Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👨🏻‍⚕️ Sarı Leblebinin Zararları Nelerdir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:16    Güncellendi: 27.02.2025 09:16



Sarı leblebinin zararları genelde göz ardı edilse de sarı leblebi tüketirken dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Türk mutfağının favori atıştırmalıklarından biri olarak bilinen leblebi, aşırı tüketim durumunda bazı fiziksel rahatsızlıklara sebep olabilmektedir.

Faydalı olarak bildiğimiz ve severek tükettiğimiz sarı leblebi bazı durumlarda sağlığımıza zararlı bir besin haline gelmektedir. Sarı leblebinin zararları ve faydaları bilindikten sonra dikkatle tüketilmelidir.  

Sarı Leblebinin Zararları Nelerdir? 

Vitamin ve lif açısından zengin olduğu için severek tüketilen sarı leblebinin zararlarından ilki,  riski oluşturmasıdır. Leblebi lif oranı yüksek bir besindir. Fazla miktarda leblebi tüketimi şişkinlik, hazımsızlık ve gaz sorunlarına yol açabilir. 

Leblebi herkesin bildiği üzere nohutun kavrulmuş halidir. Bu da demektir ki nohutta gaz yapıcı bir bakliyattır. Ancak bir süre suda bekletildiğinde içindeki oligosakkarit içeriği azalır ve gaz yapıcı etkisi de bir miktar düşer. Leblebide bu olanak olmadığı için gaz yapıcı etkisi daha da yüksektir.

Ayrıca nohut alerjisi olan kişilerde de leblebinin zararlı etkileri mevcuttur. Bağışıklık sistemi leblebiyi yabancı bir madde gibi algılayacağı için gaz etkisi olabilir. Özellikle emziren kadınlar bebeklerin gaz sancısı çekmemesi için leblebiyi ölçülü bir şekilde tüketmelidir.

Sarı leblebinin zararları aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Yüksek kalori ve yağ içeriği: Leblebi, kavrulma yöntemi nedeniyle yağ ve kalori içeriği artabilir. Aşırı tüketildiği durumlarda bu yüksek kalori içeriği kilo alımına ve kilo kontrolü zorluklarına sebebiyet verebilir. 
  • Sodyum içeriği: Yine kavrulma yöntemine bağlı olarak bazı leblebi türleri fazla miktarda tuz içerebilir. Yüksek sodyum alımı kan basıncını yükselterek  riskini artırabilir. Bu nedenle yüksek tuz içeriğine sahip olan leblebi çeşitleri tercih edilmemeli ya da kontrollü olarak tüketilmelidir. 
  • Kanserojen maddeler: Bazı araştırmalara göre yanlış kavrulmuş veya aşırı kavrulmuş leblebilerde kanserojen maddeler oluşabileceğini öne sürmektedir. Bu nedenle güvenilir kaynaklardan satın almanız veya evde kavurmanız tavsiye edilir. 

Leblebi sağlıklı bir atıştırmalık olarak bilinir ancak tüketirken dikkatli ve ölçülü olunmalıdır. Ayrıca kişisel sağlık durumu ve alerjiler de göz önünde bulundurularak tüketilmelidir. Özellikle alerji durumlarında hiç zaman kaybetmeden en yakın doktora başvurulmalıdır.

Fazla Tüketildiğinde Leblebinin Zararları 

Leblebi ölçülü bir şekilde tüketildiğinde bir rahatsızlığa sebebiyet vermez. Ancak yüksek miktarda tüketildiğinde içinde bulunan yüksek lif oranı nedeniyle hazımsızlığa şişkinliğe ve  sebep olabilir. Normalde az miktarda tükettiğimizde sağlığımıza olumlu etkileri olan leblebi, çok tüketildiğinde tam tersi etki yaratabilir.

Normal şartlarda bağırsaklara iyi gelen leblebi çok tüketildiğinde kabızlığa neden olabilir. İlk aşamada ishali kesmeye yardımcı olan leblebi, mide suyunu alarak yanma, gaz gibi sorunlara da olumlu etkisi vardır. Fazla miktarda leblebi tüketirseniz bu etkiler tersine dönerek gaz sorunu yaşama riskini artırır ve kabızlık çekmenize neden olabilir. 

Sarı Leblebinin Faydaları ve Zararları Nelerdir? 

Her besinde olduğu gibi sarı leblebinin de faydaları ve zararları vardır. Sarı leblebi oldukça zengin protein ve vitamin kaynağıdır. Vegan ve  yaşam tarzını benimseyen bireyler günlük alması gereken  miktarını tamamlamakta zorlanmaktadır. Tam bu noktada leblebi içinde bulundurduğu yüksek protein ve lifli yapısı sayesinde kurtarıcı bir besindir. 

Sütü az olan kadınlar kullandığında anne sütünde artış görülmektedir. Neredeyse yok denecek miktarda yağ içerir ve içinde bulunan tüm yağlar vücuda faydalıdır. Tokluk hissi verdiği için diyetlerde sıklıkla kullanılmaktadır. Kilo vermek isteyen bireyler için de diyetisyenler tarafından sık sık tavsiye edildiği bilinir. Diyetin zorlu geçtiği anlarda bir avuç leblebi ani gelen açlık ataklarına karşı oldukça etkilidir. 

Yüksek  yapısı sayesinde sindirim sistemi destekler. Ancak fazla tüketildiği durumlarda sindirim sistemine olumsuz etkileri vardır. Ayrıca bağışıklık sistemi için de faydaları vardır.

Leblebinin diğer faydalarını aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:

  • Lif oranı yüksek olduğu için bağırsak hareketlerini hızlandırır ve bağırsak tembelliğinin ortadan kalkmasına yardımcı olur. 
  • Leblebi tokluk hissini arttırdığı için yeme kontrolünü sağlamak için sıklıkla ara öğünlerde tercih edilebilir. 
  • Böbrek taşı düşürmeye yardımcı olur. 
  • Güçlü bir protein kaynağı olan beyaz leblebi hem spor yaparak kas yapmaya çalışanların hem de vegan ve vejeteryanların protein ihtiyacını karşılaması için kullandığı önemli bir besindir. 
  •  dengeleyici etkisi vardır. 
  •  karşı iyi gelir. Damar tıkanıklığını önleyici etkisi vardır. 
  • Bol su ile birlikte tüketildiğinde idrar söktürücü etkisi gösterebilmektedir. 
  • Araç tutması durumunda mide bulantısına iyi gelir. 
  • Hamilelik döneminde mide bulantılarını gidermek için tüketilebilir. 
  • Kadın hastalıklarına karşı da yardımcı bir besin kaynağıdır. Bunun yanında menopoz döneminde ortaya çıkan rahatsızlıkları hafifletici etkisi bulunmaktadır.
  • Uyku problemlerine karşı etkilidir.  
  • Kalp hastalıklarına karşı korumasının yanı sıra kolesterolü dengede tutması ile bilinir. 
  • İçerisinde yer alan vitamin ve mineraller sayesinde cilde iyi gelir ve yenilenmesine yardımcı olur. 
  • Mide asidini azalttığı için akut  ve gastrit gibi mide rahatsızlıklarının giderilmesine yardımcı olur. 
  • İshal gibi bağırsak problemlerinin tedavisinde de yaygın bir biçimde kullanılır.
  • İçerisinde bulunan demir ve kalsiyum sayesinde enerji ve direnci arttırıcı bir etkisi vardır. 
  • Diş ve kemik sağlığında destekleyicidir. 
  • Demir, fosfor, magnezyum, bakır ve çinko bakımından zengin olan beyaz leblebi kemik sağlığı için oldukça destekleyicidir. Bu minerallerin büyük bir kısmı, kemik mineral yoğunluğunu iyileştirmek ve osteoporoz gibi yaşa bağlı durumları azaltmak için gereklidir. 
  • İçerisinde yüksek seviyede bulunan  sayesinde göz sağlığına iyi gelir
  • Leblebi  sistemini koruyan özelliğe sahiptir. Demir, bağışıklık sistemi için oldukça önemli bir kaynaktır ve leblebi çok iyi bir demir deposudur. Bu nedenle düzenli leblebi tüketimi bağışıklık sistemine önemli katkıda bulunur. 

Genel olarak leblebi sağlık açısından faydalı besin maddeleri içerir. , hazımsızlık, böbrek sorunları, mide problemleri gibi rahatsızlıklara iyi gelir. Leblebi, genellikle tuz ve baharatlarla tatlandırılır.

Bu da aşırı tüketim durumunda tuz alımının artmasına ve hipertansiyon gibi sağlık sorunlarına neden olabilir. Ancak aşırı tüketimi bu etkileri tam tersine çevirerek kabız, gaz sıkışması, emziren çocuklarda gaz gibi olumsuz etkilere sebep olabilmektedir.

Sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek için dengeli ve düzenli beslenmek önemlidir. Bu yüzden leblebi gibi atıştırmalıkların da kontrollü ve düzenli tüketilmesi gerekir. 

Sarı Leblebi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Sarı leblebi alerjiye neden olur mu?

Bazı insanlar leblebiye karşı alerjik olabilir. Alerji semptomları olarak kaşıntı, gözlerde sulanma, burun akıntısı, hapşırma ve hatta solunum problemleri sayılabilir. Eğer leblebiye karşı bir alerji durumunuz söz konusuysa tüketmeden önce doktorunuza danışmanız veya hiç tüketmemeniz önerilir. 

Sarı leblebinin kalorisi ve besin değeri nedir?  

Sarı leblebi A C ve E vitaminler ile sodyum, demir, fosfor, kalsiyum, magnezyum, potasyum, çinko ve bakır içerir. Ayrıca 100 gramında 58 gram karbonhidrat, 19 gram protein, 5 gram yağ ve neredeyse 7.5 gram lif bulunur. Sarı leblebinin besin değerleri aşağıdaki gibidir; 

  • 1 avuç leblebi (54 kkal)
  • 7,6 gr karbonhidrat
  • 3,96 gr protein 
  • 0,68 gr yağ 
  • 4,28 gr lif 






Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.