Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👩‍⚕️ Osteopati Nedir? Osteopati Nasıl Yapılır?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:16    Güncellendi: 27.02.2025 09:16

Osteopati Nedir? Osteopati Nasıl Yapılır?

Son zamanlarda geleneksel ve tamamlayıcı tıp yöntemlerini tercih eden kişilerin sayısı her geçen gün artmaktadır.

Bu artışın sebepleri arasında özellikle kronik hastalıkların görülme sıklığının artması, ilaç yan etkilerine karşı endişe duyulması ve doğal yöntemlerin daha cazip gelmesi gibi durumlar yer almaktadır.

Geleneksel tıp ve dolayısıyla osteopatinin Türkiye’de yaygınlaşma nedenlerinden en önemlisi de Sağlık Bakanlığı tarafından 27.10.2014 tarihinde yayınlanan “Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği”dir.

“Osteopati nedir?” sorusuna “manuel terapi uygulamalarından biri olan, osteopatlar tarafından elle gerçekleştirilen müdahaleleri kapsayan yöntemdir” cevabı verilebilir. Geleneksel tıp uygulamaları arasında yer alan manuel terapi birçok yaş grubuna güvenle uygulanabilmektedir.

Osteopati Nedir?

Osteopati Nedir?

Osteopati kavramı ilk olarak 1874 yılında ortaya çıkmıştır. Dr. Andrew Taylor Still osteopati için şu tanımı yapmıştır:

Kendine göre bir felsefesi, tanı yöntemleri, tedavi metodları olan manuel uygulanan bir terapidir. Still, osteopati kavramını ortaya atmakla kalmamış 1892 yılında ABD’de ilk osteopati eğitim okulunun kurulmasına da öncülük etmiştir.

Osteopati Still’den bu yana farklı tanımlamalarla gündeme gelmiştir.

“Osteopati ne demek?” sorusuna “eklemler, kaslar, dokular ve kemiklerden oluşan kas-iskelet sisteminin kuvvetlenmesini sağlayan, bedenin genel sağlığını hedefleyen, hastalıkların tedavisinde bütüncül bir yaklaşım içeren geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamasıdır” şeklinde bir cevap verilebilir.

Osteopati tedavide vücudun yapısı ve fonksiyonları arasındaki ilişkiden yola çıkarak genel sağlığı iyileştirmeyi hedefler ve vücudun zaten doğuştan kendisini iyileştirme yeteneğine sahip olduğunu savunur.

Osteopati hasta odaklı bir tedavi biçimidir ve bilimsel temelleri olan yöntemlere dayanmaktadır.

“Osteopati ne demek?” sorusuna verilebilecek başka bir cevap ise osteopatinin kişinin fiziksel, ruhsal ve sosyal durumunun iyileştirilmesi, iyilik halinin sürdürülmesi için uygulanan fiziksel yaklaşımlar olduğudur.

Osteopatik yöntemleri uygulayan kişiye ise “osteopat” denilmektedir. Alanında uzman bir osteopat kendisine başvuran hastanın tedavi ihtiyaçlarını ve beklentilerini değerlendirirken birçok parametreyi göz önünde bulundurur.

Bu parametrelerden bazıları; hastanın mevcut fiziksel durumu, ruhsal hali, kültürel yapısı ve sosyal özellikleridir. Tedavide bu gibi özelliklerin göz önünde bulundurulması osteopatiyi diğer manuel terapi yöntemlerinden ayırmaktadır.

Osteopati ile; hasar gören dokulara düzgün kan akımının sağlanması, sinirsel iletimin doğru gerçekleşmesi, biyomekanik işlevin ve metabolik olayların doğru düzenlenmesi gibi etkiler oluşturmak amaçlanmaktadır.

Osteopatinin Temel İlkeleri Nelerdir?

“Osteopati nedir?” sorusuna “bazı temel ilkeler üzerine kurulmuş bütüncül tedavi yöntemidir” cevabı verilebilmektedir. Osteopati tıpkı diğer tamamlayıcı tıp uygulamalarında olduğu gibi bazı felsefelere ve bu felsefeler sonucunda açığa çıkmış ilkelere sahiptir. Osteopatinin felsefi temellerini oluşturan unsurlar arasında şunlar yer almaktadır:

  • Vücut bütündür ve tek bir birim olarak değerlendirilmelidir.
  • Vücut kendisini regüle edebilme özelliğine sahiptir.
  • Vücudun yapısal özellikleri ile fonksiyonel özellikleri birbirini tamamlar ve bağlantılıdır.
  • İdeal tedavi; vücut bütünlüğünün, vücudun kendini regüle etme özelliğinin ve yapı ile fonksiyonun bağlantısının anlaşılmasına bağlı olarak gerçekleştirilir.

Osteopati; kişinin uyumunda meydana gelen azalma sonucu veya çevresel faktörlerin olumsuz etkilerinin bedenin kendisini tamir etme kapasitesini aşması sonucu hastalıkların oluştuğu düşüncesini savunmaktadır. Osteopatinin felsefesi ile uyumlu olarak ortaya çıkan ve osteopatların uyması gereken bazı ilkeler tanımlanmıştır. Bu ilkeler arasında şunlar yer almaktadır:

  • Sağlığın korunabilmesi ve sağlık durumunun devam ettirilebilmesi için vücut sıvılarının akışında herhangi bir sorun meydana gelmemiş olmalıdır.
  • Vücudun genel kontrolünün sağlanmasında sinir sistemi önemli bir yere sahiptir.
  • Hastalıkların somatik adı verilen bazı bileşenleri mevcuttur ve bu bileşenler yalnızca hastalık semptomlarını göstermez aynı zamanda hastalığın sürmesini sağlayan etkenleri de içerir.
  • Ligament adı verilen kemikleri birbirine bağlayan kolajen yapılar kemikleri stabilize etme görevini yerine getirmektedir.

Osteopati Nasıl Yapılır?

Osteopati Nasıl Yapılır?

Osteopati kas ve iskelet sistemi hastalıkları başta olmak üzere hastalıkların tedavisinde ana tedaviyi desteklemek amacıyla uygulanan yöntemlerdir.

Osteopati, osteopatlar tarafından elle uygulanan nazik müdahaleler şeklinde yapılmaktadır. Osteopatinin nasıl yapıldığı uygulanan tekniğe göre değişiklik göstermektedir. Osteopatide kullanılan teknikler ve nasıl yapıldıkları hakkındaki bilgiler şu şekildedir:

  • HVLA tekniği: Diğer bir ismi “itme tekniği” olan bu teknikte eklem hareket kısıtlılıkları gibi hastalıkları tedavi etmek için yüksek hızda fakat düşük güçte kuvvetle itme gerçekleştirilir. Oldukça hassas ve nazik hareketleri içeren bu teknik, hasta konforunu ön planda tutmaktadır.
  • Yaylama-Pompalama tekniği: Bu teknik ekleme titreşim uygulayarak veya eklemi sallayarak gerçekleştirilmektedir. Eklemin kısıtlı hareketini düzeltmek ve eklem ağrısını gidermek için uygulanmaktadır.
  • Kas Enerji teknikleri: Hareket kısıtlılıklarını düzeltmek için uygulanan yöntemdir. Hasta zıt yönde direnç uygularken terapist ise el ile destekleme yapar ve böylece kasa kendi enerjisi kullandırılır.
  • Yumuşak doku teknikleri: Genellikle yumuşak dokularda meydana gelen ağrının hafifletilmesi için uygulanan yöntemdir. Ovma, germe ve basınç uygulama gibi hareketlerle müdahale yapılmaktadır.
  • Lenfatik pompa tekniği: Lenf sıvısının akışını düzeltmeyi amaçlayan yöntemdir. Yumuşak ve nazik müdahaleleri içermektedir.
  • Kranial teknik: Kranial yapılara germe ve gevşetme başta olmak üzere uygulanan hareketlerdir. Genellikle stres kaynaklı ağrılarda gevşeme sağlayarak iyileşme vaad etmektedir.
  • Gerinim tekniği: Bu yöntemde hastanın şikayetinin olduğu nokta elle muayene edilir ve hastanın eklem ağrısını giderebilecek şekilde pozisyon alması sağlanır. Hasta bir süre aynı pozisyonda kalır.

Osteopati Hangi Hastalıklarda Uygulanabilir?

Osteopati Hangi Hastalıklarda Uygulanabilir?

Osteopatinin tedaviye destek olan bir yöntem olarak hangi hastalıklarda kullanılabileceği ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir. Uygulama protokolleri için mutlaka alanında uzman bir hekime danışılması gerekmektedir.

Ülkemizin sağlık standartları baz alınarak belirlenen kurallara göre ise osteopatinin kullanılabileceği durumlar arasında şunlar yer almaktadır:

  • Kas ve iskelet sistemi elemanlarında meydana gelen hareket kısıtlılıkları ve fonksiyonel sorunlar,
  • Omurgada meydana gelen hareket kısıtlılıkları ve fonksiyonel sorunlar,
  • Omurga, eklem ve kaslarda meydana gelen kısa süreli veya kronik ağrılar,
  • Omurgada meydana gelen kaymalar,
  • İrritabl bağırsak sendromuna sahip kişilerde karındaki gerginlik ve ağrılar,
  • Siyatalji denilen kalça ve siyatik sinirine bağlı ağrılar,
  • Eklem sertliği ve eklemde meydana gelen dejenerasyon,
  • Migren başta olmak üzere gerilim tipi şeklinde açığa çıkan ağrılar,
  • Duruş bozuklukları,
  • Kazaya bağlı ağrı ve benzeri semptomlar,
  • Karpal tünel sendromu,
  • Psikomotor bozukluklar,
  • Serebral palsi gibi kas tutulumuna sahip hastalıklar,
  • Fizyolojik olarak herhangi bir problem olmayıp, psikosomatik olarak açığa çıkan rahatsızlıklar,
  • Multiple skleroz,
  • Uyku kalitesinin arttırılması ve düzeninin sağlanması,

Osteopati Hakkında Sık Sorulan Sorular

Gebelere Osteopati Uygulanabilir mi?

Osteopati gebelerde güvenle uygulanabilen bir tedavi yöntemidir. Gebelerde hem kas-iskelet sistemi ağrılarının giderilmesinde hem de doğumun kolaylaştırılmasında kullanılmaktadır.

Ayrıca yapılan bazı çalışmalarla osteopatinin doğum esnasındaki komplikasyonlara karşı koruyucu etki gösterdiği ortaya konmuştur. Gebelerde yapılan osteopati, uygunluğunun tartışılması bir yana anne adayının yaşam kalitesini oldukça arttırmaktadır.

Osteopati Kimlere Uygulanamaz?

Osteopati genel olarak oldukça güvenli bir tedavi yöntemidir. Birçok endikasyonda fayda sağladığı bilinen osteopatinin kullanılmaması gereken bazı durumlar da mevcuttur. Osteopatide hasta konforu öncelikli olduğundan çok fazla ağrılı bölgelere uygulama yapılmamaktadır.

Bunun dışında kanamalı bölgelere, düzenli antikoagülan kullanımı olan kimselere, pıhtılaşma bozuklukları ile ilgili hastalığı olanlara, eklem protezine sahip kişilere osteopati uygulanmamaktadır. Ayrıca kanser hastaları, down sendromlu bireyler, kırık ve çatlağı olan kişiler için de osteopati önerilmemektedir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.