Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

📱 Telefonsuz Kalma Korkusu Nasıl Yenilir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:16    Güncellendi: 27.02.2025 09:16

Telefonsuz Kalma Korkusu Nasıl Yenilir?

Teknolojik gelişmeler ile birlikte telefon ve diğer teknolojik aletler hayatın vazgeçilmez unsurları olmuştur. Özellikle telefonların sosyalleşmek için kullanılması ile sosyal medyada geçirilen süre de uzar.

Bunlarla birlikte sürekli telefon kullanma isteği, sosyal medyada blog sayfalarını yakından takip etme ve internetsiz telefon kullanamama gibi alışkanlıklar sonucunda telefonsuz kalma korkusu gelişir.

Bu durum kişide yoğun endişe ve korku yaratır ve kişinin günlük yaşamını ve sosyal çevresini önemli derecede etkiler. Bu nedenle telefonsuz kalma korkusunun tedavisi için bir psikiyatriste başvurulmalıdır.

Psikiyatrist ise psikoterapi ile korkuyu yenilmesine destek olurken ciddi anksiyete semptomları azaltmak için de ilaç reçete edebilir.

Telefonsuz Kalma Korkusu Nedir?

Telefonsuz Kalma Korkusu Nedir?

Telefonsuz kalma korkusu, kişinin telefonsuz kaldığı durumlarda korku ve endişe duygularını yoğun olarak hissetmesidir.

Nomofobi olarak da adlandırılmaktadır. Telefondan yoksun kalma korkusu sorunlu dijital cihaz kullanımının bir işaretidir. Bu durum kişinin yaşam kalitesini ve sağlığını olumsuz etkilemektedir.

Nomofobi Nedir?

Nomofobi; cep telefonunun olmaması fobisi olarak değerlendirilmektedir. Fobi kelimesi korku anlamı versede aslında nomofobi; insanların cep telefonundan kopma korkusunda yaşadığı psikolojik durumu anlatan anksiyete bozukluğudur.

Telefonsuz Kalma Korkusu Neden Olur?

Telefonsuz kalma korkusu gelişiminin tek bir nedeni yoktur. Gelişimine birden fazla faktör rol oynar. Nomofobi nedenleri şunlardır:

  • Telefonu iletişim kaynağı olarak kullanılıyorsa uzak kalmak kaygı ve korkuya neden olabilir. Çünkü telefonla iletişimi kesildiğinde yakın çevresine ulaşamama korkusu ve yalnızlık korkusundan dolayı telefonu her zaman açık ve yanında tutmak ister.
  • Kişinin sosyal çevreden ve toplumdan uzak kalması sonucunda gelişebilir.
  • Yakın çevrede telefonsuz kalma korkusu varsa kişide de gelişimine neden olabilir..
  • Telefonsuz kalma ile ilgili kötü bir deneyime sahip olma fobiye yakalanma olasılığını artırır.

Telefonsuz Kalma Korkusu Belirtileri Nelerdir?

Telefonsuz Kalma Korkusu Belirtileri Nelerdir?

Telefonsuz kalma korkusu bilişsel, duygusal ve fiziksel belirtiler ortaya çıkar. Nomofobide ortaya çıkan belirtiler şunlardır:

  • Telefonu kapatmak istememesi
  • Telefonu sürekli mesaj, arama ve mail bildirimleri için sürekli kontrol etme isteği
  • Telefonun şarjı bitecek korkusuyla her imkanda şarj etme isteği
  • İnternetsiz kalma korkusu
  • Telefonla daha fazla vakit geçirmek için günlük aktiviteleri ve etkinleri atlama
  • Telefonu her yere götürme isteği
  • Hızlı nefes alma
  • Kalp atışında hızlanma
  • Titreme
  • Terleme
  • Baş dönmesi
  • Denge bozukluğu

Telefonsuz Kalma Korkusu İçin Risk Faktörleri Nelerdir?

Telefonsuz kalma korkusu gelişimine birçok risk faktörü katkıda bulunmaktadır. Bu fobiye neden olan çevresel ve kişilik faktörler şunlardır:

  • Özgüven eksikliği yaşama
  • Anksiyete bozukluklarına sahip olma
  • Bağımlılık eğiliminin olması
  • Telefonsuzlukla ilgili travmatik olay yaşama

Telefonsuz Kalma Korkusu Nasıl Yenilir?

Telefonsuz kalma korkusu ile baş etmek için kendi kendinize uygulamalar yapabilirsiniz. Ancak birçok insan iş, okul, eğlence, haber ve sosyalleşme için telefon kullanmasından dolayı yenilmesi zor bir fobidir. Nomofobiyi yenmek için yapılabilecek uygulamalar şunlardır:

  • Özellikle geceleri daha iyi uyku almak için telefonu kapatmak veya uyanmak için alarm kurma ihtiyacı varsa telefon ile uğraşmayacak kadar uzağa koymakla başlanabilir.
  • Alışverişe ve yürüyüşe çıkarken telefon evde bırakılabilir.
  • Günlük olarak belli bir zaman diliminde teknolojiden uzak vakit geçirebilir.
  • Arkadaşlarla ve yakın çevre ile mümkün olduğunca yüz yüze görüşülmeye çalışılmalı.
  • Günlük olarak belirli bir süre telefonu kapatıp başka aktivitelere odaklanılmalı.

Bu uygulamalara rağmen hala belirtiler devam ediyorsa veya uygulamada problem yaşanıyorsa uzman bir sağlık hekimden destek alınmalıdır.

Telefonsuz Kalma Korkusu Tedavisi Nedir?

Telefonsuz Kalma Korkusu Tedavisi Nedir?

Telefonsuz kalma korkusu günlük yaşamın büyük bir bölümünü etkiliyorsa uzman bir destek yardımı ile yenilebilir.

Nomofobi için özel bir tedavi planı geliştirilmemiş olsa da diğer fobiler için kullanılan psikoterapi ve ilaç tedavisi uygulanabilir.

Bilişsel Davranışçı Terapi

Bilişsel davranışçı terapi kişinin telefonsuz olduğunda verdiği tepkileri değerlendirmeyi ve anlamayı içeren süreci kapsamaktadır.

Bununla birlikte nomofobiyi yenmek için oldukça etkili bir yöntemdir. Kişi terapi ile telefonsuz kalma nedenlerini ve yaşadığı duyguları tespit eder.

Aynı zamanda bu durumlarla başa çıkmak için yeni yetenekler psikiyatrist yardımı ile geliştirilir.

Maruz Bırakma Terapisi

Maruz bırakma terapisi korkularla yavaş yavaş yüzleşmeyi sağlayan bir terapidir. Başlarda kısa süre telefonsuz kalmak denemeyle başlanır.

Terapide ilerleme kaydedildiğinde süreler uzatılarak telefonsuz kalmak kişi için normalleştirilir.

Gerçeklik Terapisi

Son yıllarda geliştirilen bir psikoterapi yöntemidir. Bu terapi yönteminde kişi telefondan uzaklaştırmak amacıyla bahçe işleri, resim yapma ve oyun oynama gibi aktivitelere yönlenmesi sağlanır. Bu sayede kişi daha az telefon ile vakit geçirmesi sağlanır.

İlaç Tedavisi

Telefona maruz kalma korkusu kişilerde anksiyete semptomlarına neden olur. Bu nedenle psikiyatrist semptomları azaltmak ve psikoterapi tedavisini desteklemek amacıyla ilaç reçete edilebilir.

Telefonsuz Kalma Korkusu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Nomofobi Ne Demek?

Telefonsuz kalma korkusu olarak kabul edilen nomofobi aslında ‘no mobile phone’ ifadesinin kısaltmasıdır. Nomofobi kişinin telefondan uzak kalması sonucunda ciddi endişe ve korku hissetmesidir. Yanı telefonsuz kalma korkusunun diğer adıdır.

Psikolojiye Göre Nomofobi Nedir?

Mental bozuklukların Tanısal ve Sayımsal El Kitabının 5. baskısına göre belirli şeylere yönelik fobi olarak tanımlanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü nomofobiyi zihinsel bir hastalık olarak sınıflandırmamıştır.

Uzmanlar telefon bağımlılığının arttığını ve bunun bir hastalık olduğunu belirtmektedir. Bununla birlikte nomofobinin en yaygın psikolojik sonuçları depresyon, anksiyete ve bireyin kendini toplumdan uzaklaştırmasıdır.

Telefonsuz Kalma Korkusu İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Telefonsuz kalma korkusu için ruh sağlığı uzmanına, yani psikiyatriste başvurmak gerekmektedir.

Psikiyatrist telefonsuz kalma korkusunun hem teşhis ve tedavisi ile ilgilenir. Bununla birlikte kişinin yaşam boyu korku ile başa çıkmak için geliştirdiği davranışları sürdürmeyi sağlar.

Telefonsuz Kalma Korkusunu Yenmek İçin Ne Yapmalıyım?

Telefonsuz kalma korkusunu yenmek için ilk olarak sorun iyi bir şekilde anlaşılmalıdır. Bu fobiyi yenmek için nedenleri iyi anlaşılmalı ve kişiye özgü metotlar geliştirilerek korku yenilebilir.

Özellikle kişinin telefonsuz geçirdiği süreyi arttırmak için farklı aktivite ve etkinliklere yönelmesi telefonsuz kalma korkusunu yenmesini sağlar.

Telefonsuz Kalma Neden Kişide Endişe ve Korku Yaratır?

Günlük yaşamda ve iş hayatında birçok etkinlik teknoloji üzerinden yürütülür. Özellikle telefonların kolay taşınabilir olması günlük hayatta bazı kolaylıklar sağlamaktadır.

Bu kolaylıklar sayesinde kişiler işlerini, para yönetimi, iletişim ve araştırma gibi bir çok görev ve plan telefon ile yürütülür.

Bu nedenle kişi telefonsuz kaldığında işlerinin aksayacağını veya iletişim kurmada sorun yaşama duygusu ile endişelenir. Bu durumlar özellikle teknoloji çağında doğmuş ve büyümüş gençler üzerinde sıklıkla gözlenir.

Telefonsuz Kalma Korkusu Önlenebilir mi?

Telefonsuz kalma korkusunun bazı belirtilerini yaşıyorsanız ve telefonda vaktinizi çok fazla geçiriyorsanız bunu önlemek için bazı şeyler yapılabilir. Bunlar çoğunlukla telefon ile geçirilen süreyi azaltmaya yönelik davranışlardır.

Örneğin bir aktivite ile uğraşırken telefon ile ilgilenmeme, günün belirli saatlerinde telefon kullanmayı bırakmak ve can sıkıntısında telefon yerine başka aktivite ve etkinliklere yönelme gibi davranışlar benimsenmelidir. Bu sayede telefonsuz kalma korkusu daha az yıkıcı etkisine maruz kalınabilir.

Sosyal Medya Bağımlılığın Telefonsuz Kalma Korkusuna Etkisi Nedir?

Sosyal medyanın aşırı kullanımı telefonsuz kalma fobisinin gelişimine neden olmaktadır. Özellikle kişinin sosyal medyadaki takip ettiği sayfalar ve kişiler telefon ile vakit geçirme süresini arttırır.

Bunun yanı sıra sosyal medya daha kolay iletişim olanaklarına sahip olmasından dolayı kişide telefondan uzak kalma sonucunda yalnızlık ve endişe duygu ve düşünceleri uyarılabilir.

Dijital Detoks Telefonsuz Kalma Korkusunu Yenmede Faydalı mı?

Dijital detoks kişinin teknolojik aletleri kullanmadığı süreyi ifade eder. Bu nedenle kişi dijital detoks uyguladığı süre boyunca stresi azaltma ve sosyal ilişkilerini güçlendirmek için etkinlikler planlama fırsatı bulabilir.

Bu nedenle dijital detoks uygulamak kişiyi telefondan farklı aktivite ve etkinlikler yapmasını sağlar. Ancak dijital detoks uygularken kişi dijital dünyadan kopuk olduğunu hissetmeden uygulamalıdır.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.