Ensefalopati nedir sorusuna beyinde ve beyin işleyişinde ortaya çıkan hasar, problem ya da hastalıkların etkilerini ifade eden terim, şeklinde genel bir cevap verilebilir. Ensefalopati geçici ya da kalıcı olabilir.
Tedaviler yardımıyla iyileşme olabildiği gibi sorunlar ömür boyu da sürebilir. Beyindeki sorunlar ve hastalıklar; beyin travması, inme ve gibi nedenlerle tetiklenebilir. Hasar, bozulma ve hastalıkların etkisiyle bilinç problemleri, uyku sorunları, hafıza kaybı ve agresiflik oluşabilir. Tedavi süreci tetikleyici sebep ya da sebeplere göre şekillenir.
Ensefalopati beynin çalışmasında herhangi bir problem sonucu ortaya çıkan bozukluğa verilen isimdir. Yani bu tıbbi terim bir hastalık ismi değildir. Beyinsel bozulmaların yarattığı rahatsızlıklar bazen iyileşebilirken bazen de ömür boyu kalıcı olabilir.
Ensefalopati nedir sorusunun cevabında derinleşmek için kök nedenlere bakmak gerekir. Beyin yapısındaki sorunların temelinde beyin tümörü gibi direkt beyinle ilgili problemler olabildiği gibi vitamin eksikliği, sağlıksız beslenme gibi faktörler de olabilir. Sonuç olarak hafıza kaybı, kafa karışıklığı gibi durumlar ortaya çıkabilir. Ağır vakalarda beyin hasarı komaya bile sebep olabilir.
Beyin işlevindeki sorunlarda doktora gitmek erken tanı açısından önemlidir. Zamanında tedavi edilmeyen rahatsızlıklar kalıcı beyin hasarına yol açabilir.
Beyinde yaşanan problemler hem davranışsal hem de fiziksel birçok rahatsızlığın oluşmasına neden olur.
Ortaya çıkabilecek semptomlar şöyle sıralanabilir:
Ensefalopatinin nedenleri çok çeşitli olabilir. Bazı vakalarda kök nedenin bulunamadığı da olur. Genel olarak tetikleyiciler şöyle sıralanabilir:
Ensefalopati tetikleyici nedenlere ve hastalıklara göre farklı türlere ayrılır.
Genellikle kişiler beyinsel problemler nedeniyle bilinç sorunları, kişilik değişimi, kafa karışıklığı gibi şikayetlere sahip olurlar. Bu şikayetlerle nöroloji yani beyin ve sinir hastalıkları bölümüne başvurulur.
Yalnız ensefalopati bir hastalık ismi değil beyin sorunları tablosuna verilen isimdir. Sebepler arasında birçok farklı hastalık olabilir. Bu nedenle tedavide multidisipliner yaklaşım önemlidir. Alttan yatan sebep bir karaciğer sorunuysa bununla bağlantılı şikayetlerle gastroenterolojiye de başvurarak ilk adım atılmış olabilir ya da atılabilir. Tetikleyici sebepler tespit edilince farklı alanlardaki doktorlar birlikte tedavi sürecini şekillendirirler.
Bazen tedaviyi destekleyici ve yaşam kalitesini artırıcı yöntemler için fizik tedavi uzmanı ve diyetisyenlerden de destek alınır. Beyinsel sorunlar fiziksel fonksiyonları da etkilediği için tedavi sürecine fizik tedavi uygulamaları da dahil edilebilir. Beslenme düzenlemesi için de diyetisyenler destek olur.
Ensefalopati aslında bir hastalık olmadığı için tanısı nasıl konur sorusu tam doğru olmaz. Altta yatan sebepler ve hastalıklarla ilgili tanı konabilir. Bu sebeplerin ve hastalıkların tespiti aşamasında hastanın şikayetleri yol gösterici olur. Ardından fizik muayene sonrasında bazı testler yapılır.
Yapılması gerekebilecek testler ve tetkikler şöyle sıralanabilir:
Tedavi süreci kök nedenlere ve tetikleyici hastalıklara göre şekillenir. Örneğin sebep vitamin eksikliği ise takviyeler gerekebilirken sebep beyin tümörü ise tedavi için ameliyat yapılması gerekebilir.
Altta yatan nedenlere uygun tedavi sürecinde neden ya da nedenlere göre şu tedavi yöntemleri uygulanabilir:
Ensefalopatinin önlenmesi için tetikleyici sebeplerden olabildiğince uzak durmak gerekir.
Önlem niteliğinde yapılabilecekler listesi şöyledir:
Ensefalit de ensefalopati de beyinle ilgilidir. Ensefalit, bakteri, virüs ve mantarlarla oluşan viral enfeksiyonlar sonucu beyin iltihaplanması durumudur. Ensefalopati ise hastalıklar ya da beyinsel problemler nedeniyle beyin yapısı ya da işlevinin bozulmasıdır. Oluşan tablo kalıcı ya da geçici olabilir.
Süreç boyunca 4 aşama mevcuttur. İlk aşamada dikkat süresi kısalması ve uyku problemleri gibi şikayetler oluşur. İkinci aşamada konuşma sorunlar ve hafıza kaybı ortaya çıkmaya başlar. Üçüncü aşamada kafa karışıklığı git gide artar ve kişilik değişimi görülür. Dördüncü aşamadan ise tamamen bilinç kaybı yaşanabilir ve hasta komaya girebilir.
Hepatik Ensefalopati (HE) sirozla birlikte görülebilir. HE gelişmesi durumunda %50’den yüksek bir yıllık mortalite oranı vardır. Mortalite oranları istatistiki bilgilerdir. Her hastanın durumu özeldir ve uygun tedaviler ve yüksek moralle günümüzde artık iyileşme süreçleri çok daha konforlu olabilmektedir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.