Greyfurt faydaları ile öne çıkan bir meyvedir. Ancak fazla tüketimde greyfurt zararları da mevcuttur.
Fazla miktarda meyve içeriğinde bulunan sitrik asit diş minelerinizin aşınmasına ve bu doğrultuda diş eti problemlerine neden olabilir.
Ayrıca sindirim sisteminizin parçalamakta zorlandığı meyve asidi içeren greyfurt mide sıvısının artmasına sebep olur. Bu nedenle greyfurt zararları arasında mide yanmasını da saymak mümkündür.
Mineral ve vitamin açısından oldukça zengin ve tropik bir meyve olan greyfurt yüksek lifli ve sulu bir narenciye meyve çeşididir. Kalorisi oldukça düşük olan greyfurt aynı zamanda ekşi, biraz acımsı ve ağızda bıraktığı tuzlu tadıyla yemeklerde de kullanılabilmektedir.
Pek çok kişi ağızda bıraktığı acımsı ve ekşi tadından dolayı meyve olarak tüketmekten kaçınıp suyunu içmeyi tercih eder. Portakal ve mandalinaya göre tüketimi daha düşük olan greyfurtun genelde kahvaltılarda tüketilmesi gibi bir alışkanlık vardır.
Mineral ve vitamin deposu olan greyfurt bol miktarda da C vitamini içerir. Yine bol miktarda lif ve pektin içerdiği için tokluk hissi verir. Greyfurt ayrıca A vitamini, kalsiyum ve demiri de bünyesinde barındırır.
Ülkemizde greyfurtun %95'i Akdeniz ve Ege kıyılarında yetişir. Greyfurt zararları ve faydalarının bilinerek tüketilmesi önemlidir.
Türkiye'de narenciye sınıfı meyveler arasında yer alan, C vitamini ve lif oranı oldukça yüksek olan greyfurtun zararları aşağıdaki gibi sıralanabilir;
İçerisinde fazla miktarda barındıran, potasyum ve lif açısından oldukça zengin bir meyve olan greyfurt normal bir bireyin özellikle kış aylarında sık tükettiği meyvelerdendir. Ancak yararları kadar hamilelikte greyfurtun zararları da mevcuttur.
Hamilelik döneminde anne ve bebeğin bol sıvıya, vitamin ve minerale ihtiyacı vardır. Greyfurt sıvı ve C vitamini oranı oldukça yüksek olan meyvedir. Acı ve ekşi aromasından dolayı meyve olarak değilde meyve suyu olarak tüketimi yaygındır.
Bu ekşi ve acı tat mide suyu salınımını artıracağı için özelliklerde hamilelerde mide bulantısı ve mide yanmasına sebep olur.
Bu durumda zaten hamileliğin en yaygın, en bilinen şikayeti olan greyfurt tüketimiyle artar. Bu durum hamilelikte greyfurtun zararları arasında yer alır.
Aşerme hamileliğin en çok bilinen ve engel olunamayan halidir. Bu gibi durumlarda oldukça ölçülü, size ve bebeğinize zarar vermeyecek ölçüde tüketmelisiniz.
Hamilelik döneminde ilaç kullanıyorsanız greyfurt bağırsaklarda ve karaciğerde ilaç çözülme işlemini durdurduğu için greyfurt suyu ve greyfurt size de bebeğinize de çok zarar verebilir.
Bu sebeple hamilelik döneminde greyfurt tüketmemeli, zorunlu tüketim hali durumunda doktorunuzla iletişim içerisinde olup doktorunuzun kontrolünde ne kadar yiyebileceğinize karar vermelisiniz.
Bağırsaklarda ve karaciğerde bulunan CYP450 enzimi ile ilaçlar parçalanarak vücuttan atılır. Bu enzimin ince bağırsaklarda bulunan P-450 3A4 isimli bir türü greyfurt tüketince yok olmakta ve bu nedenle de ilacın parçalanması geciktiğinden kanda birikmesine neden olmaktadır.
Bu nedenle greyfurt bazı ilaçların etkileşimini arttırır. Bu nedenle ilaç kullanan kişilerin greyfurt tüketmemeleri önerilmektedir. Bu durum cinsiyet ayrımı gözetmeksizin greyfurtun erkeklere zararı başlığı altında değerlendirilebilir.
Greyfurtta fazla miktarda bulunan C vitamini cinsel gücü artırır. Ayrıca sperm üretiminin artmasına da yardımcı olur. Ancak greyfurt bazı ilaçların etkileşimini arttırdığı gibi bazılarının da etkileşimini düşürür.
Yapılan çalışmalar ereksiyon ilaçlarının etkinliğini azalttığı yönündedir. Bu sebeple ereksiyon ilaçları ile birlikte greyfurt tüketilmemelidir. Bu durum greyfurtun erkeklere zararı olarak değerlendirilir.
İçeriğinde yüksek miktarda C vitamini ve lif barındıran greyfurt narenciye grubu meyveler arasında yer alır. Özellikle cilt sağlı ve kilo korumaya yardımcılığıyla popüler olan greyfurtun faydaları aşağıdaki gibidir.
Greyfurt içerisinde bol miktarda lif ve pektin içerdiği için uzun süre tok kalmanızı sağlar. Böylelikle kilo korumanıza yardımcı olur.
Kan basıncını ve kandaki lipid seviyelerini iyileştirmeye yardımcı olacağı için önüne de geçiyor olması da greyfurtun faydaları arasında yer alır. Kilosunu korumak ve zayıflamak isteyenlerin en büyük destekçisi olarak bilinen greyfurt, yağların eritilmesine de yardımcı olur.
Greyfurt, glisemik indeksi düşük bir meyve olduğu için kan şekeri seviyelerinde olumsuz bir etki yaratmaz.
Uzmanlar, greyfurtu acı yapsa da naringin bileşeninin, kişilerde glikoz intoleransını iyileştirmek için kullanılan bir inhibitöre benzer özelliklere sahip olduğunu’ söyler. Bu durumda greyfurt kan şekerini dengeler.
Greyfurt C vitamini gibi antioksidanlar bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Bilindiği gibi antioksidanlar, serbest radikallerin yol açtığı kansere karşı koruyucu özelliktedirler. Zengin antioksidan içeriği ve likopen sayesinde kansere karşı koruyucu olarak bilinir.
A ve C vitamininin bağışıklık sisteminizi güçlendirmenizde çok önemli rolü vardır. C vitamininin beslenme yoluyla alınması solunum ve diğer enfeksiyonların önlenmesinde ve tedavisinde destekleyicidir.
A ve C vitamini kombinasyonu hastalandığınızda iyileşme süresini kısaltmaya yardımcı olur. Greyfurt tüketerek soğuk algınlığı, öksürük ve gribe karşı koruyucu bir önlem almış olup, bağışıklık sisteminizin güçlü kalmasını sağlayabilirsiniz.
Yüksek miktarda su ve lif içeren greyfurt hem kabızlığınızı önlemede hem de sindirim sisteminizin düzgün çalışmasında oldukça etkilidir.
Yüksek lif tüketiminin sindirim sistemine faydalı olabileceği gibi kolorektal kanser riskini de düşürmede yararlı olabilir. Bu durumda greyfurtun faydaları arasında yer almaktadır.
Tansiyon, kanser ilaçları, antidepresan ve antibiyotik kullandığınız zamanlarda greyfurt ve özellikle greyfurt suyu tüketiminden uzak durulmalıdır.
Greyfurt ekşi tadı ve yoğun meyve asidi içerdiği için mide sıvısının artmasına sebep olur. Reflü, gastrit, ülser ve benzeri mide problemleriniz varsa tüketmemeye özen göstermelisiniz.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.