Delirme korkusu adından da anlaşılabileceği gibi bir akıl hastalığına yakalanma korkusudur. Delirme korkusu adı, tıp literatüründe dementofobi olarak da isimlendirilir.
Bu korkuyu yaşayan kişiler, delirecekleri, bir şeyleri unutacakları ya da gelecekte ciddi bir akıl hastalığına yakalanacakları gibi düşüncelerle sahiptirler.
Delirme korkusuyla başa çıkmak için uygun destek ve tedavi seçeneklerinin değerlendirilmesi önemlidir, çünkü bu fobi kişinin zihinsel ve duygusal sağlığını etkileyebilir.
Bu tür spesifik fobiler kişileri günlük yaşamda zorlayıcı ve zayıf düşürücü olabilir, ancak maruz kalma terapisi veya bilişsel davranış terapisi (BDT) gibi yöntemlerle kolayca tedavi edilirler.
Dementofobi, kişiyi güçsüz kılan bir delilik korkusudur ve birçok spesifik fobiden biridir. Spesifik fobiler, kişinin semptomlarının farklı bir korkuya kadar izlenebildiği bir tür anksiyete bozukluğudur.
Kaygı ve endişe belirtileri, kişi korktuğu nesne veya durum hakkında düşündüğünde ya da bu nesneyle veya durumla karşılaştığında tetiklenir.
Korku, ciddi akıl hastalıklarıyla mücadele eden aile üyelerini görmekten veya etkili bir şekilde başa çıkma yeteneğinizi aşan şiddetli stres dönemlerinden kaynaklanıyor olabilir.
Kişiler, delirme korkusuyla başa çıkmakta zorlanabilir ve bu korku yaşamlarını olumsuz etkileyebilir. Bu korku, belirsizlik ve kontrol kaybıyla ilişkilendirilir çünkü insanlar bu durumu kontrol edemeyeceklerini ve ne zaman ortaya çıkacağını öngöremeyeceklerini hissederler.
Delirme korkusu, genellikle kişinin kendi akıl sağlığını veya sevdiklerinin akıl sağlığını kaybetmesi korkusuyla meydana gelen bir rahatsızlıktır.
Çarpıtılmış olumsuz düşünceler üzerinde uzun uzun düşünmek ve meşgul olmak kaygıyı artırabilir. Delirme korkusu meydana gelmesinde etki eden bazı faktörler şunları içerebilir:
Belirli fobileri olan kişiler çoğunlukla belirli tetikleyicilere yanıt olarak kaygı belirtileri yaşarlar.
Dementofobisi olanlar için delirme kaygısı tetikleyici bir durumdur. Bu, mevcut zihinsel ve duygusal durumlarıyla ilgili korkuları veya şüpheleri veya gelecekte delireceklerine dair mantıksız korkuları içerebilir. Delirme korkusu belirtileri şunları içerebilir:
Delirme korkusu teşhisi, genellikle bir psikiyatrist veya psikolog tarafından yapılır. Bu uzmanlar hastada mevcut rahatsızlığın öyküsü ve fiziksel semptomları incelerler. Delirme korkusu tanısı için uzmanlar aşağıdaki bazı korku veya panik hissini inceleyebilirler:
Delirme korkusu günlük aktiviteleri sınırlayabilir. Dementofobinin komplikasyonları, diğer fobilerin ve anksiyete bozukluklarının gelişimini de kapsayabilir. Bu da günlük yaşam ve refah üzerinde önemli bir etkiye yol açabilir. Bu korku ayrıca aşağıdakilere de yol açabilir:
Delirme korkusu tedavisi psikiyatrist ve psikolog tarafından yönetilir. Tedavi genellikle konuşma terapisi, maruz kalma terapisi, ilaç tedavisi veya yaşam tarzı değişiklikleri yöntemlerinin bir kombinasyonunu içerir.
Fobiler için en etkili tedavi, kişiyi yavaş yavaş korkularına maruz bırakan ve aynı zamanda onlara rahatlama ve baş etme becerilerini öğreten bir BDT türü olan uzman doktorlar tarafından uygulanan maruz bırakma terapisidir.
Seanslar gerçek yaşam deneyimleriyle ya da sadece korkulan bir durumu hayal ederek veya görüntüleyerek gerçekleştirilebilir. Delirme korkusu tedavisi için uzmanlar tarafından kullanılan yöntemlerinden bazıları şunlardır:
Ayrıca alkol, kafein ve diğer zararlı maddelerden kaçınma, sağlıklı ve dengeli bir beslenme, aile, arkadaşlar ve diğer destek sistemleri, doktor kontrolünde düzenli egzersizler delirme korkusu yönetmede yardımcı olabilir.
Delirme korkusuyla başa çıkmak için bir psikiyatrist veya psikoloğa danışılabilir. Psikiyatristler delirme korkusunun nedenlerini değerlendirebilir ve uygun tedavi seçeneklerini planlayabilir. Psikologlar ise terapi yöntemleriyle, kişilerin delirme korkusuyla başa çıkmasına yardımcı olabilirler.
Bu korku, psikiyatristler ve psikologlar tarafından çoğunlukla terapi yöntemleri kullanılarak tedavi edilebilir. Uzmanlar, kişinin korkularını anlamasına, kontrol etmesine ve başa çıkmasına yardımcı olarak delirme korkusunun semptomlarını hafifletmeye çalışırlar.
Delirme korkusu, kişilere günlük aktivitelerde aşırı zorlayıcı bir durum oluşturabilir. Uygun tedavi ve destekle, kişiler günlük normal yaşamlarına geri dönebilirler. Delirme korkusu riski taşıyan kişiler, hastanelerin psikiyatri bölümünden randevu alarak tedaviye başlayabilirler.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.