“Prenses doğum nedir?” sorusunun cevabı, tıbbi literatürde epidural işlemi yapılarak uygulanan doğum yöntemidir.
Halk arasında prenses doğum olarak bilinir. Kasılmalardan kaynaklanan ağrıyı engellemek için belin alt kısmındaki omurilik sinirlerinin etrafındaki boşluğa lokal anestezik enjeksiyonu kullanılır.
Epidural anestezi kullanılarak doğum sırasında ağrı ve rahatsızlık hissi azaltılır. Bu yöntem, özellikle uzun ve zorlu doğumlar için tercih edilir ve doğum sırasında anne adayının kontrolünü artırarak daha olumlu bir deneyim yaşamasına yardımcı olur.
Ancak, epidural doğumun anne adayı ve bebek sağlığı açısından olası bazı riskleri vardır. Her anne adayının durumu farklı olduğu için, epidural doğum seçimi öncesinde doktorla detaylı bir şekilde konuşmak ve doğum planını buna göre yapmak önemlidir.
“Prenses doğum nedir?” sorusu anne adaylarının hamileliklerinde doğum öncesi araştırdıkları önemli sorulardan biridir.
Prenses doğum, epidural boşluk olarak bilinen omurilik sinirlerinin etrafındaki boşluğa anestezik ilaç enjekte edilmesini içeren bir prosedürdür.
Bu prosedürün amacı, doğum sırasında ağrının azaltılmasının sağlanmasıdır. Epidural uygulama, göbek deliğinin altından bacaklara kadar olan bölgede ağrının giderilmesini sağlar. Epidural ile doğum sırasında anne adayları tamamen uyanıktır.
Prenses doğum, epidural yöntem ile yapılır. Epidural; ince, tüp benzeri bir kateterin sırtın alt kısmından, omuriliği kaplayan zarın hemen dışındaki alana yerleştirilmesini içerir.
Epidural kateter, doğum süreci boyunca yerinde kalır. Epidural doğum yönteminin uygulama basamakları şunları içerebilir:
Epidural doğum, her hasta için uygun olmayabilir. Epidural doğum öncesi, hastanın doktoru ile detaylı bir görüşme yapması ve doğru kararı birlikte vermeleri önemlidir. Ayrıca, prenses doğum yapanların yorumları anne adaylarına sürecin nasıl işlediği ile ilgili bilgi verebilir.
Epidural, kateter aracılığıyla verilen lokal anestezi uygulamasıdır. İlacın etkileri genellikle 10-20 dakika içinde hissetmeye başlanır.
Kişiler kasılmaların baskısını hissedebilir ancak acıyı hissetmezler. Kasılmalarının farkında olmak, anne adayları ıkınmaya başladığında onlara yardımcı olur.
Doktor dozu ayarlarken bacaklarda biraz zayıflık, sıcaklık, karıncalanma, uyuşukluk veya ağırlık hissedilebilir. Bu yöntemde anne adayı tamamen uyanık olur ve neler olup bittiğinin tamamen farkındadır.
Doğal doğum çok az veya hiç ağrı kesici ilaç kullanmadan vücudun doğum sürecinde olduğu durumdur. Anne adayının doğumu etkileyecek herhangi bir rahatsızlığı yoksa veya riskli bir gebelik süreci bulunmuyorsa doktorlar tarafından tercih edilen yöntemdir.
Doğal doğum, aynı zamanda doğum sürecine sağlıklı yaşam temelli bir yaklaşım benimsemek anlamına da gelebilir.
Genel olarak bu, doğumun tetiklenmesi yerine kendi kendine başlaması ve minimum müdahale ile sürecin kendi akışına bırakılmasıdır. Kısaca, doğal doğum vücudun hızında doğum yapmaktır.
Epidural, belin alt kısmında sinirlerini uyuşturan bir anestezi enjeksiyonudur; bu nedenle buna bazen epidural blok denir.
Doğum sırasında ağrıyı kontrol altına almak için epidural anestezi genellikle bir kateter yoluyla sürekli bir akışla veya tekrarlanabilir bir dozda verilir. Epidural yerleştirilmeden önce anestezi uzmanı bölgeyi uyuşturur. Yani ilk iğneyi hissedebilirsiniz, ancak epidural kateter yerleştirme genellikle acı vermez.
Doğum sırasında neredeyse istediğiniz zaman epidural yaptırabilirsiniz.
Pek çok kişi, doğumun ilk aşamasında, rahim ağzı yaklaşık 4-5 santimetreye kadar genişlediğinde epidural yaptırmayı tercih eder; bu, aktif doğumun tipik olarak başlamasından hemen öncedir. Ancak eğer sekiz santimetre veya daha fazla açılma varsa, doktorun epidurali yerleştirmek için yeterli zamanı olmaması muhtemeldir.
Prenses doğum uygulaması bazı riskleri de beraberinde getirebilir. Doğumda kullanılan epidural yöntemin dezavantajları ve risklerinden bazıları şunlardır:
Bazı epidural ilaçlar bebeğe ulaşabilir. Epiduralin bebeğe yönelik riskleri minimum düzeydedir ancak olası sıkıntıları da içerir. Genellikle bu, annenin kan basıncının düşmesinin bebekte daha yavaş bir kalp atışına neden olduğu anlamına gelir. Bu nedenle, doktor tarafından dikkatli takip ve kontrol gerekir.
Prenses doğum fiyatları hastane ve bölgeye göre farklılık gösterebilir. Genellikle epidural doğumun maliyeti, hastanenin sunduğu hizmetlerin kapsamına ve ekstralarına bağlı olarak değişebilir.
Prenses doğum, anne adaylarının hamilelik sürecinde doktor ve anne adayının hamilelik süreci incelenerek beraber verecekleri bir karardır. Prenses doğum hakkında daha fazla bilgi almak isteyen anne adayları hastanelerin kadın doğum polikliniklerinden randevu alabilirler.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.