Zencefil Asya’nın tropik iklim kuşağı altındaki ve yarı tropik bölgelerinde yetişir. Doğrudan kendi adını verdiği zencefilgiller familyasına mensup bir kök bitki çeşididir.
Günümüzde taze ve kurutulmuş olarak tüketilebildiği gibi geçmiş yüzyıllardan beri farklı toplumlara ait alternatif tıp reçetelerinde önemli rolü vardır. Mutfaklarda ağırlıklı olarak baharat şeklinde kullanılır. Çayı da yaygın olarak tüketilmektedir.
Zencefil son yıllarda özellikle detox içeceklerinde sıklıkla tercih edilmektedir. Yoğun aroması sayesinde sıcak ve soğuk kullanım şekilleri mevcuttur. Ölçüsüz tüketilmesi durumunda zencefil zararları mide sorunları ve alerjik reaksiyonlar olarak ortaya çıkabilir.
Taze zencefil besin değerlerine bakıldığında ilk olarak yaklaşık yüzde 80 oranında su barındırmasıyla dikkat çeker.
Oldukça düşük karbonhidrat oranına sahip olan bu kök bitkinin içeriğinde doymuş, tekli doymamış ve çoklu doymamış yağ asitleri, 10 çeşit mineral ve farklı alt türleriyle birlikte 4 çeşit vitamin bulunur.
Doğada var olan aminoasidin 18’ini de içeriğinde barındırır. Güçlü bir özelliği gösteren zencefilin zararları özellikle doğru tüketilmediğinde ortaya çıkar.
Toz zencefili suya ve süte ekleyerek tüketebileceğiniz gibi karışık bitki çaylarının içine de ekleyebilirsiniz.
Damak tadınıza uygun olacak şekilde yemeklere, çorbalara, salatalara ve soslara da ilave edebilirsiniz. Bal, pekmez gibi farklı malzemelerle karıştırarak macun kıvamı elde edip tüketimini sağlayabilirsiniz.
Yine bütün bunların dışında bal, süt, yoğurt, kefir gibi malzemelerle karıştırıp doğal cilt bakım maskeleri yapabilirsiniz. Toz zencefilin faydaları olduğu gibi zararları da mevcuttur ve fazla tüketildiğinde yan etkilere sebep olabiliyor. Aroma ve besin değerleri bakımından çok zengindir.
Bu sebeple bazı kişilerde probleme sebep olabilir. Ölçüsüz kullanıldığı takdirde toz zencefilin zararları nelerdir sorusunun yanıtları aşağıdaki gibi sıralanabilir;
Toz zencefil yoğun aromatik kıvamda olduğu için alerjik tepkimelere yol açabilmektedir. Bal, süt, yoğurt gibi yiyeceklerle tüketilebildiği için yoğunluğu hissedilmeyip fazla tüketilmesi durumunda mide ekşimesi, ülser hastalığı, bağırsak iltihabı ve bağırsağınızda tıkanıklığa sebep olabilir.
Sindirim sistemi sorununuz varsa ya da zayıfsa, bağırsak hastalığınız varsa toz zencefili tercih etmemelisiniz.
Safra kesesi problemi olan kişilerde safra üretimini artıracağı için safra taşı oluşumuna sebep olur. Bu durumda toz zencefil kullanımı önerilmez.
Ülser, gastrit, reflü gibi mide problemleriniz varsa, kan sulandırıcı ilaç kullanıyor ve tansiyon sorunu yaşıyorsanız, özellikle düşük tansiyon sorununuz varsa kullanmamalısınız.
Hamilelikte, riskli gebeliklerde ve emzirme döneminde de kullanımı önerilmez. Hassas ve alerjik bir cilde sahipseniz son dönemde çok yaygın olan , evde bitkisel maske tariflerinizin içine kesinlikle toz zencefil eklememelisiniz.
Cildinizde tahrişe, kuruluğa ve pullanmaya sebep olacaktır. Bütün bu durumlar toz zencefilin zararları olarak değerlendirilir.
Kış aylarının vazgeçilmezi olan ve her alanda şifa deposu olarak görülen balın en yaygın kullanımı da zencefil karışımlarıyla yapılanlarıdır.
Genellikle macun kıvamında olup evde, aktarlar raflarında sık rastlanan ürünler arasında yer alır. Soğuk algınlığı, , nezle, öksürük, üst solunum yolu enfeksiyonlarında şifa bulma çabasıyla ölçüsüz kullanımları gözlenmektedir.
Bu durumun sizlere sağladığı fayda kadar ölçüsüz ve bilinçsiz kullanımda zararları da söz konusudur. Zencefil bal karışımının zararları aşağıdaki gibi sıralanabilir;
Toz ve kök zencefil de olduğu gibi zencefili balla karıştırmanız durumunda alerjik bir bünyeye sahipseniz bala alerjiniz olmasını da göz önünde bulundurursak kullanmadan önce muhakkak doktorunuza danışmalısınız.
Mide probleminiz varsa balla tatlandırıldığı için ölçüsüz kullanımı durumunda midenizde yanma, ekşime, gaz bulantı hissi oluşturacaktır. Özellikle gastrit, reflü ve ülser hastaları için de zencefil bal karışımı zararları arasındadır.
Zencefil midenizde gaz yapacağı, bal da sindiriminizi kolaylaştıracağı için ağrılı diyare durumu yaşamanız söz konusu olabileceği için ballı zencefil zararları arasındadır. Bu durumda da hemen doktorunuza danışmalısınız.
Yine son yıllarda oldukça popüler olan ve hekimlerin çok dikkatli davranılması gerektiği ve bizleri sıkça uyardığı konu olan evde doğal cilt bakım yöntemleri arasında zencefil bal karışımına çok sık rastlanmaktadır.
Alerjik ve hassas bir cilde sahipseniz bu durum cildinizde yanma, kuruma, kızarma, kaşıntı, pullanma ve dökülmelere sebep olur. Cilt sağlığınız için zencefil bal karışımını önerilmemektedir.
Olası alerji durumunda hemen bol su ile yüzünüzü yıkayıp doktorunuza danışmanız tavsiye edilmektedir.
Toz zencefilde olduğu gibi bu karışımda sindirim sisteminizi olumsuz etkileyebileceği için özellikle bağırsak sağlığı zayıf olan kişilerin kullanması önerilmemektedir. Bu durumda ballı zencefil zararları arasında yer almaktadır.
Hamilelikte, özellikle riskli gebelik durumunuz söz konusuysa zencefil de bulunan aroma tadı balla yoğunlaşacağı için bulantı ve kusma haliniz arttırabilecektir. Riskli gebeliklerde kullanımı önerilmez. Emzirme sürecinde artırabilir ve alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilir, o nedenle tüketmemeniz tavsiye edilir.
Zencefilin zararlarının yanında faydaları çok daha fazladır. Ancak ölçülü bir şekilde kullanıldığı takdirde. Örneğin zencefilin güçlü antioksidan etkisi stresi azaltmada etkilidir. Stres ise vücuttaki toksik maddeler olan serbest radikallerin birikimini artırır.
Serbest radikaller, kanser dahil olmak üzere birçok rahatsızlığa neden olabilir. Zencefil tüketimi vücudun serbest radikallerden kurtulmasına katkıda bulunarak kansere yakalanma ihtimalini azaltabilir.
Zencefilin bu olumlu etkilerinin yine yapısında bulunan gingerolden kaynaklandığı öngörülmektedir. Ancak kanser hastalarının zencefil tüketmeden önce hekimlerine danışmaları önerilir.
Zencefil kilo vermenize yardımcı olur. Zencefilin zayıflamaya yönelik etkilerinin enerji harcamasını artırmasından ve vücuttaki iltihabı azaltmasından kaynaklandığı düşünülmektedir. Kış aylarının ve sularının vazgeçilmez aromalarından zencefilin diğer faydaları aşağıdaki gibi sıralanabilir;
Ölçülü zencefil kullanımı bağışıklık sistemimize fayda sağlar fakat yoğun aroması ve keskin tadı midenizde ve bağırsaklarınızda fazla gaz üretebilir. Bağırsak, sindirim ve mide probleminiz varsa zencefil tüketmemelisiniz.
Taze ya da toz fark etmeksizin zencefilin kanı sulandırıcı etkisi mevcuttur. Özellikle ameliyat öncesi ya da ilaç kullanımında zencefil tüketilmemesi tavsiye edilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.