Kulak kireçlenmesi olarak bilinen otoskleroz hastalığı, orta kulak ile iç kulakta anormal şekilde ortaya çıkan süngerimsi görünümlü kemik yapısının oluşturduğu bir rahatsızlıktır. Oluşan bu süngerimsi kemik dokusu sesin iç kulağa iletilmesine engel olacak boyuta geldiği zaman işitme kaybı yaşanabilir. Otoskleroz, kadınlarda erkeklerden daha fazla görülür. Ayrıca ailede böyle bir öykünün bulunması yani genetik yatkınlık, rahatsızlığın görülme ihtimalini yükseltebilir.
Kulak çınlaması ve işitme kaybı ile ortaya çıkan bu rahatsızlık orta ve iç kulakta oluşan kulak rahatsızlığıdır. Otoskleroz nedir diye araştırdığınız zaman karşınıza halk arasında kulak kireçlenmesi rahatsızlığı çıkar. Ayrıca otoskleroz hakkında bilgi almak için otoskleroz ameliyatı olanların yorumlar da faydalı olabilir. Bu rahatsızlık, orta kulak ile iç kulakta ortaya çıkan kemiğin büyümesi ile oluşur. Bu kemik, iç kulağa sesin iletilmesini engellediği zaman fark edilir.
Sesin yolculuğu, ses dalgalarının dış kulaktan (kulak kepçesi) titreşimler sonucu orta kulağa iletilmesi ile başlar. Orta kulakta bulunan çekiç, örs, üzengi adı verilen kemikler ile ses iç kulağa iletilir. Üzengi kemiğinin tabanında kemikleşme başlamışsa, kemiğin esnekliği azalır. Burada oluşan kireçlenme, bölgenin sertleşmesine ve üzengi kemiğinin hareketinin kısıtlanmasına neden olur. Titreşimlerin oluşması zorlaşır. Ses titreşimlerinin iç kulağa iletilmesi zorlaşır, engellenir. Beyne iletilemeyen ses dalgaları sonucunda sesin yolculuğu tamamlanmaz. Böylelikle işitme kaybı başlar. Bazı durumlarda kulak çınlaması olarak da ortaya çıkabilir.
Kulaktaki bu kireçlenmenin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ailede böyle bir öykünün olması genetik yatkınlığı aklınıza getirebilir. Bazı zamanlarda gebelikte de ortaya çıkan bir durumdur. Nedeni ise gebeliğe bağlı olarak hormon seviyesindeki değişiklikler olarak belirtilebilir. Ayrıca yüksek ateş, enfeksiyonlar, kafa travması da bu soruna neden olabilir. Kızamık geçiren hastalarda bu yatkınlık daha fazladır.
Otoskleroz, hastalarda dış kulaktan bakıldığında gözle görülecek bir belirti göstermez. Çeşitli şikayetler sonucunda doktor muayenesi tarafından teşhisi konur. Başlangıç evresinde olan hastalarda kulak zarının arkası hafif kırmızıdır.
Kulak kireçlenmesi tedavisinin türü hastalığın seyrine ve ilerleme durumuna göre değişkenlik göstermektedir.
Kulak kireçlenmesinin erken evresinde kireçlenme tam olarak oluşmamıştır. Doktorunuz bu evrede size sodyum florür içerikli ilaçlar verecektir. Böylelikle kulak kireçlenmesinin önüne geçmek hedeflenmektedir.
Kulak kireçlenmesinin çok ilerlediği durumlarda cerrahi müdahale gerekir. Ameliyata uygun olmayan veya gönüllü olmayan hastalarda işitme cihazı önerilir. İşitme cihazını doktorunuz tedavi etmek için değil işitme kaybını azaltmak için önerecektir.
Uygulanacak tedavi şeklini kulak burun boğaz doktoru ve odyolog size önerecektir. Uygun tedavi yöntemi, işitme kaybının derecesi, hastalığın ilerleme boyutu gibi ayrıntılar yapılacak testler sonrasında belirlenecektir.
Kulak kireçlenmesinde uygulanacak ameliyata stapes cerrahisi denir. Üzengi kemiğinin bir diğer adı stapesdir. Genel anestezi altında yapılan üzengi kemiği ile ilgili bir ameliyattır. Ameliyattan bir gün önce aç karnına gelerek tahlillerinizi yaptırmanız istenir. Stapedotomi ve stapedektomi ismi verilen benzerlik gösteren iki teknik uygulanır.
Bunlar özetle şu şekilde açıklanabilir:
Kulak kireçlenmesi ameliyatı olanların yorumları, ameliyat sonrasında dinlenme ve kulak sağlığına zarar verecek hareketlerden kaçınmanın bu süreçte önemli olduğudur. Ameliyatın ilk 2-3 aylık süreci sizin için çok önemlidir. Bu dönemde bazı kurallara uymanız gerekebilir.
Bunlar şu şekilde belirtilebilir:
Ameliyat sonrasında ilk üç ay tedavinin sağlıklı bir şekilde tamamlanabilmesi için çok önemlidir. Bu süreçte doktorunuzun belirlemiş olduğu kurallara uymanız gerekebilir. Böylelikle iyileşme süreciniz hızlanacaktır. Ameliyat sonrasında 1-2 günlük hastane yatışından sonra taburcu olursunuz. Evde 7-10 günlük dinlenme sürecinden sonra işinize dönebilirsiniz.
Kulak kireçlenmesi olarak bilinen bu hastalık sürekli ilerleyen bir hastalıktır. Bazı özel durumlarda kulak kireçlenmesi şikayetleri tekrarlayabilir. Kulak kireçlenmesi ameliyatı böyle bir durumda 2-3 kez yapılabilir. Tekrar aynı bölgede yapılan ameliyatlarda açılan delik kapanmış ise deliğin tekrardan açılması ve üzerine protez yerleştirmesi yapılır. Bazı durumlarda sağ kulakta yaşanan kulak kireçlenmesi problemi sol kulakta da yaşanabilmektedir.
Otoskleroz nedir diye araştıran bireylerin karşına halk arasında kulak kireçlenmesi olarak bilinen hastalık çıkar. Kulak kireçlenmesi zamanında tedavi edilmediğinde işitme kaybına neden olabilir. Üzengi kemiğinin olduğu bölgede kireçlenme olup, sertleşmekte sesin iç kulağa iletilmesi zorlaşmaktadır. Ayrıca kulak kireçlenmesinin belirtileri yaşam kalitenizin azalmasına neden olabilir.
Kulak kireçlenmesi rahatsızlığının kesin tedavisi ameliyattır. Cerrahi müdahalede üzengi kemiğinin çevresinde oluşan kireçli doku çıkarılır yerine protez yerleştirilir ya da üzengi kemiğinin çevresindeki kireçli doku temizlenip bir delik açılarak yine protez yerleştirilmesi yapılır. Bu aşamada kamera eşliğinde endoskopik yöntem uygulanır. Cerrahın bu konudaki tecrübesi ameliyatın seyrini etkileyecektir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.