Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👩🏻‍⚕️ Konka Hipertrofisi Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:16    Güncellendi: 27.02.2025 09:16



Halk arasında burun eti büyümesi olarak bilinen konka hipertrofisi rahatsızlığı, bir çeşit burun hastalığıdır. Tıp dilinde burun eti olarak bilinen konkalar, her iki burun deliğinde de alt, orta ve üst olmak üzere 6 bölgede bulunmaktadır.

Burun boşluğundan geçen havanın nemlendirilmesinde ve vücut ısısına uygun hale getirilmesinde görev alırlar. Burun etlerinin çeşitli sebeplerden dolayı büyümesi sonucunda nefes alıp verme zorlaşır.

Nefes almanın zorlaşması yaşam kalitenizi düşürür. Beraberinde birçok sağlık sorunu ortaya çıkar. Burun etlerinin (konkaların) rahatsız büyümesi sonucunda rahatsız olduğunuzda, nefes almada zorlandığınızda mutlaka bir kulak burun boğaz kontrolüne gitmenizde fayda vardır . 

Konka Hipertrofisi Nedir? 

Konka hipertrofisi ne demek diye araştırdığınız zaman halk dilinde yaygın olarak kullanılan burun eti büyümesi hastalığı karşınıza çıkacaktır. Burun etinin bir diğer adı konkadır. Burun içerisine giren havanın ısıtılması ve nemlendirilmesinde görev alan konkalar, büyüdüğü zaman birçok sağlık sorununu beraberinde getirir.

Burunun en önemli işlevi olan nefes alıp verme olayı sağlıklı bir şekilde gerçekleşmez. Belirtileri ve nedenleri kişiden kişiye değişebilir. Kulak Burun Boğaz uzmanı tarafından yapılacak değerlendirme sonucunda tedaviniz belirlenecektir.

Konka Hipertrofisi Belirtileri Nelerdir?

Halk arasında burun eti büyümesi olarak bilinen konka hipertrofisinin belirtileri şu şekilde belirtilebilir: 

  • Burun etlerinin anormal şekilde büyümesi ciddi belirtiler verir. Konkaların büyüme şikayeti, hastalarda ağzı kapalı iken burundan nefes almada sorun şeklinde ortaya çıkar. Burun tıkanıklığı belirtileri gece veya gündüz birlikte görülebileceği gibi sadece gece de belirti gösterebilir. Burun tıkanıklığı burnun bir veya iki tarafında aynı anda da hissedilebilir. Bu durumda olan hastalar gece uykuda iken ağzı açık bir şekilde uyurlar. 
  • Uyku esnasında ağızdan salya akması, horlama, nefesin durması gece görülebilecek belirtilerdir.
  • Burun etlerinin (konka) büyümesi rahatsızlığını yaşayan hastalarda günlük aktivitelerini yaparken nefes alıp vermede zorluk yaşar. 
  • Burunda berrak, şeffaf ve sulu şekilde burun akıntısı meydana gelir. Sürekli olarak burun akıntısı olur.
  • Uzun süre burnun tıkanması sinüsleri de etkiler. Sinüslerin tıkanmasına bağlı olarak şiddetli baş ağrıları yaşanabilir. Sinüslerin tıkanması sonucunda iltihaplanma olabilir.
  • Konka hipertrofisi ağız kapalıyken burundan nefes almada sorun başlaması şeklinde kendini göstermektedir. Buna geceleri ağız açık uyuma eşlik edebilir. Ağızdan salya akması, horlama, uykudayken nefes durması, burunda tıkanıklık da diğer belirtiler arasında yer alabilir
  • Burun etlerine bağlı olarak tıkanma yaşanması nedeniyle şiddetli ve sürekli şekilde gece uyku arasında horlamalar meydana gelir.

Bu belirtilerden bir veya birkaçı görülmesi durumunda kulak burun boğaz uzmanına danışmanızda fayda vardır. Kulak burun boğaz doktoru tarafından tetkikler yapılarak endoskopi ile burun deliklerinin içine bakılarak burun eti büyümesi teşhisi konulacaktır.

Konka Hipertrofisi Nedenleri Nelerdir? 

  • Konka hipertrofisi (burun eti büyümesi) genellikle alerjik reaksiyonlara yatkın olan bireylerde daha fazla görülür. Alerjenlere bağlı olarak burun içi ve sinüsler iltihaplanır. Bunun sonucunda burun etlerinde şişme ve büyüme gerçekleşir.
  • Sinüzit hastalığı olan bireylerde daha fazla görülme riski vardır. Sinüslerim sık sık iltihaplanması ve dolması sonucunda burun etlerinde büyüme ve şişme meydana gelir.
  • Kimyasal madde, sigara dumanı gibi tahriş edici maddelere maruz kalan kişilerde görülebilir. 
  • Her hastalıkta olduğu gibi genetik yatkınlık burun etleri büyümesinde de rol oynar. Ailede burun etlerinde büyüme görülen bireylerde risk daha fazladır.
  • Ergenlik ve gebelik dönemindeki hormonal değişikliğe bağlı olarak özel durumlarda burun etlerinde büyüme rahatsızlığı yaşanabilir.
  • Tümör, polip, enfeksiyon gibi rahatsızlıkların tetiklemesi sonucunda burun etlerinde büyüme meydana gelebilir.
  • Burun kemiğinde veya kıkırdağında eğrilik veya yamukluk olması sonucunda burun etleri şişebilir. 

Konka Hipertrofisi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Burun eti büyümesi şikayetiniz var ise öncelikle evde gerekli tedbirleri almanız gerekir. İlk olarak sigara içiyorsanız bırakmalısınız. Sigara dumanından uzak durmalısınız. Tozlu ortamlardan kaçınmalı, evinizi sık sık havalandırmalısınız. Gece uyurken kullandığınız yastığın 30 derece yüksek olmasına dikkat etmelisiniz. Alerjik reaksiyona neden olacak peluş oyuncak ve halıların olduğu odada uyumamalısınız.

Doktorunuz size şikayetlerinizin ve rahatsızlığınızın şiddetine göre uygun tedaviyi uygulayacaktır. Uygulanacak tedavi burun etlerinin büyüklüğüne ve hastanın özel durumlarına göre değişkenlik gösterebilir.

Doktor tedavisinde ilk uygulanacak adım ilaç tedavisidir. Doktorunuz ilaç tedavisi uygulayarak şikayetlerinizi azaltmayı, burun etlerinin büyümesini durdurmayı hedefler. Aynı zamanda iltihaplanmayı da engeller. Doktorunuz size ağızdan alınan ilaçlar ile burnu rahatlatan spreyler verecektir. İlaç tedavisi uzun süreli kullanım gerektirdiği için doktor kontrolünde kullanılmalıdır.

Alerjik reaksiyona bağlı olarak burun etlerinde büyüme şikayetiniz varsa doktorunuz alerjinizi rahatlatıcı bir tedavi uygulayacaktır. Alerjik ilaçlar ile birlikte alerji aşısı önerilmektedir.

Uygulanan ilaç tedavisine rağmen şikayetlerinizde azalma olmazsa ve rahatlamazsanız doktorunuz size cerrahi yöntemi önerecektir. Burun eti büyümesinin kontrol edilemediği durumlarda en doğru yöntem cerrahi müdahaledir. Cerrahi müdahale ile burunda hava akışını sağlıklı hale getirmek hedeflenir. Burun eti küçültme ameliyatı olarak bilinen konka hipertrofisi ameliyatı genel anestezi altında yapılır.

Son zamanlarda cerrahi müdahalenin yanında en çok kullanılan bir diğer yöntem de rodyofrekans uygulamasıdır. Burun etine özel elektrot yardımıyla enerji verilir. İşlem sırasında burun etinde veya damak bölgesinde herhangi bir kesi yapılmaz. Kesi olmadığı için dikiş de atılmaz. İşlem yaklaşık 10 dakika sürer. Başarı oranı yüksektir. İstenilen başarı elde edilemediği zaman veya tekrardan yapılması gereken durumda 3 ay sonra yeniden bu uygulama yapılabilir.

Hafif ağrı kesiciler ile hasta hayatına devam edebilir. Morarma ve şişlik oluşmaz. Düşük bir anestezi altında yapılır. Hasta yapılan işlemden 3-4 saat sonra evine gidebilir.

Konka Hipertrofisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Burun eti küçültme ameliyatı sonrasında neler yaşanır?

Burun eti küçültme ameliyatı sonrasında burnunuzun içerisinde bir süre plastik bir atel veya tampon-paketleme olabilir. Burnunuzun dış kısmında bandaj yapılır. Burnunuzdan bu dönemde akıntı-mukus olabilir. Burnunuzda kan akıntısı normaldir. Burnunuzun tıkalı olmasına bağlı olarak boğaz kuruluğu ve boğaz tahrişi görülebilir. Yaklaşık olarak 3 hafta kadar yara kabuklanması görülür. Bu dönemde ağrı kesici ilaçlar alırken kan sulandırıcı ağrı kesicilerden uzak durmanız önerilir. 

Burun eti büyümesi nasıl geçer?

Burun eti büyümesi şikayetiniz varsa uzman doktora başvurmalısınız. Doktorunuz semptomlarınıza göre ilaç tedavisi ve burun spreyleri ile sizi rahatlatacaktır. Ancak burun eti büyümesinin fazla olduğu durumlarda doktorunuz kesin çözüm olarak cerrahi müdahaleyi önerecektir.

Burun eti büyümesi kimlerde görülür?

Genetik yatkınlığı olan yani ailede burun eti büyüme öyküsü olan bireylerde daha fazla görülür. Alerjik rahatsızlıkları olan hastalarda daha fazladır. Ayrıca burunda kemik eğriliği ve kıkırdak yapısında bozukluk varsa görülme riski daha yüksektir. Sinüzit rahatsızlığı olan bireylerin de dikkat etmesi gerekir.

Burun eti büyümesi çocuklarda görülür mü?

Burun eti olarak bilinen konka, çocuklarda da en çok karşılaşılan rahatsızlıklardan biridir. Konkanın büyümesi daha çok yumuşak dokulardan kaynaklanabilir. Özellikle alerjisi olan çocuklarda en sık karşılaşılan burun rahatsızlıkları arasındadır. Bu sebeple çocuğunuzda özellikle gece uykusunda problemler yaşamak gibi sorunlar gözlemliyorsanız, vakit kaybetmeden bir uzmana danışmalısınız. 







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.