Apandisit, kör bağırsak olarak da bilinen apendiksin iltihaplanmasıdır. Apendiks, kalın bağırsağın sağ alt kısmında bulunan, parmak şeklinde bir çıkıntıdır . Apandisit, apendiksin tıkanması sonucu ortaya çıkar.
Tıkanma dışkı, bağırsak parazitleri, yabancı cisimler veya lenf bezlerinin şişmesi gibi nedenlerle olabilir. Apandisitin tıkanması sonucunda kan akışı kesilebilir veya apandisit yırtılabilir (perfore olabilir).
Bu durum karın içinde ciddi bir enfeksiyonun ve hayatı tehdit eden komplikasyonların oluşmasına yol açabilir.
Apandisit belirtileri arasında göbek deliği yakınında başlayan ve sağ alt karına doğru ilerleyen şiddetli ağrı, yüksek vücut sıcaklığı, şişkinlik, iştahsızlık, bulantı ve kusma gibi semptomlar yer alabilir.
Fizik muayene, ultrason, bilgisayarlı tomografi (BT) ve kan testi gibi bazı gibi görüntüleme yöntemleri apandisitin teşhis edilmesinde kullanılabilir.
Bu yazının devamında ‘’kapalı apandisit ameliyatı nedir?’’ sorusunun cevabı detaylandırılmıştır. Yazının devamını okuyarak apandisit ameliyatı ile ilgili daha kapsamlı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Apandisit acil tıbbi müdahale gerektiren bir sağlık sorunudur. Apandisit tedavisinde kullanılan yöntemlerden biri apandisitin cerrahi olarak çıkarılması işlemidir.
Bu işleme apendektomi denir. Apendektomi iki şekilde yapılabilir. Bunlar açık apendektomi veya laparoskopik (kapalı) apendektomi olarak isimlendirilir.
Açık apendektomi, göbek deliğinin altında ve sağında yaklaşık 5 cm uzunluğunda bir kesi yaparak apandisitin çıkarılmasını içerir.
Laparoskopik apendektomi ise karın bölgesine küçük kesikler açarak bir kamera ve küçük cerrahi aletlerin sokulması ve apandisitin çıkarılması işlemidir. Kapalı apandisit ameliyatının açık apandisit ameliyatına göre bazı avantajları bulunabilir.
İşlem sırasında ve sonrasında daha az ağrı oluşması, hastanede kalış süresinin az olması ve daha az yara izi oluşması gibi durumlar bu avantajlar arasında yer alabilir.
Çocuklarda apandisit acil tıbbi müdahale gerektiren bir durumdur. Erken dönemde tedavi edilmeyen apandisit ciddi komplikasyonlara yol açabilir.
Apandisit tedavisi, apendisitin cerrahi olarak çıkarılmasını içerebilir. Bu işlem açık cerrahi veya laparoskopik cerrahi olarak yapılabilir.
Çocuklarda kapalı apandisit ameliyatı apandisitin karnın farklı yerlerinde yapılan küçük kesiler aracılığıyla çıkarılmasıdır. Bu yöntem, apendiksin yırtılmadığı veya karın içine yayılmadığı durumlarda tercih edilir.
Erkeklerde kapalı apandisit ameliyatı genel olarak yetişkinlerde uygulanan laparoskopik apandisit ameliyatı ile aynıdır.
Kapalı apandisit ameliyatı, laparoskopik cerrahi olarak da bilinir. Bu yöntemde, karnın farklı yerlerine küçük kesiler açılır ve bu kesilerden ince bir kamera ve cerrahi aletler sokulur. Kamera, apendiksin görüntüsünü bir monitöre yansıtır. Cerrah, bu görüntüye bakarak apendiksi kesip çıkarır ve kesileri dikerek kapatır.
‘’Kapalı apandisit ameliyatı nasıl yapılır?’’ sorusunun cevabı bireysel özelliklere göre farklılık gösterebilir.
Örneğin yaşlılarda kapalı apandisit ameliyatı daha farklı olabilir. Yaşlılarda apandisit uygulamasının farklılıklarından bazıları şu şekildedir:
Kapalı apandisit ameliyatı sonucunda bazı riskler ortaya çıkabilir. Kapalı apandisit ameliyatı riskleri şunları içerebilir:
Kapalı apandisit ameliyatı sonrası hastalar genellikle birkaç gün içinde taburcu edilir. Bununla birlikte tam olarak iyileşmenin sağlanması için 1 veya 2 hafta gerekebilir. Bu süre zarfında, hastaların dikkat etmesi gereken durumlardan bazıları şu şekildedir:
Kapalı apandisit ameliyatı sonrası, hastaların çoğu hızlı ve sorunsuz bir şekilde iyileşebilir Ancak, herhangi bir komplikasyon olasılığına karşı doktorun talimatlarını takip etmek ve düzenli kontrole gitmek önemlidir.
‘’Kapalı apandisit ameliyatı kaç günde iyileşir?’’ sorusunun cevabı bazı faktörlere göre değişiklik gösterebilir.
Ameliyat süresini etkileyen faktörler arasında tercih edilen cerrahi yöntem ve hastanın bireysel özellikleri yer alabilir. Kapalı apandisit uygulandıktan sonra işlemin uygulandığı gün veya bir sonraki gün hastalar taburcu edilebilir. Bununla birlikte tam olarak iyileşmek için 1 ilâ 3 hafta arasında zaman gerekebilir.
‘’Kapalı apandisit ameliyatı kaç saat sürer?’’ sorusunun cevabı işlemden işleme farklılık gösterebilir. Kapalı apandisit ameliyatının süresinde ameliyat türü, bireyin yaşı ve genel sağlık durumu gibi faktörler etkili olabilir. Kapalı apandisit ameliyatı uygulaması genellikle yaklaşık 1 saat süren bir işlemdir. Bununla birlikte bu süre apandisit durumuna, cerrahın deneyimine ve ameliyat sırasında karşılaşılan herhangi bir komplikasyona bağlı olarak uzayabilir veya kısalabilir. Ameliyat sonrası, hastalar genellikle aynı gün veya ertesi gün taburcu edilirler. Ancak, tam olarak iyileşmek için 1 ilâ 3 hafta arasında bir zaman diliminin beklenmesi gerekebilir.
‘’Kapalı apandisit ameliyatı riskli mi?’’ sorusunun cevabı bireysel özelliklere göre farklılık gösterebilir. Kapalı apandisit ameliyatı riskleri şunları içerebilir:
Bu tür risklerin çoğu nadir olarak görülür ve tedavi edilebilir. Ancak ciddi komplikasyonlar yaşanması durumunda hastanın hayatı tehlikeye girebilir. Bu nedenle hastaların ameliyat öncesi ve sonrası doktorlarıyla iletişim halinde olmaları ve olası yan etkiler konusunda bilgilendirilmeleri gerekir.
Apandisit tedavi edilmediği takdirde, yırtılabilir ve karın boşluğuna enfeksiyon yayabilir. Bu durum, peritonit veya apse gibi hayatı tehdit eden durumlara yol açabilir. Bu nedenle apandisit belirtileri olan hastaların vakit kaybetmeden doktora başvurmaları ve gerekirse ameliyat olmaları oldukça önemlidir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.