Günümüz insanları, yaşam koşullarından yakınarak, çeşitli ilaçlara sığınıp antidepresan zararlarına maruz kalır.
Depresyon, anksiyete, panik atak ve diğer ruhsal bozuklukların tedavisinde kullanılan ilaçların etken maddeleri değişiklik içerir. Düzenli ve uygun dozlarda kullanıldığında iyileştirir ve yaşam kalitesini artırır.
Antidepresanlar doktor reçete ettiği durumlarda ve uygun görüldüğü şekilde kullanılmalıdır. Kişiler kendi tercihlerine göre doz ve süre aşımı yaptıkları takdirde, uzun süreli antidepresan kullanımı zararları ile karşı karşıya kalabilir.
Antidepresanlar, depresyon gibi ruh sağlığı bozukluklarının tedavisinde yaygın olarak kullanılan ilaçlardır. Bununla birlikte antidepresanların bazı yan etkileri mevcuttur.
Gerek görülüğü durumlarda doktor tarafından reçete edilen ilaçlar, bu gibi durumlarda yine doktor kontrolünde değiştirilebilir. Antidepresan ilaçları zararları ve yan etkileri aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür;
Uzun yıllar ilaç kullanımı ile hayatlarına devam eden kişilerde, gerek psikolojik olarak, gerekse de kimyasal olarak ilaca karşı bağımlılık gelişir. ilaçlar doktor tarafından reçete edilir.
Bu ilaçlar, depresyon, anksiyete, panik atak ve diğer ruhsal bozuklukları tedavi etmek için kullanılır. İlaçların düzenli ve uygun dozlarda kullanımı, hastaların semptomlarını iyileştirir ve yaşam kalitesini artırır.
Bununla birlikte, uygun olmayan dozda veya uzun süreli kullanım durumunda beden ve beyinde bağımlılık geliştir. Antidepresan zararları doğru ve düzenli kullanılmadığında ortaya çıkar.
Antidepresan bağımlılığı, nörotransmitterlerin fazlaca etkilenmesi ile ortaya çıkar. Serotonin hormonu, depresyonla belirtilerine etkisiz hale getirir. Beyinde doğal olarak üretilen , norepinefrin ve dopamin gibi kimyasalları etkileyerek çalışır.
Bu kimyasalların dengesi antidepresan kullanımıyla değişir. Beyin, bu ilaçların olmadığı durumlarda, gerekli hormonları düzgün üretemez.
Bu nedenle, antidepresan kullanımı bırakıldığında yoksunluk semptomları ortaya çıkar. Bu durumda, antidepresan ilaçların beyne zararları gündeme gelir.
Antidepresan zararları başında bağımlılık oluşumu gelir. Kişide antidepresan bağımlılığı gelişti ise şu belirtiler gözlenir;
Antidepresan zararları oluşmaması için, dikkatli olunmalı doktorun rehberliği dışına ilaç içilmemelidir. Hastanın düzenli kontrol altında olması önemlidir. Hasta, antidepresan kullanmayı bırakmak veya azaltmak istediğinde bu kararı doktorla görüşerek, onun rehberliğinde uygulamalıdır.
Doktor kontrolü dışında ilaç almayı bırakmak veya dozunu değiştirmek, yoksunluk semptomları geliştirir. Bu durumda kişi antidepresan ilaçları zararları ile karşı karşıya kalır.
Gerekli görüldüğünde sağlık için kullanılması gereken bu ilaçların uzunca kullanımı istenmez.
Antidepresanların istenmeyen yan etkileri vardır. Antidepresanlar, çeşitli zihinsel bozuklukları tedavi etmek için kullanılan ve reçete edilen ilaçlardır. Çok yaygın olarak kullanılmasına rağmen, muhtemel zararları ve sorunları hakkında çok araştırmalar yapılıyor.
Antidepresanlar, majör depresif bozukluk, ve anksiyete gibi çeşitli tıbbi durumları tedavi etmek için sıklıkla reçete edilen ilaçlardır. Antidepresan ilaçları kullanmanın ileri boyutlu yan etkileri arasında intihar eğilimi, hafıza kaybı ve kilo alımı yer alır.
Ek olarak, kişinin kullandığı diğer ilaçlarla karışabilir, bu da tehlikeli etkileşimlere ve hatta olumsuz ilaç reaksiyonlarına yol açabilir.
Antidepresan ilaçları, doktor gerek gördüğü durumda kullanmak gerekir. Bu kullanımda doz aşımı yapılmamalıdır. Doktor tarafında gerekli süre sonunda ilaç kullanımı kesilir. Antidepresan ilaçlar, az dozdan başlayarak yeterli doza kadar fasılalı olarak artırılır.
İhtiyaç duyulmaması halinde doktor, ilacı keser. İlaç bırakma programı da yine kontrollü olarak gerçekleştirilir. Sıklıkla 1 - 4 hafta içerisinde azalan dozlarla ilaç bırakılır. Aniden ilaç bırakmalarında %20 ila %50 oranında yoksunluk sendromu gelişir. Kişide sinirlilik, , ajite durumlar gözlenebilir.
İlaç bırakılması doktorun tarif ettiği şekilde uygulanmalıdır. Antidepresan ilaçları bırakmak, kişiyi muhtemel yan etkilerden korur.
İlaç kullanımından kurtulmak öz saygı yaratır. Kendine daha öz güvenli hisseden hasta aile ve sosyal çevresi ile başarılı ilişkiler kurar.
Kişinin beyni ilaç olmadan doğal denge durumuna döner. Antidepresan zararlarına maruz kalmamak için, doktor tavsiyesine uyarak bırakılmalı, kontroller ihmal edilmelidir.
Hamile olan kadınlarda %10 oranında depresif duygu duruma yaşanır. Gebeliğin başındaki hormon seviyelerindeki hızlı artış, beyin kimyasını bozar ve depresyona neden olur. Hormonlar değiştiğinde her zamankinden daha sıkıntılı bir süreç doğurur.
Gebe kadında anksiyete olarak bilinen bunaltı ve sıkıntı da tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Bu sorunların yaşanması halinde doktor, faydaları ve risklerini göz önüne alarak tedavi başlar.
Gebelik sırasında kullanılan antidepresan için zararlı olabilir. Antidepresanlar, hamilelikte değişken olan duygu durumunu daha da çalkantılı hale getirir. Nabız yüksekliği oluşturabilir. Kilo alımı, uyku sorunları, baş ağrısı sorunları yaşanabilir.
Antidepresan ilaçlar gerekli durumlarda sağlık için son derece faydalıdır. İlaç reçete edilmeden önce doktor gerekli kan testlerini ister.
Bu testler ışığında ilaç kullanımı planlanır. Hassas midesi olan kişiler için çeşitli mide koruyucular yan ilaç olarak tavsiye edilir. Böbrek ve karaciğer sorunlarının önüne geçmek için, ilaçlar bol su ile içilir.
Antidepresan ilaçların beyne zararları ve diğer organlara zararları hakkında kesin bir bilgi bulunmaz.
Bu ilaçların uzun sürelerde kullanımının vücutta kalıcı bir zarar oluşturduğu belirlenmemiştir. Bu bilgiye ek olarak belirtmek gerekir ki, bu doğru kullanım için geçerlidir. Doktor tavsiye dozu ve süresine uyulduğu durumlarda herhangi bir zarar söz konusu olmaz.
Eczanelerde reçetesiz satılan, doğal içerikli antidepresan ilaçlar günümüzde sıklıkla tercih edilir. İçeriği doğal olarak söylense de doktor izni olmadan kullanılmamalıdır. Doktor gerekli gördüğü durumda, belirtilen doz ve sürede kullanılır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.