Elmanın fermente edilmesiyle üretilen elma sirkesi genelde faydalı bir asidik sıvı olarak bilinir. Birçok kullanım alanına hitap eden bu sirke türü bazı durumlarda zararlı olabilir. Özellikle de çok fazla tüketildiğinde veya yanlış kullanıldığında birtakım sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir. Bu bağlamda, elma sirkesinin zararları hakkında bilgi sahibi olmak gerekir.
Elma sirkesi, yararları ile bilinen bir sıvı olmasına rağmen zararları da dikkate alınmalıdır. Özellikle de kontrolsüz bir şekilde tüketildiğinde birçok olası yan etkisi ortaya çıkar. Bu noktada elma sirkesinin zararları nelerdir, sorusuna yanıt aramak gerekir. Çoğu kişi, bu sirkeyi her içecek, salata ve yemekte tüketir. Ancak her besin öğesiyle birlikte tüketildiğinde bazı olumsuz etkileri meydana gelebilir.
Elma sirkesi zararları ise şunlardır:
Elma sirkesinin zararları söz konusu olduğunda hangi hastalığa sebebiyet verebileceği de düşünülür. Güçlü bir asit içeren bu sıvı, sürekli tüketilmemelidir. Belirli aralıklarla içmek veya salatalarda kullanarak tüketmek daha doğru olabilir. Aksi takdirde önemli sağlık sorunları ortaya çıkar ve tedavi süreci gerektirir.
Elma sirkesi, asitli bir yapıda olduğu için ilk olarak mideyi etkiler. Buna bağlı olarak da bazı mide rahatsızlıklarının meydana gelmesi muhtemeldir. Bu sirke türü, en fazla mide ülseri ve reflü gibi sağlık sorunlarını tetikler.
Elma sirkesinin zararları nelerdir, sorusunun ilişkili olduğu yanıtlar, bazı hastalıkların önlenmesi adına önemlidir. Genelde mide ülseri ve reflü ile sonuçlanan rahatsızlıklar meydana gelse de buna eşlik eden birtakım sorunlar da vardır.
Nadir olarak kimyasal reaksiyonlara sebebiyet veren elma sirkesi, cilde uygulandığında yanıklar meydana gelebilir. Aynı zamanda tahrişe ve kızarıklıklara neden olarak cilt probleminin seviyesini artırabilir. Bu nedenle hem mide hem de cilt üzerinde önemsenmesi gereken olumsuz etkileri olabilir.
Dolayısıyla besin olarak tüketildiğinde ya da cilde uygulanmak istendiğinde doğru kullanım şeklini benimsemek gerekir. Özellikle de siğil ve egzama gibi önemli rahatsızlıklar için kullanılmaması önerilir.
Elma sirkesi neredeyse herkes tarafından faydalı olarak bilinen bir sirke türüdür. Özellikle de her gün tüketen kişilerde bazı yan etkilerin ortaya çıkması kaçınılmaz olabilir. Elma sirkesinin zararları kişiden kişiye değişse de genelde mide problemleri görülür.
Elma sirkesi zararları genelde şunlardır:
Elma sirkesinin faydaları ve zararları çoğu kişi tarafından merak edilir. Bir yandan faydaları bir yandan da zararları olan bu sirke belirli miktarda tüketilmelidir. Besin olarak tüketildiğinde faydaları da göz ardı edilmemelidir. Ancak bu yararları sadece doğru tüketimle mümkündür.
Elma sirkesinin faydalarından bazıları şunlardır:
Yukarıdaki faydalar, yalnızca belirli ölçülerde tüketildiğinde görülebilir. Dolayısıyla her zaman çok fazla tüketildiğinde beklenmedik zararlara sebebiyet verebilir.
Elma sirkesinin zararları en aza indirilmesi için nasıl tüketilmesi gerektiğini bilmelisiniz. Genelde faydalı olarak bilinen bu sirkenin tüketimi iki farklı şekilde mümkün olabilir. Suyla seyreltilerek tüketilmesi en çok tercih edilen kullanım şeklidir. Uzmanlar da bu sirkenin asidik yapısından dolayı tek başına içilmesinin zararlı olabileceğini vurgular.
Diğer yandan, en fazla salatalara kaşıkla eklenerek sos olarak tüketilir. Salata ve suyun içine eklenerek tüketilmesi en doğrusudur. Seyreltilmeden içildiği takdirde mide ülseri ve reflü gibi önemli sindirim sorunlarına sebebiyet verebilir.
Elma sirkesi, sabah kahvaltıdan önce veya akşam yatmadan önce tüketilmesi önerilse de herkes için geçerli değildir. Özellikle de mide hassasiyeti olan kişiler için bu vakitlerde tüketilmesi ekstra rahatsızlık verebilir. Ne zaman tüketileceği ise kişiden kişiye göre değişebilir. Genelde günlük içilmesi önerilir fakat bazı kişilerde mide rahatsızlığı oluşturabilir. Ayrıca her gün içildiğinde dişlerin de zarar görmesi kaçınılmazdır.
Elma sirkesinin zararları çok tüketildiğinde ortaya çıktığı için günlük tüketim miktarını sınırlamak gerekir. Bu nedenle günde en fazla 30 ml yani, 2 çorba kaşığı tüketilmesi önerilir. Diğer yandan, gastroparezi hastalığı olan kişilerin kesinlikle tüketiminden kaçınması gerekir. Diş minesine olan hasarı azaltmak adına tüketildikten sonra ağzın suyla çalkalanması da önemlidir.
Elma sirkesi, pastörize olarak elde edildiyse hamilelik döneminde tüketilebilir. Fakat doktor onayı almadan tüketilmesi genelde önerilmez ve bireysel olarak sorulmalıdır. Tüketildiğinde herhangi bir yan etki görülmüyorsa kullanılabilir. Ancak ülser ve reflü gibi sindirim rahatsızlıkları olan hamile kadınlar tarafından kullanılması önerilmez.
Elma sirkesi zararları, her gün içildiğinde ortaya çıkar. Bu güçlü asidik sirke, çoğu zamanda suyla seyreltilerek tüketilir. Suyla seyreltilerek içilmesinin birçok yararı olsa da bazı zararları göz ardı edilmemelidir. Zira, her gün bu karışım içildiğinde diş, boğaz ve sindirim sistemindeki birçok organ olumsuz etkilenebilir.
Ayrıca sindirimi yavaşlatan bir etkisi olduğu için kan şekerinin seviyesinin kontrol edilmesini zorlaştırır. Bununla birlikte metabolizma sorunları ortaya çıkar ve zayıflama sürecinde de yardımcı olmayabilir. Tüm bunlara bağlı olarak her gün elma sirkeli su içmenin zararlı olduğu söylenebilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.