Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👩🏼‍⚕️ Melanin Nedir? Melanin Pigmenti Ne Demek?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:16    Güncellendi: 27.02.2025 09:16



Melanin, koyu renge sahip olan bir pigment olarak bilinir. Genellikle koyu kahverengi ya da siyah bir renkte olduğu bilinir. Doğada yer alan üç kahverengi pigmentten biri olarak da kabul edilir. Melanin pigmenti hayvanlarda ve insan vücudunda da ortaya çıkabilir. Melanin nedir sorusuna kısaca normalden daha koyu olarak ortaya çıkan renk pigmenti yanıtını vermek mümkündür. Hayvanların tüylerinde koyu renklerin yer alması da melanin ile ilgilidir. 

İnsan vücudunda ise göğüs ucunun çevresinde ve genital bölgede ortaya çıkan kararmalar melanin ile bağlantılıdır. Vücuttaki fazla güneş görmeyen bölgelerde melanin pigmenti devreye girer ve  gibi sorunlar ortaya çıkar. Melanin; deride, kıllarda, gözlerde, böbrek üstü bezlerinde, beyinde ve sinir hücrelerinde bulunabilir. Aynı zamanda kişilerin ağız bölgesinde de melanin pigmentinin bulunma ihtimali vardır. 

Melanin aynı zamanda  da nedenlerinden birisi olarak bilinir. Genital bölge ve göğüs kısmında ortaya çıkan kararmalar gibi kol altında da bu durum oluşur. Bunun sebebi de yine kol altı bölgesinin fazla güneş görmemesi ile alakalıdır. Beyaz ten rengine sahip olan kişilerde melaninin az olduğu bilinir. Fakat ilerleyen süreçlerde kişinin ergenlik çağına girmesi ile birlikte vücutta melanin oluşumu artış gösterir. 

Melanin Nedir?

Melanin daha koyu renk tonuna sahip olarak dünyaya gelen kişilerde doğuştan yüksek olan bir pigmenttir. Herkesin vücudunda belirli bir oranda melanin vardır. Melanin nedir kısaca bahsetmek gerekirse, melanin; doğal bir pigmenttir. Dünya üzerindeki neredeyse bütün canlılarda bu pigment vardır. Çoğu zaman doğuştan yüksek olan bu pigment bazı kişilerde daha düşük seviyelerde gözlemlenebilir. 

Melanin nedir sorusuna verilebilecek bir diğer yanıt ise; melanin,  bağlı olarak ortaya çıkan toksik etkenleri nötrleştirmeye katkı sağlayan bir pigment olarak bilinir. Kişilerde melanin pigmentinin az olması erken yaşta saçlarda beyazlamanın görülmesine sebep olabilir. 

Melanin cilt üzerinde ya da hayvanların kürkleri üzerinde daha koyu renkler oluşmasına sebep olan bir pigment türü olarak kabul edilir. Kısacası melanin sayesinde kıl renkleri, göz renkleri ve cilt renkleri ortaya çıkar. 

Melanin Türleri Var mıdır?

Doğada yer alan üç kahverengi pigment vardır. Bu pigmentlerden biri ise melanin olarak bilinir. Melanin haricinde ise lipofuscin ve hemosiderin pigmentleri vardır. Lipofuscin yaşlanma pigmenti olarak bilinir.

Yaşlanmaya bağlı olarak kararmaların sebebi lipofuscindir. Hemosiderin ise karaciğer, dalak ve kemik iliğinde bulunan bir pigmenttir. Hemosiderin kendi içerisinde yerel hemosideroz ve sistemik hemosideroz olarak ikiye ayrılır. Melaninin ise bilinen üç farklı türü vardır.

Bilinen melanin türleri şu şekildedir:

  • Eumelanin: cilt, göz ve saçlardaki renkleri eumelanin sayesinde ortaya çıkar. Siyah ve kahverengi olmak üzere iki farklı rengi vardır. Eumelanin pigmenti az olan kişilerin saçları ve kılları genellikle sarı renge sahiptir
  • Feomelanin: ciltteki pembe tondaki kısımlarının pigmente olmasına katkı sağlar. Dudak rengi, göğüs rengi ve genital bölge rengi feomelanine bağlı olarak ortaya çıkar. Vücudunda feomelanin pigmenti ile eumelanin pigmenti eşit olan kişilerin doğuştan kızıl saç rengine sahip olduğu bilinir
  • Nöromelanin ise vücuttaki nöronların pigmenti ile ilgilidir

Melanin Faydaları Nelerdir?

Melanin,  oluşumundan korunma sağlayan oldukça önemli bir pigmenttir. Bunun haricinde ise kişilerin ten renginin, göz renginin ve hatta saç renginin ortaya çıkması da yine melanine bağlıdır.

Melaninin faydaları arasında:

  • Cildi mavi ışıktan korur
  • UVA, UVB ve UVC gibi zararlı ışınlara karşı koruma sağlar 
  • ROS'un temizlenmesine katkı sağlar (reaktif oksijen türleri). Reaktif oksijen türlerinin hücrelerde birikmesi halinde kişilerde aşırı  hali ortaya çıkar. Erken yaşlanma problemi,  ve kanser de reaktif oksijen türlerinin hücrelere birikmesi ile ilgilidir
  • Melanin kişilerin  de destekler
  • Vücuttaki iltihapların azaltılmasına katkı sağlar
  • Vücuttaki antioksidanların artması açısından da melanin büyük bir önem taşır

Melanin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Melanin pigmentinin direkt olarak ortadan kaldırılması söz konusu değildir. Melanine bağlı olarak ortaya çıkan cilt kararmaları ya da  için ise bazı tedavi yöntemleri bulunur. Bu tedavi yöntemlerinin başında ise lazer tedavisi yer alır. Melanine bağlı olarak kararan bölgeler lazer ile yakılır. Normal pigmente sahip olan bölgelerde ise lazer etkili değildir.

Lazerle yakılan bölgeler bir süre sonra kabuklanmaya başlar. Kabuklar attıktan sonra ise ciltte renk düzelmeleri meydana gelmeye başlar. Lazer haricinde uygulanabilecek farklı tedavi yöntemleri de bulunur. Bu tedavi yöntemleri arasında; IPL tedavisi, dermabrazyon,  ve kriyoterapi yer alır. 

 tedavisinde dondurma işlemi uygulanır. Sıvı azot ve karbondioksit kullanılarak leke olan bölgeler dondurulur. Dondurma işlemi tamamlandıktan yaklaşık iki hafta sonrasında bölgede kabuklanma oluşur. Kabuklanmadan sonrasında ise kişinin cildi iyileşmeye ve renk tonu eşitlenmeye başlar. Ciltte oluşan lekeler de bu işlem sonrasında ortadan kalkar. IPL tedavisi ise yaklaşık üç seansta tamamlanır. Ortalama 15 günlük bir süre içerisinde ciltte oluşan kabuklanmalar dökülmeye başlar. 

Melanin Belirtileri Nelerdir?

Melanin her canlıda yer alan oldukça doğal bir pigmenttir. Bu sebeple sağlıklı bir insan vücudunda ya da hayvanlarda melanin belirtileri gözlemlenmez. Fakat kişilerde ortaya çıkabilen melanin azlığı ya da melanin fazlalığının bazı belirtileri vardır. Melanin fazlalığına ya da azlığına bağlı olarak ciltte pigment bozukluğu ortaya çıkar. Bu bozuklukların en başında da  yer alır. 

Melazma da melanine bağlı olarak ortaya çıkan bir cilt problemidir. Malezma genellikle hamilelik sürecinde ortaya çıkar. Kişinin daha çok yüz bölgesinde kahverengi renkler oluşmaya başlar. 

Bir diğer cilt problemi ise vitiligodur. , kişinin cildinde pürüzsüz beyaz lekeler oluşmasına sebep olur. Bu beyaz lekeler aynı zamanda güneş ışınlarına karşı aşırı hassasiyet gösterir. Bu hastalığın kesin bir tedavisi olup olmadığı hakkında ise bir bilgi yoktur.

Sıkça Sorulan Sorular

Melanin Pigmenti Nedir?

Melanin genellikle kişilerin renk tonunda etkili olan bir pigmenttir. Vücudunuzda yer alan melanine göre göz renginiz oluşur. Saç renginizin siyah ya da kahverengi olması da tamamen melanin ile ilgilidir. Aynı zamanda cilt renginiz ve vücudunuzdaki kılların rengi de vücudunuzda ne kadar melanin pigmenti olduğuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Kısacası melanin pigmenti insanların ve hayvanlarının vücut renginden saç rengine kadar neredeyse her şeye katkı sağlar.

Hangi Besinlerde Melanin Yer Alır?

Gün içerisinde ve yaşam sürecimiz boyunca tükettiğimiz bazı besinlerin içerisinde melanin yer alır. Bu besinlerin tüketilmesi ise vücuda melanin takviyesi yapılmasına katkı sağlar.

Melanin takviyesi için tüketilebilecek gıdalar arasında; tatlı patates, portakal, havuç, balık ve et yer alır. A vitamini yüksek olan sebze ve meyveler içerisinde de yine melanin yer alır. C vitamini yüksek olan turunçgillerde ve yeşil sebzelerde de melanin vardır. Bunların haricinde ise içerisinde melanin bulunan besinler şu şekildedir;

  • Kuruyemişler
  • Tahıllar
  • Bitter çikolata
  • Yeşil çay

Hiperpigmentasyon Nedir?

Hiperpigmentasyon, insan vücudunda melanin pigmentinin çok yüksek olmasına bağlı olarak ortaya çıkan bir problemdir. Melanine bağlı olarak ortaya çıkan cilt problemlerinin bazıları da hiperpigmentasyon oluşumuna sebep olur. Malezma ve güneş lekeleri hiperpigmentasyon olarak bilinir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.