Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

🍵 Melisa Çayının Zararları Nelerdir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:16    Güncellendi: 27.02.2025 09:16



Melisa çayı faydaları ve zararları ile öne çıkan bir bitkidir. Özellikle ölçüsü kaçırıldığında melisa çayı zararları ortaya çıkabilir. Örneğin, yatıştırıcı özelliğe sahip olan melisa bağımlılık oranını yükselten etkiye sahiptir. Kullanılan ilaçların etkisini azaltarak kişiyi sağlık sorunlarıyla baş başa bırakabilmektedir. 

Melisa çayı, melisa bitkisi yapraklarıyla elde edilen nane ailesine ait olan bitki türüdür. Akdeniz ve Orta Avrupa bölgelerinde yetişen, limonsu aromaya sahip olan melisa çayı, rahatlatıcı özelliğiyle bilinmektedir. Alternatif tıpta ve geleneksel olarak çeşitli kültürlerde kullanılan melisa çayı sağlık alanında kullanılmıştır. Bitkinin antioksidan özelliğe sahip olması stres temelli hastalıklarla baş edilmesinde kullanılmıştır. 

Melisa çayı içeriğinde bulunan  özelliği sayesinde stresin ve kaygının azaltılmasında olumlu etkide bulunmaktadır. Sindirim sistemini de koruyarak kadınlarda adet sancılarına ve kramplarına olumlu etkilerde bulunmaktadır. Kişiye rahatlatıcı etki sunan melisa çayı  semptomlarının düşürülmesinde de etkilidir. 

Melisa Çayı Zararları Nelerdir?

Melisa çayı ölçülü tüketilmesi önerilen bir bitki çayıdır. Günde 2 fincandan fazla tüketilmemesi önerilmektedir. Aşırı tüketime bağlı olarak melisa çayı zararları oluşmaktadır.

Melisa çayının zararları aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Cilt kızarıklıkları

  • Cilt döküntüsü
  • Bağımlılık
  • Alerjik yan etkiler

Kan basıncını düşürücü etkisine de sahip olan olma melisa çayı bu nedenden dolayı da dikkatli ve ölçülü kullanılmalıdır.

Belirlenen dozun üzerinde kullanılması durumda karşılaşılabilecek veya melisa otunun içinde bulunan bileşenlere karşı oluşabilecek  tepkimeler melisa çayının zararları arasında yer alır. 

Melisa Çayını Kimler İçemez?

Melisa bitkisinin içeriğinden kaynaklı oluşabilecek semptomlar yüzünden melisa çayı zararları ile karşılaşılmaktadır. Bu durum göz önüne alınarak bazı kişilerin melisa çayı içmemeleri tavsiye edilmektedir. Melisa çayını içmemesi gereken kişiler:

  • Hamilelik ve emzirme döneminde melisa çayı zararları

Hamilelik ve emzirme dönemlerinde alınan her türlü besin, anne ve bebek için etkilidir. Melisa çayı özellikle hamileliğin ilk aylarında düşük riskini arttırıcı özelliğe sahip olmaktadır. Emzirme döneminde ise melisa çayının  verebileceği zarar ve emzirilen bebek için oluşabilecek durumlar net değildir. Bu nedenle hamilelik ve emzirme döneminde olan annelerin melisa çayını doktor kontrolüyle ve izniyle içilmesi; mümkünse bu dönemlerde tüketilmemesi önerilmektedir.

  • Çocuklar için zararları

Biyolojik yapıya göre değişiklik gösterebilen bu durum çocuklarda fiziksel gelişimi etkileyebilecek olması melisa çayının 16 yaşından küçük çocukların tüketmemesi gerekmektedir. 

  • Düzenli ilaç kullanan hastalar açısından melisa çayının zararları

 sahip olan ve düzenli ilaç kullanan hastaların melisa çayı tüketmemeleri tavsiye edilir. Melisa çayının yapısında bulunan bileşenlerin ilaçlarla etkileşime girebileceğinden kaynaklı düzenli ilaç kullanan kişilere çayın içilmesi tavsiye edilmemektedir. İlaç etkisini azaltabilecek etkiye sahip de olan melisa çayı doktor kontrollü tüketilmelidir.

Özellikle aşağıdaki hastalıkları taşıyan kişilerin melisa çayını doktor kontrolüyle kullanmaları tavsiye edilmektedir:

  • Kanser tedavisi gören kemoterapi hastaları
  • Sakinleştirici ve  ilaçları kullanan hastalar
  •  olan hastalar
  • Limon balsamı ve birden fazla bileşene duyarlı olan kişiler
  •  hastaları

Melisa çayı faydalarından yararlanmak isteyen belirtilen durumlara sahip olan kişilerin doktor izniyle ve kontrollü ile tüketmeleri tavsiye edilen bir diğer önemli husustur. 

Günlük 2 fincandan fazla melisa çayı tüketmeyen ve belirtilen durumlar içerisinde olmayan bireyler melisa çayını gönül rahatlığıyla kullanabilmektedir.

Melisa Çayının Yan Etkileri Nelerdir?

Tavsiye edilen tüketim miktarının aşılması durumunda melisa çayının gösterebileceği bazı yan etkileri bulunmaktadır.

Melisa çayının yan etkilerini aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:

  • Ağrılı idrar yapma 
  • Baş dönmesi
  • Alerjik reaksiyonlar
  • Mide bulantısı ve kusma

  • Vücut ısısında yükselme
  • Gözlerde kaşınma ve yanma olarak sıralanmaktadır.

Yukarıda belirtilen etkilerden herhangi birisiyle karşılaşılması durumunda doktora danışılması önerilmektedir. Karşılaşılan yan etkiler takip edilerek hangi durumlarda reaksiyon gösterildiği gözlemlenmesi de tavsiye edilmektedir. 

Melisa Çayı Faydaları Nelerdir?

A ve C vitaminleri açısından zengin değerlere sahip olan melisa bitkisi; , demir, kalsiyum ve potasyum bakımından da zengin içeriklere sahiptir. Aynı zamanda melisa bitkisinin içinde bulunan bileşenler sayesinde melisa çayı insan sağlığına iyi yönde etkilerde bulunmaktadır. 

 aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Sindirim sistemini korur
  • Kaygıyı azaltır 
  • Cildi yeniler
  •  iyi gelerek kişiyi sakinleştirir
  • Yorgunluk semptomlarını azaltır
  •  ve duygu durumları bozukluklarını azaltır

Melisa çayının hastalıklar üzerinde olumlu etkileri de mevcuttur. Melisa çayının içeriğinde bulunan antispazmodik ve yatıştırıcı özelliği sayesinde çeşitli hastalıklar üzerinde olumlu etkilere sahiptir.

Etkili olduğu hastalıklar:


  • Sindirim sistemi spazmları
  • Anksiyete 

Çaydaki antioksidan özellik sayesinde stresin neden olduğu hasara karşı koruyucu davranmaktadır. Aynı zamanda kaygı durumlarında iç organlardaki somatizasyonlara iyi gelmektedir.

Melisa Çayının Zararlarından Korunmak İçin Doğru Demleme Nasıl Olmalı?

Hassas otlardan oluşan melisa otu zarar görmemesi için dikkatli demlenmelidir. Melisa çayı demlenirken, otların içine atılacağı suyun derecesinin çok yüksek sıcaklıkta olmaması gerekmektedir. Hassas bileşenlere sahip olan otlar yüksek sıcaklıkta zarar görebilir ve çayı içen kişiye yan etki oluşturma olasılığı bulunmaktadır.

Melisa Çayının Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gereken Konular

  • Tavsiye edilen ölçünün aşılmaması gerekmektedir. 
  • Kalp problemleri yaşayan kişilerin doktorlarına danışarak kullanmaları gerekmektedir.
  • 16 yaşından küçük çocukların melisa çayı tüketmemeleri gerekmektedir.
  • Melisa çayının yaratabileceği yan etkiler göz önüne alınarak melisa otuna karşı oluşabilecek alerjik tepkiler dikkate alınmalıdır.
  • Hamile ve emzirme döneminde olan kadınların doktor izniyle melisa çayını tüketmeleri gerekmektedir.
  • Düzenli ilaç kullanma durumunda melisa çayı doktor kontrollünde alınmalıdır. 

Melisa Çayı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular?

Melisa Çayı Çocuklar İçin Güvenli midir?

Melisa çayı, fiziksel gelişimi etkileyebileceğinden dolayı 16 yaşından küçük çocukların tüketmesi için güvenli değildir.

Melisa Çayı Ne Zaman Tüketilmelidir?

Günün her saatinde içilebilmektedir. Yatıştırıcı etkiye sahip melisa çayı rahatlamak ve uykuya dalmada yardımcı olmasından dolayı gece yatmadan yaklaşık 1 saat önceden tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Melisa Çayı Nasıl Yapılır?

Kaynatılan sıcak suyun derecesinin düşmesi beklendikten sonra içine atılan melisa otlarıyla 5-10 dakika demlenmesi beklenir. Demlendikten sonra süzülen melisa çayını dilediğiniz zaman tüketebilirsiniz.

Melisa Çayına Limon Sıkılır mı?

Melisa çayı limonsu bir aromaya sahip bir tada sahiptir. İsteğe bağlı olarak melisa çayına ekstra olarak limon sıkılabilmektedir; herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır.

Melisa Çayı uyku problemine iyi gelir mi?

Melisa çayı içerisinde bulundurduğu sakinleştirici etkisi sayesinde uyku problemlerini düzenleyerek uykusuzluk sorunlarına iyi gelmektedir. Özellikle uykuya geçmeden 1 saat önce tüketilmesi uykuya dalmada oldukça etkilidir.

Melisa Çayı ilaçları etkiler mi?

Melisa çayı, içeriğinde bulundurduğu bileşimlerden dolayı bazı ilaçlarla tepkimeye girerek olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Kullanılan ilacın etkisini azaltmak ve alerjik reaksiyon göstermesi gibi etkileri bulunmaktadır. Bu nedenlerden dolayı düzenli ilaç kullanan hastalar, doktor kontrolü ile kullanmaları tavsiye edilir.

Melisa Çayını hamileler tüketebilir mi?

Melisa çayının hamilelik döneminde bebeğe zarar verip vermeyeceği henüz bilimsel açıdan açıklanmamıştır. Hamilelik döneminde olan anne adaylarının doktorlarının gözetimi altında tüketmeleri tavsiye edilmektedir. 







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.