Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

😨 Gece Korkusu Nasıl Yenilir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:16    Güncellendi: 27.02.2025 09:16



Havanın kararması başlaması ile ortaya çıkan korku fobisi, genellikle çocukluk döneminde ortaya çıkar. Niktofobi yani karanlık korkusu ile de örtüşen bu korku karanlıkta açığa çıkar.

Gece korkusu erken çocukluk döneminde ortaya çıkan ve tedavi edilmediği zaman yetişkinlik dönemine kadar devam eden bir rahatsızlık türüdür. Uykuya dalmakta zorlanma, karanlıkta yalnız kalmaktan ve yatmaktan korkma, kabus görme ve uykudan sıçrayarak bağırarak kalkma şeklinde ortaya çıkar. İnsan hayatının belli bir döneminde veya daha uzun süre devam edebilir. 

Gece Korkusu Nedir?

Gece saatlerinde ortaya çıkan korku genellikle çocukluk döneminde başlayıp çok uzun süre devam eder. Bu korku olmayan şeyleri oluyormuş ya da olmayan şeyleri var gibi görmekle başlar. Çocukluk dönemi travmaları sonucu ortaya çıkar. Özellikle ebeveynlerin yanlış tutumu buna neden olabilir. 

Gerçekçi olmayan patolojik bulgulara dayanır. Bu korku bireyin günlük aktivitelerini yerine getirmesine engel olabilir. Havanın kararması ile birey yalnız kalmaktan korkar Kalp atışında hızlanma olur. Buna bağlı olarak hızlı soluk alıp verme yaşanır.

 olarak da bilinen bu korku fobisi bir çeşit uyku bozukluğuna da neden olabilir. Uyku kalitesini etkiler ve bireyin psikolojisinin bozulmasına neden olur. Yetişkinlerde gerginlik, çocuklarda gerginlik ve ağlama ile ortaya çıkar.

Gece Korkusu Neden Olur?

Çocukluk dönemi travmaları sonucu oluşur. Çocukluk döneminin çok erken evrelerinde çocuklara çok fazla korku travmasının yüklenmesi bu korkuyu tetikler. Çok eski zamanlarda havanın kararması ile ortaya çıkan vahşi hayvanlar, bu korkunun oluşmasında etken olmuştur. Atalarımızdan getirdiğimiz bu korku ile gece özellikle yırtıcı hayvanların ortaya çıkacağı korkusu yaşanır.

Bazı insanlar ise karanlığın oluşması ile görme duyusunun azalması veya görememe ile kendini güvende hissetmemektedir. Çevredeki obje ve eşyaları farklı nesnelere benzeterek korku yaşayanlar da vardır. Yatağın altına saklanmış bir ayı veya kapının arkasına asılı olan gömleği canavara benzeten birçok kişi vardır. Kontrolü sağlamak için veya kendini güvende hissetmek için çevresinde olup biteni görmek ister. 

Çevresinde olup biteni görememek bu korkuyu tetikler. Korktuğumuz zaman kalbimiz hızlı şekilde atmaya başlar. Kalp beynimize daha fazla kan pompalanmasına neden olurken akciğer daha fazla oksijen alımını sağlar. Bu korku birçok etkinliği yerine getirmeyi engeller. Birçok kişi gece tuvalete gitmekten bile korkar.

Yetişkinlerde gece korkusu çocukluktan kalan travmaların tedavi edilmemesi ile ortaya çıkabilir. Yetişkinlerde korkma bireylerde kabul edilemez ya da anlamsız gibi görünse de altında yatan psikolojik nedenler olabilir. “Koca adam korkar mı?” şeklindeki söylemlerden uzak durmak gerekir. Bu şekilde davranışlar korkunun reddedilmesine ve beraberinde farklı rahatsızlıklar ile karıştırılmasına neden olabilir. 

Gece Korkusunun Nedenleri

Özellikle yatmadan önce ortaya çıkan bu korkusunun asıl nedenleri bilinmemektedir veya tek bir nedene bağlanamamaktadır. Uykuya dalmadan önceki zaman kalitesi çok önemlidir. Evde yaşanan gerginlikler bu korkunun ortaya çıkmasına neden olabilir.

Gece korkusunun nedenleri genel olarak aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Garip ve tuhaf sesler duymak
  • Kaygı bozukluğu yaşamak
  • Korku temalı film ve görüntüler izlemek
  • Karanlık
  • Aile bireylerin korku ile ilgili yanlış tutumları
  • Kendini güvende hissetmeme kaygısı
  • Evde yalnız kalma korkusu
  • Beklenmeyen ayrılıklar: ölüm, boşanma, farklı bir şehre taşınma.
  • Çocuklarda gece korkusu nedenleri arasında, gece tek başına uyumak istememek vardır
  • Sağlık problemleri, uzun süre devam eden tedaviler
  • Çocukların ve bireylerin bağlanma problemleri
  • Karanlık ortamı tehdit olarak görme
  • Ailelerin aşırı koruyucu ve kaygılı tavrı
  • Bireylerin sevdiklerinden ayrı kalması, dışlanması
  • Madde bağımlılığı
  • Psikolojik sağlık problemleri

Gece Korkusu Belirtileri Nelerdir?

İnsanların belli bir dönemlerinde veya özellikle çocukluk döneminde ortaya çıkan bu korkunun tedavi edilebilmesi için belirtilerini ve nedenlerini çok iyi tespit etmek gerekir. 

  • Havanın kararması ile kalp çarpıntısı, gerginlik, şaşkınlık, titreme yaşama ve kısacası panik olma
  • Çocuklarda korkunun belirtileri arasında yalnız uyumak istememek ve uykuya dalana kadar anne babanın odasında kalmasını istemek vardır
  • Uykudan ağlayarak uyanma, bağırma, çığlık atma
  • Karanlıktan korkma
  • Aşırı terleme
  • Çocuklarda gece korkusu ayrıca altına kaçırmaya neden olabilir

Gece Korkusu Nasıl Tedavi Edilir?

Bu korkuyu yaşayan bireylerin özellikle çocukların anne baba tarafından sakinleştirilmesi ve yatıştırılması gerekir. Çocuklarda gece ortaya çıkan bu korkunun anne baba tarafından kabul edilmesi ilk adımdır. Çocuğun bu korkusunu geçiştirmek yerine, korkunun kaynağının belirlenmesi gerekir. 

Gece korkusu neden olur, sorunun cevabı tedavinin ilk adımıdır. Ev ortamı sakin, loş ışık oluşturulabilir. Aile bireyleri gece korkusu yaşayan bireylere destek olmalıdır. Ev ortamında özellikle uyku öncesinde stresi ortadan kaldırmalı veya azaltmalı, sakin bir ev ortamı oluşturulmalıdır. Aile desteği korkunun geçmesinde çok önemlidir.

Aile bireyleri destek olmak için aşağıdaki çalışmaları uygulayabilir:

  •  ile derin nefes alıp verme yapılarak sakinleşmesi sağlanabilir.
  • Loş ve sakin bir müzik ile ortamda gevşeme çalışmaları yapılabilir.
  • Bulunulan ortamda tüm mekanlar birey ile gezilerek, güvenli olduğu anlatılır.

Bu korkunun tedavisi ev ortamında aile bireyleri desteği ile geçmediği durumlarda mutlaka uzman desteği almak gerekir. Çünkü bireylerde uyku kalitesinin düşmesine neden olur. Uyku bozukluğuna bağlı olarak  ve fiziksel rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Yetişkinlerde gece korkusunun kaynağının psikolojik mi fiziksel bir neden mi olduğu tanısı koyulmalıdır. Teşhisin konulmasından sonra uzmanlar  ve ilaç tedavisi uygulanabilir. 

Uzman doktor ve terapistler aracılığıyla tedavi edilir. Uzman doktorlar tarafından verilebilecek ilaçlar ile tedavi edilir. Ayrıca terapistlerin uygulayacağı bilişsel davranışçı terapi, psikoterapi ve farkındalık egzersizleri uygulanır.

Terapistin uygulayacağı olumlu duygu ve düşünceler ile bu korku fobisinin azalması ve ilerlemesi sağlanır. Hastaya karanlıkta bir şey olmadığı anlatılır ve bununla ilgili kanıt çalışmaları yapılır. Hasta böylelikle kendini güvende hisseder. Bu korkunun tamamen iyileşmesine kadar tedaviye devam edilmelidir.

Sıkça Sorulan Sorular

Gece evde yalnız kalma korkusu nasıl yenilir?

Gece evde yalnız kalmaya korkan bireylerde özellikle karanlıkta korktuğu görülmüştür. İlk olarak bu korkuda aile ve ev arkadaşı desteği ile yenmeye çalışılır. Ancak bireyin yaşam kalitesini etkileyecek bir şekilde gece  varsa mutlaka uzman doktor veya psikoterapist desteği alınmalıdır.

Gece Korkusu Tedavisi İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Bu korku fobisinin tedavisinde önemli etkiye sahip olan psikolojik sağlık durumudur. Yaşam kalitesini etkileyebilecek boyutta olan bu korku tedavi edilmediği zaman tıbbi yardım almanız gerekir. İlk adım olarak aile hekiminize danışabilirsiniz. Aile hekiminin tanılamasına göre uzman doktora yönlendirme yapılacaktır. Ya da psikolog veya psikiyatri desteği alabilirsiniz.

Çocuklarda Gece Korkusu Neden Olur?

 özellikle ailelerin yanlış tutumu ile çocuklarda korku kavramı oluşur. Çocuklarda karanlıkta görememe ile ortaya çıkan bu korku ailenin yanlış tutumu ile açığa çıkar. Ailesi tarafından eğitim vermek amacıyla korkutulan ve korku travması olan çocuklarda daha fazla görülür. 

Ailelerin çocuğu yalnız bırakmaması, aşırı sahiplenme duygusu çocukluk döneminde bu korkunun oluşmasına neden olur. Ailelerin aşırı  olmaları bu korkuyu daha da besler.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.