Konjestif kalp yetmezliği günümüzde sıklıkla karşılaşılan kalp sorunları arasında yer alır. Yaşam süresinde artış olması ile beraber kalp sağlığı problemlerinde de artış olmuştur. Konjestif kalp yetmezliği karın, akciğer ve bacaklarda sıvı birikimi ve ödem ile birlikte kendini gösterir. Bu durumda kalp kasının zarar görmesi ve zayıflaması söz konusu olur. Sağ ya da sol tarafın etkilenmesine sebebiyet veren bu rahatsızlık çoğunlukla yaşlılık zamanlarında görülür.
Konjestif kalp yetmezliği nedir sorusu pek çok kişi tarafından merak edilir. Bu hastalıkta vücutta yaygın bir şekilde sıvı birikimi ve ödem durumu söz konusudur. Kalbin pompa görevini yerine getirememesi haliyle meydana gelir. Bu hastalıkla beraber farklı hastalıkların olması durumunda kalp çok daha fazla zarar görebilir. Bu sebeple kalıcı hasarlar meydana gelmeden önce konjestif kalp hastalığı durumunun tedavi edilmesi son derece önemlidir.
Kalp yetmezliği durumu bir hastalık değildir. Bu durum farklı sebeplerle meydana gelen klinik bir vakadır. Kalbin normal bir şekilde çalışmasına engel olan her türlü rahatsızlık kalp yetmezliği problemlerinin yaşanmasına neden olabilir. Bu hastalıklar kalple alakalı sorunların dışında kalp dışında kalan pek çok hastalık nedeniyle de meydana gelebilir. Diyabet, tiroid hastalığı, kalp ritim bozuklukları, Covid ve aşırı stres nedeniyle de meydana gelebilir. Bunun yanında kalp dışında kalan organlarla alakalı bazı hastalıklar ve bu hastalıkların tedavisi için kullanılan ilaçlar nedeniyle de oluşabilir.
Hamilelik sebebiyle oluşan konjestif kalp yetmezliği ve doğuştan gelen genetik özellikler nedeniyle de oluşan kalp yetmezlikleri de bu durumun içerisinde yer alır. Bütün bu nedenlerin yanında nedeni tam olarak bilinmeyen idiyopatik olarak isimlendirilen kalp yetmezliği çeşidi de vardır.
Konjestif kalp yetmezliği belirtileri kişilere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Kalp yetmezliğine bağlı olan etkenlere sonrasında hastada belirtiler oluşabilir.
Kalp yetmezliği belirtileri genel olarak şu şekilde belirtilebilir:
Konjestif kalp yetmezliği durumunun erken evrelerinde kişilerde erken yorgunluk, nefes darlığı, vücutta şişlik gibi birtakım belirtiler görülebilir. Fakat bu kişiler yaşadıkları bu belirtilere rağmen günlük işlerini sorunsuz bir şekilde yerine getirebilirler. İlerleyen dönemlerde kişiler günlük aktivitelerini yardım almadan yapmakta güçlük çekerler.
Daha ileri evrelerde ise dinlenme sırasında bile nefes darlığı durumları söz konusu olabilir. Bu evrede konjestif kalp yetmezliği olan kişilerin hastaneye yatırılması ve gerekli müdahalelerin gerçekleştirilmesine ihtiyaç duyulabilir.
Konjestif kalp yetmezliği tanısı için ilk önce hastanın hikayesi dinlenir. Laboratuvar testleri, fiziki muayene, EKG, göğüs röntgeni gibi tetkikler uygulanır. Ekokardiyagram ile kalpteki ses dalgaları kontrol edilerek kalbin detaylı bir şekilde incelenmesi gerçekleştirilir. Erken teşhis edilmesi durumunda hastalığın ölümcül etkilerinin büyük oranda kontrol altına alınması mümkün olur.
Kalp yetmezliği problemleri çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Bu sebeple kalp yetmezliği durumunun tedavi edilebilmesi için hastalığın nedeninin bulunup ortadan kaldırılması gerekir. Damar tıkanıklığı sebebi ile bireylerde kalp yetmezliğinin meydana gelmesi durumunda öncelikle tıkalı olan damarlar açılmalıdır. Bu şekilde konjestif kalp yetmezliği tedavisi sağlanmış olur.
Damar tıkanıklığının neden olduğu kalp yetmezliği durumunda sürecin uzaması halinde kalpte kalıcı hasarlar meydana gelmişse tıkalı damarların açılması ya da değiştirilmesi kalp yetmezliği durumunun tamamen düzeltilmesi adına yeterli olmayabilir. Bu gibi durumlarda hastalara ömür boyu destekleyici tedavilerin uygulanması gerekir. Konjestif kalp yetmezliği sorunlarında tedavinin gerçekleştirilebilmesi için öncelikle sebebin belirlenmesi gerekir.
Konjestif kalp yetmezliğinde kullanılan ilaçlar hastalığın şiddetine ve şikayete bağlı olarak değişiklik gösterir. Beta blokerler, idrar söktürücüler, anjiyotensin dönüştürücü enzim engelleyiciler, digoksin, kan sulandırıcı, ritim düzenleyiciler, aldosteron blokerleri, damar genişletici, kolesterol düşürücüler, anjiyotensin reseptör blokerleri tedavide kullanılır.
Cihaz tedavisi ve cerrahi girişimler açısından kalbin elektrik iletmesi konusunda sorun varsa veya kalp ritmi anormalliği söz konusu ise hastaların bu şikayetlerinin azalması ve yaşam sürelerinin artması için kalp pili gibi çeşitli cihazların kullanımı da mümkündür. Bunun haricinde kalp damarına stent yerleştirilmesi, kalp kapağı operasyonları ve bypass ameliyatı gibi çeşitli işlemler de söz konusu olabilir. İleri seviyede olan kalp yetmezliği durumlarında en kalıcı çözüm ise kalp nakli olacaktır.
Kalp duvarlarının genetik bakımdan kalın olması nedeniyle meydana gelen bazı kalp yetmezlikleri, ritim bozuklukları, kalp kasının zayıf olduğu bazı kalp yetmezlikleri genetik geçişlidir. Fakat bu durum tüm kalp yetmezliği durumları için söz konusu değildir.
Kalp yetmezliği çoğunlukla kronik olarak seyreder. Kalp yetmezliğine neden olan hastalıklar tespit edilerek tedavisi sağlanırsa bu durumun iyileşmesi de söz konusu olabilir. Fakat bazen hastalığı tetikleyen faktörler bulunup tedavisi gerçekleştirilene kadar kalpte kalıcı hasarlar yaşanabilir. Kalbin hasar görmesi halinde sebep ortadan kaldırılsa dahi kalp yetmezliği durumunun tamamen düzeltilmesi mümkün olmayabilir.
Konjestif kalp yetmezliği durumunda vücut böbrekler aracılığı ile su tutar. Böylece kalbin vücut ihtiyaçlarını karşılayabilmesi adına yardımcı olmaya çalışır. Fakat vücutta fazla su tutulması halinde birtakım zararlar ortaya çıkabilir. Vücutta biriken fazla su özellikle akciğer gibi hayati bir organda biriktiğinde solunumu zorlaştırır. Bu durum da pulmoner ödem olarak isimlendirilir.
Vücutta bulunan bütün organlar kalp ve damarlar aracılığıyla beslenir. Bu sebeple kalp yetmezliği olan kişilerin organlarının fonksiyonlarında birtakım aksamalar söz konusu olabilir. Akciğer, beyin, böbrek, karaciğer gibi organların zarar görmesi durumları yaşanabilir. Bu sebeple tedavide duruma bağlı olarak değişiklikler söz konusu olabilir.
Konjestif kalp yetmezliği olan kişilerin potasyum açısından zengin besinler tüketmesi önemli bir konudur. Fakat hastalarda böbrek yetmezliği varsa potasyum açısından zengin besinler tüketirken aşırıya kaçmamaları ve dikkatli olmaları önemlidir. Konserve ürünler, işlenmiş et, trans yağ, fast food gibi ürünlerin tüketilmemesi gerekir.
Kalp yetmezliği insanların yaşam kalitesini düşüren ve ileri evrelerinde yaşamı tehdit eden bir sorundur. Kalp yetmezliği sorunlarında tedaviye geç kalınması halinde hastalık ölümcül olabilir. Bu sebeple erken teşhis kalp yetmezliği sorunlarında ciddi azalmalar sağlayacaktır.
Kalp yetmezliği evresini belirlemek ve bu duruma neyin sebep olduğunu anlamak için birtakım testler yapılır. Efor testi, kan testler, kalp kateterizasyonu, MUGA taraması, EKG, EKO, göğüs röntgeni, MR yapılan testler arasındadır. Hastalarda kalp yetmezliğinin belirlenmesi için belirtilerin ve tıbbi gelişimin bilinmesi gerekir. Bunun yanında fiziki muayeneler ile kalp kasında zayıflama ya da sertleşme durumları da aranır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.