Dışarı çıkma korkusu, diğer adı ile agorafobi belirli durumlardan aşırı korkmaya neden olan bir tür kaygı bozukluğudur.
Bu durum, açık alanlarda, kalabalık yerlerde, toplu taşıma araçlarında veya kapalı yerlerde panik atağı yaşama korkusu ile ilişkilidir.
Bu durumu yaşayan kişilerde bu tür yerlerden kaçınma eğilimi gösteren bir tür sosyal anksiyete bozukluğu görülür. Bu rahatsızlıkta insanlar tek başına dışarı çıkma korkusu da yaşayabilirler ve evlerinden çıkmak istemezler.
Agorafobi; ilaç tedavisi, bilişsel davranışçı terapi ve yaşam tarzı değişikliklerini içeren tedaviyle yönetilebilir. Ne kadar erken tanı ve tedavi alınırsa, tedavinin etkinliği o kadar artar.
Dışarı çıkma korkusu yoğun bir endişe ve korku hissidir. Korku ve kaygı nedeniyle agorafobisi olan kişiler sıklıkla yeni yerlerden ve alışılmadık durumlardan kaçınırlar.
Agorafobik kişilerin yaşadığı korkular fiziksel semptomlara da neden olabilir. Kalp çarpıntısı, nefes almada zorluk, baş dönmesi ve terleme gibi belirtiler sık görülen şikayetler arasındadır. Bu semptomlar, kişinin normal yaşamını etkileyebilir ve günlük aktivitelere katılımını sınırlayabilir.
Dışarı çıkma korkusu nedenleri genellikle mevcut bir panik bozuklukla ilişkilidir.
Panik bozukluğu kişilerde belirli bir nedeni olmayan kısa süreli, korku ataklarının görülmesine ve bu atakların yoğun hissedilmesine neden olur. Dışarı çıkma korkusu meydana gelmesine etki eden bazı önemli faktörler şunları içerebilir:
Dışarı çıkma korkusu belirtileri, kişiye göre değişebilir ve şiddeti farklılık gösterebilir.
Dışarı çıkma korkusuna sahip kişiler genellikle kalabalık ve açık mekanlardan veya toplu taşıma araçlarından uzak durmaya çalışırlar veya tek başına dışarı çıkma korkusu yaşayabilirler. Bu tür ortamlarda bulunmak, kişilerde yoğun endişe ve korku hissine neden olabilir. Dışarı çıkma korkusu belirtileri şunları içerebilir:
Dışarı çıkma korkusu teşhisi, genellikle bir psikiyatrist veya psikolog tarafından yapılır. Bu uzmanlar hastada mevcut rahatsızlığın öyküsü ve fiziksel semptomları incelerler.
Dışarı çıkma korkusu teşhisi için uzmanlar evlerinin dışında tek başına olmak veya yalnız dışarı çıkma korkusu gibi, aşağıdaki durumlardaki korku veya panik hissini inceleyebilirler:
Bazı risk faktörleri, hastalığın gelişiminde etkili olabilir ancak rahatsızlık her kişide farklı şekilde ortaya çıkabilir. Risk faktörleri şunları içerebilir:
Dışarı Çıkma Korkusu Komplikasyonları Nelerdir?
Dışarı çıkma korkusu günlük aktiviteleri büyük ölçüde sınırlayabilir. Kişiler yalnız dışarı çıkma korkusu yaşayabilir, rahatsızlık şiddetli ise evden dışarı çıkamayabilir.
Tedavi edilmeyen bazı kişiler yıllarca evde mahsur kalabilir. Aile veya arkadaşlara ziyarette bulunamayabilir, okula ya da işe gidemeyebilir ya da diğer rutin günlük aktivitelere katılamayabilirler.
Yardım için başkalarına bağımlı olabilirler. Bu korku ayrıca aşağıdakilere de yol açabilir:
Dışarı çıkma korkusu tedavisi psikiyatrist ve psikolog tarafından yönetilir. Tedavi genellikle konuşma terapisi, maruz kalma terapisi, ilaç tedavisi veya yaşam tarzı değişiklikleri tedavi yöntemlerinin bir kombinasyonunu içerir:
Ayrıca aşağıdaki yaşam tarzı değişiklikleri agorafobiyi yönetme de yardımcı olabilir:
Dışarı çıkma korkusuyla başa çıkmak için bir psikiyatrist veya psikoloğa danışılabilir. Psikiyatristler, dışarı çıkma korkusunun nedenlerini değerlendirebilir ve uygun tedavi seçeneklerini tartışabilirler. Psikologlar ise terapi yöntemleriyle, kişilerin dışarı çıkma korkusuyla başa çıkmasına yardımcı olabilirler.
Bu korku, psikiyatristler ve psikologlar tarafından çoğunlukla terapi yöntemleri kullanılarak tedavi edilebilir. Uzmanlar, kişinin korkularını anlamasına, kontrol etmesine ve başa çıkmasına yardımcı olarak dışarı çıkma korkusunun semptomlarını hafifletmeye çalışırlar.
Dışarı çıkma korkusu, kişilere günlük aktivitelerde aşırı zorlayıcı bir durum oluşturabilir. Dışarı çıkma korkusu riski taşıyan kişilerin, hastanelerin psikiyatri bölümünden randevu alarak tedaviye başlamaları günlük aktivitelerine dönmesi için önemlidir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.