Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👩🏼‍⚕️ Nöroblastom Nedir? Nöroblastom Belirtileri Nelerdir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:16    Güncellendi: 27.02.2025 09:16



Nöroblastom sempatik sinir sistemi veya adrenal bezler yani böbrek üstü bezlerde yer alan ve aynı zamanda farklılaşmamış sinir hücreleri üzerinde gelişen bir hastalıktır. Bir çeşit kanser türü olan bu rahatsızlık çoğunlukla çocuklarda görülür. Genel olarak çocukluk çağındaki kanserli tümörler, böbrek üstü bezlerinin yanı sıra boyun, karın, göğüs, leğen kemiği ve diğer kemiklerde de ortaya çıkabilir.  

İlk olarak , karında şişlik ve yorgunluk gibi belirtiler ile kendisini gösterir. Tedavi süreçleri ise hastalık evrelerine göre değişiklik gösterebilir. Aynı şekilde çocukların mevcut sağlık durumları da tedavinin ilerleyişi hakkında belirleyici olabilir. Bu yüzden zamanında teşhis ve erken müdahale için mutlaka konunun uzmanından destek alınması gerekir. 

Nöroblastom Nedir? 

Nöroblastom nedir sorusunun cevabı, özellikle küçük yaştaki çocukların korunması açısından oldukça büyük öneme sahiptir. Bu hastalık genellikle 5 yaşın altında bulunan çocukları etkiler. Ayrıca beyinden başlamak üzere bedenin geri kalan bölgelerine mesaj gönderen sempatik sinir sisteminde ortaya çıkan bir kanserdir. Her ne kadar nadir görülen bir tür olsa da çocukluk döneminde meydana gelme ihtimali, tedbirli davranılması gerekliliğini ortaya çıkarır. 

Nöroblastom öncelikli olarak böbreklerin üzerinde bulunan, sinir hücrelerine benzeyen hücreleri taşıyan ve diğer yandan hormon üreten adrenal bezlerin çevresinde meydana gelir. Bununla birlikte bu alan ile sınırlı kalmadan kemiklerde, göğüs, boyun ve karında da görülmesi muhtemeldir. Aynı zamanda vücudun çeşitli bölgelerine yayılma olasılığı da vardır.  

Çocukluk dönemi kanseri şeklinde ifade edilen bu rahatsızlık, sağlıklı olan bir bebeğin sinir sisteminin olgunlaşması sayesinde tamamen kaybolabilir. Ancak hastalık bulunan bebeklerde mutasyon geçiren nöroblastlar, maalesef etrafta yapılaşabilir ve tümör oluşumunu ortaya çıkarabilir. Bu durumun anlaşılması noktasında ebeveynlere büyük bir görev düşer. Belirtilerin doğru şekilde analiz edilmesi gerekir ve uzman hekimin kontrolleri aracılığıyla tedavi derhal başlatılmalıdır. 

Gelişmemiş sinir dokularının kontrolünü kaybetmesi sonucunda görülmesi muhtemel olan bu hastalık, sinir dokularında bulunan hücreleri anormal derecede büyütebilir. Genetik mutasyon kaynaklı bu durum nihayetinde rahatsızlık farklı evrelere ayrılır. 1, 2, 3, 4 ve 4S biçimindeki evreler, tedavi yöntemlerinin planlanmasını sağlar. 

Nöroblastom Belirtileri Nelerdir? 

Yukarıda belirtilen nöroblastom nedir konusunun ardından hastalığın belirtileri hakkında detayların paylaşılması çok önemlidir. Bu sayede erken teşhis konusunda ekstra avantajlı olmanız kolaylaşabilir.

Genel olarak nöroblastom belirtileri ise şu şekilde sıralanır: 


  • Yorgunluk 
  • İştahın azalması ile kilo kaybı 
  • Dokunulduğu zaman hissedilebilen belirgin biçimdeki karın şişliği 
  • Ateş ve ishal 
  •  (kansızlık) bağlı olarak ciltte soluk görünüm 
  • Gözlerde şişkinlik ve göz çevresinde morluğu andıran koyu halkalar 
  • Kemik ve sırt ağrısı 
  • Kalp atışının hızlı olması 

  • Hareket sorunları 
  • Bacaklarda zayıflık 

Başta 5 yaşın altında bulunan çocuk ve bebekler için olmak üzere diğer yaş gruplarının da yukarıdaki nöroblastom belirtileri detaylarına göre uzmanlar tarafından gözlem altına alınması çok önemlidir. Semptomların meydana gelmesinin ardından geç kalınmadan uzmanlara başvurulması ise son derece kritik bir durumdur. 

Nöroblastom Nedenleri Nelerdir? 

Nöroblastom hastalığının gelişmesi için birçok farklı nedeni saymak mümkündür. Bu rahatsızlık, çocuğun gelişimi sırasında ortaya çıkabileceği gibi anne karnında da gen değişikliği sebebiyle görülebilir. Gen değişikliği sonucunda anormal biçimde büyüyen hücreler bölünür ve ardından hızlıca çoğalarak oldukça kötü huylu bir tümör haline gelebilir. 

Kanser türü nöroblastomun nedenleri arasında genetik faktörler de sayılabilir. Özellikle aile içerisinde bu hastalığı daha önce geçiren bir ebeveynin bulunması durumunda risk artabilir. Fakat bu aşamada genel olarak rahatsızlığın birçoğunun genetik etkenlere bağlı olmadan meydana geldiğinin düşünüldüğü de belirtilmelidir. Bunun yanı sıra pek çok vakanın hangi nedenden kaynaklandığı da tespit edilemeyebilir. 

Nöroblastom Tanısı Nasıl Konulur? 

Nöroblastom kurtulma şansı için önemli bir avantaja sahip olma noktasında teşhis aşamalarının değeri oldukça büyüktür. Çeşitli görüntüleme ve test süreçleri ile beraber hastalığın tespit edilmesi mümkündür.

Çoğunlukla kullanılan tanı koyma yöntemleri ise aşağıdaki gibidir: 

  • Görüntüleme cihazları aracılığıyla hastalığın yayılım gösterip göstermediğine bakılabilir. 
  • Ultrason sayesinde kandaki tümörün tespit edilmesi mümkün olur. 
  • İdrar ve kan testleri ile nöroblastomların üretebileceği hormon seviyesi kontrol edilebilir. 
  • Röntgen aracılığıyla kemik ve göğüste olması muhtemel nöroblastom görülebilir. 
  •  yöntemi sayesinde kemik iliği veya tümörden örnek alınabilir. 

Yukarıda bulunan tekniklerin yanı sıra çeşitli tarama yöntemlerinden de faydalanmak mümkündür. Böylelikle kanserin türü, durumu ve tedavisi için oldukça önemli bir adım atılmış olur. Ayrıca nöroblastom kurtulma şansı için erken tanının son derece kritik olduğunun da belirtilmesi oldukça önemlidir.

Nöroblastom Tedavi Yöntemleri Nelerdir? 

Nöroblastom tedavi süreçlerinde çocuğun yaşı ile birlikte tümör şiddeti ve evresi, belirleyici etkenler arasında yer alır. Teşhisin hemen ardından belirlenen detaylar doğrultusunda farklı yöntemlerden yararlanılarak, tedavi aşamaları başlatılabilir. Genel olarak tedavi için kullanılabilecek bazı yöntemler ise şu şekildedir: 

  • Kök hücre nakli 

  • İmmünoterapi 

  • Cerrahi müdahale 

Tedavi seçenekleri arasından en etkili ve doğru sonucu vermesi muhtemel olan yöntemin kullanılması çok önemlidir. Bunun yanı sıra uzman doktorların yönlendirmeleri ile beraber nöroblastom hastaları yorumları da tedavi sürecinde ek bilgilere ulaşmak için yardımcı olabilir. 

Nöroblastom Hakkında Sıkça Sorulan Sorular 

Nöroblastom Kanseri İyileşir mi? 

Nöroblastom kanseri, iyileşmesi mümkün olan bir hastalıktır. İyileşme durumunun tam anlamıyla gerçekleşmesi içinse öncelikle erken teşhisin önemi bir hayli büyüktür. Aynı zamanda tanı işlemlerinin ardından uygun tedavinin zaman kaybetmeden başlatılması gerekir. Diğer yandan kanser evlerine göre iyileşme ihtimali artabilir. Genel olarak hastalığın vücudun büyük bir bölümüne yayılmamış olması, kurtulma olasılığını da güçlendirebilir. 

Nöroblastom Evreleri Nelerdir? 

Nöroblastomun birinci evresi, tümörün meydana geldiği organda sınırlı kaldığını ve orta hatta geçmediğini ifade eder. İkinci evrede tümör bulunduğu bölgedeki lenf bezlerine tutunmuş olsa da yine orta hatta geçmez. Üçüncü evre, orta hattı geçen bir tümörün varlığını gösterir ve nöroblastomun orta hattın karşısında yer alan lenf bezlerini de tuttuğunu ifade eder. Dördüncü evreye gelindiğinde uzak organlara metastazlar görülür ve hastalığın yaygın olduğu anlaşılır. Son evre olan 4S ise genellikle hastanın 1 yaşından küçük olduğu zaman dilimidir. Bu evrede kemik iliği, deri ve karaciğer üzerinde bir hayli yayılım gerçekleşmiştir. 

Nöroblastom Tedavisinin Yan Etkileri Nelerdir? 

Nöroblastom tedavi yöntemleri doğrultusunda değişebilmekle beraber çeşitli yan etkiler ile karşılaşılabilir. En sık görülen yan etkiler arasında ise mide bulantısı başta olmak üzere kusma, yorgunluk, ishal, saç dökülmesi, kabızlık ve enfeksiyon riskinin yüksek oranda artması belirtilebilir. Uzman doktorlar tarafından yürütülen tedaviler sayesinde yan etkiler hakkında çok daha detaylı bilgi edinmek ve olumsuz faktörlere karşı önlem almak mümkündür. 

Nöroblastom Tedavisi Sonrası Takip Nasıl Yapılır? 

Nöroblastom tedavisinin tamamlanması sonrasında etkin bir şekilde takip yapılması çok önemlidir. Bu sayede tümörün tekrarlama tehlikesi, rahatlıkla kontrol edilebilir. Çocuğun düzenli olarak fiziki muayeneden geçirilmesi, elde edilecek avantajların artmasına katkıda bulunur. Aynı zamanda takip sürecinde çeşitli görüntüleme ve kan testlerinin yapılması da çok önemlidir. Böylelikle olası risklere karşı son derece önemli bir konumda hastalıkla mücadele devam edebilir. 







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.