stres durumuna bağlı olarak kişide kas gerginlikleri ve ağrıları oluşabilmektedir. Arı korkusunun diğer belirtileri arasında ise şunlar yer almaktadır:
“Arı korkusu ne demek?" sorusundan sonra cevabı en çok araştırılan soru, arı korkusunun nasıl yenildiği sorunudur.
Arı korkusu konusunda profesyonel yardım almak en iyi seçenek olsa da bu yardımın alınamadığı veya bir süre kendi kendine bu kornunun kontrol altında tutulmasının istendiği durumlarda aşağıdaki seçenekler uygulanabilir:
Arı korkusunun tedavisi için genellikle psikoterapik yöntemler tercih edilmektedir. Arı korkusu için ilaç kullanımı ise mümkün olduğunca tercih edilmemektedir. Arı fobisinin tedavisinde kullanılan yöntemler arasında şunlar yer almaktadır:
Fobiye sahip olan insanlar genellikle fobik olduklarının farkındadırlar. Fobiler kimi zaman hayatı oldukça kısıtlayabilmektedir. Bu yüzden tedavi edilmeleri büyük önem taşımaktadır. Arı fobisine sahip kişiler psikiyatristlerden veya psikologlardan profesyonel destek alabilirler. Psikiyatrist ile görüşme yapmak isteyen kişiler hastanelerin ruh ve sinir hastalıkları bölümünden randevu alabilirler.
Arı korkusunu yenmek için gevşeme tekniklerini kullanılabilir. Derin nefes alma, meditasyon ve yoga gibi farkındalık egzersizleri korku duygusunun ve kaygılanmanın azalmasını sağlamaktadır. Ayrıca arılar ile ilgili doğru kaynaklardan doğru bilgiler edinmek de korku kaynağıyla karşılaşıldığı anda güvende hissetmeye katkıda bulunabilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.