Örümcek korkusu, kişilerin örümcek ile karşılaştığı zaman bir korku ya da kaygı duyması ile beraber terleme, kalp çarpıntısı, nefes almada güçlük, titreme gibi belirtiler göstermesidir. Bu korku, kişilerin yaşadığı olumsuz duygulardan, olaylardan sonra ortaya çıktığı düşüncesi yaygındır.
Örneğin, en sevdiğiniz yemeğin üzerinde örümcek görmüşsünüzdür. Bu tarz korkuların sadece olumsuz olaylar sonucu oluşmadığı, genetik faktörlü olabileceği de bilinmektedir. Bu korkuların tedavisi de mümkündür. Korkuların sebepleri ve şiddetlerine göre kişiye özel farklı tedaviler uygulanmaktadır.
Örümcek korkusu nedir sorusu araknofobiyi işaret eder. Genelde tüm örümceklerin zehirli olabileceğini düşünerek onlardan tiksinen, çekinen insanların fobisidir. Bu fobiler kişilerin yaşamlarını kötü yönden etkileyebilir. İş hayatında, sosyal hayatta kişilerin geri kalmasına neden olur. Bu korkunun tedavisi de mümkündür.
Örümcek korkusu, kişilerin yaşadığı olumsuz deneyimlerden sonra oluştuğu gibi farklı nedenlerden dolayı da meydana gelir. Diğer bir önemli nokta da korkularımızın genetik olarak belirlendiğidir. Kişinin anne ve babasında olan örümcek korkusunun çocukta da olması mümkündür. Kişi örümcek ile daha önce hiç karşılaşmamış olsa bile bir örümcek ile ilk defa karşılaştığında korku davranışlarını sergileyebilir. Ayrıca oluşan korkularda çevrenin etkisi de göz ardı edilemez.
Örümcek fobisinin bir diğer adı da 'araknofobi'dir. Örümcek fobisi, özellikle batı kültürlerde en yaygın fobiler arasındadır. Örümcek korkusu neden olur sorusu için yapılan araştırmalarda, psikologlar bu korkunun evrimsel seçilimin bir sonucu olduğunu açıkladılar. Yani bazı örümceklerin zehirli olması insanda bu tarz hayvanların kendilerine zarar vereceği düşüncesini ve bu tarz hayvanlardan korkma eğilimini ortaya çıkarmıştır.
Aynı zamanda bazı yaygın hayvan fobileri ile tiksindirici gıdayı reddetme tepkileri arasında yakın bir ilişki olduğu da belirtilmiştir. Örümcek korkusunun iğrenme tepkisiyle ilişkili olduğuna ve örümceklerin korku odağı olarak algılanmasına neden olduğu da belirtilmiştir. Ayrıca oluşan bu özgül korkuların temelinde yaşanmış olumsuz deneyimlerin etkisi de yadsınamaz.
Örümcek korkusu olan kişiler böyle bir durumla karşılaştıklarında vücutlarında belirli semptomlar ortaya çıkar.
Bu semptomları aşağıdaki gibi listelemek mümkündür:
Ayrıca, kişiler örümcek korkusu atağı da geçirebilirler. Aşırı terleme, , baygınlık hissi, titreme, mide bulantısı şeklinde belirtiler gösterebilirler.
Örümcek fobisi özellikle açık havalarda, yeşilliğin, ağaçların olduğu ortamlarda kişilerin korkusunun açığa çıkmasına neden olduğu için kişilerin sosyal yaşamlarını önemli ölçüde etkiler ve kişileri asosyalleştirebilir. Çünkü kişiler böcek görecekler diye piknik yapmaktan, doğa yürüyüşlerinden, çimlere oturmaktan çekinir.
Bazı zamanlarda da evde örümcek ya da örümcek ağı ile karşılaşma düşüncesi kişileri ev işlerini yapmaktan ya da evin bakımını yapmaktan alıkoyabilir. Bu nedenle kişilerin kendilerini kısıtlamamak için hiç beklemeden tedavi almalarında fayda var.
Bazı kişiler örümcek korkusuna sahip olsalar bile bu korku teşhis edilmediği için haberdar olamayabilir. Fakat, örümcek gördüğünde korku, kaygı gibi duygular hissediyorsa ve üst kısımlarda bahsedildiği gibi belirtiler yaşıyorsa kişinin örümcek korkusunun olduğuna işaret olabilir.
Ayrıca teşhis için illa ki örümcekle karşılaşmaya gerek yoktur, eğer kişide araknofobi varsa örümcek görme korkusu bile yüksek kaygı yaratabilir. Bu belirtiler varsa kişide bir uzmana görünmesi teşhis için önemli bir noktadır.
Örümcek korkusu tedavi edilerek kişinin kaygılarının azaltılmasına yardımcı olur ve ayrıca sosyal yaşantısında da kişiye yardımcı olur. Örümcek korkusu tedavisinde ilaç tedavisi daha az tercih edilirken terapi yöntemi yoğunluklu olarak kullanılır.
Örümcek fobisi bir çok kişide görülebilir. Eğer örümcek ile karşılaşıldığında yüksek korku, kaygı, bağırma, terleme, titreme gibi belirtileriniz varsa teşhis ve tedavi için psikologlara görünebilirsiniz. Ayrıca psikiyatri ve psikoterapi merkezlerinden de böcek korkusu hakkında yardım alabilirsiniz.
Örümcek fobisi gibi bu tür fobilerde en sık kullanılan tedavi yöntemi ''maruz bırakma''dır. Kişilere aşama aşama böcek düşüncesi, böcek resimleri vb. verilir, belli bir aşamada da kişiler örümcek ile aynı ortamda kalmaya çalışır, böylece kişilerin duyarsızlaşmaları sağlanmaya çalışılmaktadır. Bunun yanında, özellikle korku belirtileri ciddi boyutta olan kişilerde de farmakoterapi uygulanabilmektedir.
Son yıllarda yapılan araştırmalar sonucu örümcek korkusu gibi diğer özgül korkuların sebebinin genetik olabileceği de psikologlar tarafından açıklanmıştır. Örneğin kişi daha önce hiç örümcek ile karşılaşmamış olsa bile anne ve babasında örümcek korkusu varsa, kişi örümceği gördüğünde kaygı, terleme, titreme, baş dönmesi gibi korku davranışlarında bulunabilir.
Özgül fobiler çok yaygındır. Özgül fobilerden en sık görülen fobiler şunlardır: Hayvan fobileri (bu kategoriye örümcek fobisi de dahildir), yükseklik korkusu, kan ve yaralanma korkusu, gök gürültüsü ve fırtına korkusu, uçak korkusu, yalnız kalma korkusu, , araba korkusu gibi daha pek çok korku yaygın görülebilmektedir.
Çoğu örümcek insana zarar verebilecek toksik venoma sahip değillerdir ve sadece bazı türleri insana zarar verebilir. Her örümcek insana zarar verir düşüncesi tamamen doğru olmayabilir.
Yaşadığımız coğrafyadaki örümceklerin çoğu zararsızdır. Türkiye’de genede iki tür örümcek vardır: Yalancı Karadul Örümceği ve Sarı Keseli Örümcek olmak üzere. Yalancı Karadul Örümceği, saldırgan olmamakla birlikte savunma amaçlı ısırabilir. Isırılan bölgede karıncalanma ağrı ve hissedilebilir. Kızarıklık ile birlikte küçük şişmeler oluşabilir. Çok nadir de olsa daha ciddi belirtiler ortaya çıkabilir. Sarı Keseli Örümcek türünün ısırığı biraz daha keskindir. Acı ile birlikte kızarıklık ve şişlik oluşabilir. Kişi mide bulantısı yaşayabilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.