Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👨‍⚕️ Dış Hemoroid (Basur) Ameliyatı Nedir? Dış Hemoroid Operasyonu

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:16    Güncellendi: 27.02.2025 09:16



Dış hemoroid ameliyatı, makat çevresinde şişlik ve iltihaplanma gösteren oluşumların cerrahi olarak çıkarılmasını kapsayan bir prosedürdür.

Cerrahi bir girişim olan bu uygulamaya diğer tedavi yöntemlerinden yanıt alınamadığında başvurulur.

Ameliyat çoğunlukla anestezi altında gerçekleşir ve ameliyatın ardından özen gösterilmesi gereken bir iyileşme süreci başlar.

Dış Hemoroid (Basur) Ameliyatı Nedir?

Hemoroid hastalığı, anüs ve kalın bağırsağın son kısmı olan alt rektumun çevresinde veya içinde ortaya çıkan bağ doku, mukozal doku ve damarsal yapılardır.

Basınç ve gerilim devam ettiği takdirde bu yapılar dışarı doğru sarkar. Hemoroid hastalığı halk tarafından basur olarak da bilinir.

Hastalığın yerleşim gösterdiği yere göre hemoroid hastalığı iç ve dış hemoroid olmak üzere ikiye ayrılır. Dış hemoroid, anüs yakınlarında ortaya çıkar ve hassas bir cilt ile üzerleri örtülüdür.

Tromboze dış hemoroid, anal ciltte dış hemoroidin oluştuğu damar içerisinde kan pıhtılarının oluşmasıdır.

Pıhtıların boyutu çok büyükse, ciddi ağrılara neden olabilir. Makat bölgesinde şiddetli ağrıya neden olan bir kitle gelişebilir ve 1-2 gün içerisinde daha da kötüleşebilir.

Ağrı çoğunlukla birkaç gün içerisinde hafifler.

Bazı durumlarda tromboze hemoroidin üzerinde bulunan cilt açılır ve kanama meydana gelebilir.

Dış hemoroid hastalığının ortaya çıkış nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Oturma pozisyonunda rektumda yer alan damarlara çok fazla basınç olur, bu durum dışa sarkmanın potansiyel bir nedeni olarak kabul edilebilir.

Rol oynayan diğer faktörler kronik kabızlık, ishal, hamilelik süreci, kalıtsal yatkınlık, yaşlanma, dışkılama esnasında çok ıkınmak, bağırsak boşaltıcı ilaç formlarının sık kullanımı ve tuvalette çok fazla vakit geçirmek şeklinde sıralanabilir.

Dış hemoroid bulguları arasında hassas bir şişlik, dışkılama esnasında kanama, sarkan bir kitle, anal bölgede kaşıntı ve ağrı bulunabilir.

Hemoroid çok sık rastlanan hastalıklardan birisidir, tedavi edilmediği takdirde kişi uzun bir süre boyunca bu hastalık nedeniyle rahatsızlık yaşayabilir.

Tedavi yöntemlerindeki gelişmeler sayesinde dış hemoroidler daha az ağrılı metodlar ile tedavi edilebilir. Bu metotlar arasında dış hemoroid (basur) ameliyatı yer alır.

Dış hemoroid (basur) ameliyatı, ileri derecede büyümüş hemoroidin tedavisi amacıyla anestezi altında yapılır.

Özellikle dış hemoroidde şiddetli ağrıya eşlik eden kan pıhtısı olması durumunda cerrahi tedaviye başvurmak gerekli olabilir.

Cerrahi tedavide tercih edilen 2 teknik vardır. Bu teknikler açık (Milligan-Morgan) hemoroid ameliyatı ve kapalı (Ferguson) hemoroid ameliyatı şeklindedir.

Dış hemoroid (basur) ameliyatı, özel veya klasik aletlerin kullanılmasıyla dışa sarkan oluşumların kesilip çıkarılması ya da olması gereken yere yerleştirilmesi ile tedavi edilir.

Bu cerrahi işlemlerin ardından genellikle hastanede yatış gerekmez, birkaç günlük ev istirahati önerilir.

Çocuklarda Dış Hemoroid (Basur) Ameliyatı Nasıl Olur?

Hemoroid hastalığı yetişkinlerde daha sık görülse de çocuklarda görülme sıklığı zaman içerisinde artış göstermiştir.

Çocuklarda karşılaşılan dış hemoroid (basur) hastalığı için en önemli risk faktörleri pozitif aile öyküsü ve kronik kabızlıktır. Ayrıca obezite ve dışkılama sırasında tercih edilen tuvalet türleri de hastalığın ortaya çıkış nedenleri arasında yer alır.

Çocuklarda karşılaşılan anorektal bölge şikayetleri şişlik, rektal ağrı, oturma güçlüğü, kanama, kaşıntı ve mukus akıntısı şeklinde sayılabilir.

Pediatrik hastalara ilk aşamada medikal tedavi, kabızlık önleyici diyet, bol su tüketimi, ağrı kesici, kabızlık önleyici laksatif ilaç kullanımı ve sıcak su banyoları önerilir.

Çoğunlukla bu tedavi prosedürler hemoroid semptomlarının hafifletilmesi konusunda fayda sağlar.

Çocuklarına dış hemoroid teşhisi konulan ebeveynler sıklıkla “Dış hemoroid (basur) ameliyatı nasıl yapılır?” sorusuna yanıt aramaktadır.

Tromboze dış hemoroid şikayeti ile hastaneye başvuran çocuk hastaların çoğuna dış hemoroid (basur) ameliyatı olarak bilinen cerrahi tedavi protokolleri uygulanır. Bu ameliyat genel anestezi altında yapılır.

Hastalar ameliyat sonrasında düzenli aralıklarla takip edilir. Çocukluk çağındaki hemoroid hastalarında çoğunluk erkeklerden oluşur. Bu durum erkeklerin anal kanalının kızlara kıyasla daha uzun olması nedeniyle ortaya çıkıyor olabilir.

Çocuklarda hemoroid hastalıkları ile ilgili kapsamlı çalışmalar sınırlıdır. Bu nedenle tanı ve tedavi metotları ile ilgili kapsamlı bilgilere erişebilmek için çocuk hastalıkları, pediatrik gastroenteroloji ve pediatrik cerrahi gibi bölümlere başvurmanız tavsiye edilir.

Kadınlarda Dış Hemoroid (Basur) Ameliyatı Nasıl Olur?

Hemoroid rahatsızlığı her iki cinsiyette de rastlanabilen bir sağlık sorunudur. Erkeklerden farklı olarak kadınlarda gelişen hemoroid nedenleri arasında hormonal değişimler, gebelik ve doğum yer alır.

Özellikle gebelikte üçüncü trimesterde ve doğum sonrası dönemde hemoroid görülme sıklığı artış gösterir.

Hamilelik döneminde artan karın içi basınç, kan hacminde artış, rahim genişlemesi, progesteron hormonundaki yükselme, hareket kabiliyetinin azalması ve kabızlık gelişebilir. Bu etkenler dış hemoroid hastalığının gelişmesine neden olabilir.

Tromboze dış hemoroid gebelikte sık karşılaşılan bir durumdur. Kadınlarda dış hemoroid (basur) ameliyatı anestezi altında gerçekleştirilir.

Hemoroid yığınları cerrah tarafından kesi atılarak temizlenir. Şişmiş damarlar çıkarılır, daha sonra kesilen bölgeler dikiş atılarak kapatılır ve kanama kontrolü sağlanır.

Erkeklerde Dış Hemoroid (Basur) Ameliyatı Nasıl Olur?

Erkeklerde Dış Hemoroid (Basur) Ameliyatı Nasıl Olur?

Erkeklerde uygulanan dış hemoroid (basur) ameliyatı çoğunlukla genel cerrahlar tarafından, çocuk, kadın ve yaşlılara uygulanan açık ve kapalı cerrahi girişimlerle yapılır.

Ameliyat anestezi altında yapılır ve hasta çoğunlukla aynı gün içerisinde taburcu edilir. Ameliyat şişlik ve enfeksiyon küçük kesiler atılarak çıkarılmasını kapsayan bir süreçtir. Hemoroidal yapı temizlendikten sonra kesi bölgesi dikilerek kapatılır.

Dış hemoroid (basur) ameliyatı sonrası ağrı, kanama ve akıntı gibi durumlar gelişebilir. Bu süreçte hekimin reçete ettiği ilaçları düzenli kullanmak ve hijyen kurallarına dikkat etmek, ağır fiziksel aktivitelerden kaçınmak önerilir.

Yaşlılarda Dış Hemoroid (Basur) Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Yaşlıların %27’sinin hemoroid sorunu yaşadığı bilinmektedir. Yaşlı bireylerde sık karşılaşılan bu sorunun nedeni çoğunlukla kabızlıktır. Yaşlı erkeklerde hemoroid gelişme nedenleri arasında prostat büyümesinin makata doğru gelişmesi de yer alır.

Dış hemoroid genellikle 45-65 yaşları arasında semptomatik hale gelmektedir. Dış hemoroid (basur) ameliyatı, ileri evredeki hastalıkların tedavisi amacıyla diğer tedavi prosedürlerinin yetersiz kalması durumunda tercih edilir.

Fizik muayene, anoskopi ve diğer testlerin ardından sarkmış hemoroid varsa hasta genel cerrahiye sevk edilir.

Ameliyat öncesine hastalar kapsamlı bir klinik muayeneye tabi tutulmalıdır. Rutin laboratuvar testlerinde herhangi bir anormallik ortaya çıkmaması halinde hastalar için anestezi prosedürleri belirlenerek ameliyata başlanabilir. Cerrahi girişim açık veya kapalı yöntemle uygulanabilir.

Dış Hemoroid (Basur) Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Dış Hemoroid (Basur) Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Dış hemoroid (basur) ameliyatı cerrahi bir girişimdir ve anestezi altında uygulanır. Küçük bir ameliyat değildir ve doğru yapılmadığı takdirde istenmeyen durumlara sebep olabilir. Bu nedenle ameliyattan sonra bir takım komplikasyon ve riskler gelişebilir. Bu risk ve komplikasyonlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Şiddetli ağrı,
  • Anesteziye bağlı komplikasyonlar
  • Omurga diskinin omurilik kanalına doğru hafif bir şekilde yer değiştirmesi (rezidüel protrüzyon),
  • Kanama,
  • Doku enfeksiyonları,
  • Damarda kan pıhtısının oluşması (tromboz),
  • Ağrılı defekasyon (dışkılama),
  • Makat çevresinde gelişen çatlaklar (fissür),
  • Mesane dolu olmasına rağmen idrar yapamama hali (idrar retansiyonu),
  • Üriner enfeksiyonu,
  • Gaita retansiyonu,
  • Organlar arasında doğal olmayan bağlantılar (fistül),
  • Rektumda iltihabi reaksiyonlar (prokit),
  • Gaz ve sıvı inkontinansı,
  • Kalıcı cilt sarkması,
  • Apse oluşumu,
  • Taşlaşmış dışkılama.

Dış Hemoroid (Basur) Ameliyatı Sonrası Ne Yapmalıyım?

Dış hemoroid (basur) ameliyatı sonrası hastanın vital bulguları ve fizyolojik fonksiyonları normalse, oturma, yürüme ve tuvalete gitme gibi fonksiyonlarında bir aksaklık yaşanmıyorsa hasta bir refakatçi eşliğinde eve gönderilebilir.

Ancak işlemi uygulayan hekimler hastaları eve göndermeden önce hastanın rahatça yemek yiyebildiğini, idrar ve dışkılama yapabildiğini görmek isteyebilir.

Ameliyat sonrasında ağrı kesici ve iltihap önleyici birtakım ilaçların kullanımı ağrı ve enfeksiyon gibi komplikasyonları önleme konusunda fayda sağlayabilir.

Ameliyat sonrasında ağır fiziksel aktivitelerden kaçınmanız, tuvalet alışkanlıklarınızı düzenlemeniz, hijyen kurallarına özen göstermeniz, bol bol istirahat etmeniz ve kontrollerinizi ihmal etmemeniz tavsiye edilir. Ayrıca beslenme alışkanlıklarınızda değişiklik yaparak lifli gıdaların tüketimine ağırlık gösterebilirsiniz.

Dış Hemoroid (Basur) Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?

Dış Hemoroid (Basur) Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?

İyileşme süresi kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Hemoroidin şiddeti, hastanın yaşı, genel sağlık durumu, cerrahın tecrübesi ve ameliyat sonrası bakım gibi pek çok faktör iyileşme sürecini doğrudan etkiler.

Bu nedenle iyileşme süreci ile ilgili en sağlıklı bilgiyi hekiminizle görüşme sağlayarak edinebilirsiniz. Ancak genel olarak iyileşme sürecinin birkaç haftalık süreci bulacağı söylenebilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Dış Hemoroid (Basur) Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

“Dış hemoroid (Basur) ameliyatı kaç saat sürer?” sorusuna net bir cevap vermek mümkün değildir. Ameliyat sırasında oluşabilecek olası komplikasyonlar, cerrahın tecrübesi ve hastalığın şiddeti ameliyat süresinin kesin olarak belirlenmesine engel olmaktadır. Detaylı bilgiyi operasyonu uygulayan hekim ile görüşme sağlayarak edinebilirsiniz.

Dış Hemoroid (Basur) Ameliyatı Riskli mi?

“Dış hemoroid (Basur) ameliyatı riskli mi?” sorusunun yanıtı genellikle hayırdır. Bu ameliyat çoğunlukla düşük riskli bir ameliyat olarak kabul edilebilir. Ancak uygun şekilde yapılmayan ameliyatlar ciddi komplikasyonlara neden olabilir.

Dış hemoroid (basur) hastalığı kişinin yaşamı üzerinde ciddi boyutlarda olumsuz etki bırakabilir. Bu rahatsız edici semptomların giderilmesi amacıyla pek çok tedavi metodu geliştirilmiştir. Bu tedavi metodları arasında kalıcı bir çözüm olarak kabul edilebilen yöntem dış hemoroid (basur) ameliyatıdır. Eğer sizler de ameliyat olmayı düşünüyorsanız bir sağlık uzmanı ile görüşme sağlayarak kapsamlı bilgi edinebilirsiniz.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.