Laktik asit, insan vücudundaki enerjinin açığa çıkma noktasında oldukça önemlidir. Laktat olarak da bilinen bu asit, hücrelerin glikoz ve karbonhidratı parçalaması sonucunda üretilir. Aynı zamanda doğal bir kimyasaldır ve alfa hidroksi asit ailesine dahildir.
Kırmızı kan hücrelerinin yanı sıra kas hücreleri tarafından da üretilen asit, vücutta bulunan herhangi bir dokudan elde edilebilir. Ayrıca yoğurt ve süt gibi gıdalardan da alınması mümkündür. Bu besinler laktik asit fermantasyonu için örnek oluşturur.
Kırmızı kan ve kas hücrelerinde üretilen, enerji üretimi için karbonhidratların parçalanması esasına dayanan organik bileşik laktik asit nedir, sorusunun en önemli yanıtıdır.
Bununla beraber günlük enerji için ihtiyaç duyulan oksijenin karşılanması hususunda organları, hücreleri ve dokuları tam anlamıyla besler. Bu noktada vücutta biriken laktatın kaslar üzerinde meydana gelen ağrılara yol açabileceği de bilinmelidir.
Laktik asit işlevleri arasında yer alan en önemli özelliklerin başında daha fazla oksijen gereksiniminin açığı çıktığı durumlarda hücrelere güç sağlamak gelir. Enerjinin artırılması adına yeni bir glikoz oluşturma görevi, son derece önemlidir.
Bunun yanı sıra bağışıklık tepkisi yaratmak adına hücrelere sinyal gönderir. İnsan sağlığı için oldukça önemli olan bu asit hakkında gerekli ayrıntıları ise mutlaka bilmeniz gerekir. Böylelikle herhangi bir sorun yaşadığınız zaman çok daha hızlı bir şekilde müdahale etme olasılığınız artar.
Önemli ve faydalı bir kimyasal olan bu organik bileşik olan laktik asidin pek çok farklı temel işlevi bulunur. Doğal yollarla üretilmesinin yanı sıra belirli gıdalar aracılığıyla laktik asit fermantasyonu şeklinde de alınması mümkündür.
Genel olarak faydaları ise aşağıdaki gibi sıralanır:
Laktik asit nedir, konusunun çok daha net biçimde algılanması noktasında yukarıda bulunan faydalarının önemi bir hayli büyüktür. Sağlığınızın korunması ve herhangi bir problemin açığa çıkmaması için düzenli olarak doktor kontrollerini aksatmamanız ise çok değerlidir.
Bu sayede laktik asidin üretim aşamalarında veya beslenme programlarınızda bir sorun olup olmadığını da rahatlıkla öğrenebilir ve alınması gereken önlemler için hızlıca adım atabilirsiniz.
Laktik asit üretimi ya da alımı ile ilgili problem yaşadığınızı anlamanızın farklı yolları vardır. Bu belirtiler sayesinde çok geçmeden sorunların önüne geçebilirsiniz.
Genel olarak laktik asidin yüksek oranda biriktiğini anlamanızı da sağlayacak bazı belirtiler ise şu şekildedir:
Laktik asit miktarında yaşanan dengesizlikleri anlamanıza destek olan yukarıdaki örneklerin yanı sıra bazı hastalıklar da üretim sorunlarına işaret edebilir. eksikliği, karaciğer yetmezliği ve kanser gibi hastalıklar, meydana gelen problemlerin derecesini etkileyebilir.
Bunun yanı sıra kişilerin sağlık durumları ve özellikleri, bu asit ile ilgili ortaya çıkan rahatsızlıkların farklı şekillerde oluşmasına sebebiyet verebilir. Bu aşamada vakit kaybetmeden gerekli kontrolleri yaptırmanız ise elde edeceğiniz avantajların doğrudan artmasına yardımcı olur.
Laktik asit oluşumu genellikle kasların her zaman alışık olmadığı biçimde çalıştırılması sonucunda ortaya çıkar. Antrenman sırasında vücutta bulunan glikojen enerjiye çevrilerek kişiye güç verir.
Bu madde kana hızlı bir şekilde karışabilen bir madde olmasıyla birlikte görevini yerine getirirken oksijene ihtiyaç duyar. Oksijen miktarı azaldığı durumlarda ise laktik asidin üretilmesi kaçınılmaz olur.
Laktik asidin kaslarda belirli bir oranda birikmesinden sonra karaciğere yerleşerek enerji ihtiyaçlarında kullanılmak üzere parçalanmasıyla üretimi devam eder. Eğer karaciğere taşınması mümkün olmazsa kaslarda biriken laktik asidin zamanla ve yorgunluk gibi durumlara sebep olması mümkündür.
Bunun en önemli nedeni ise beyin ve sinir sisteminde birikmeye başlamasıdır. Özellikle yoğun egzersiz sonrasında ortaya çıkabilen oluşum, kalp yetmezliği, şok, karaciğer yetmezliği, B vitamini eksikliği ve sepsis gibi olumsuzluklarda da görülebilir.
Laktik asit birikmesi zamanla çeşitli rahatsızlıkları beraberinde getirir. Yorgunluk, kramplar, uyuşukluk, kaslarda yanma hissi ve daha fazla semptom görülebilir. Bu noktada laktik asit oluşumunu engellemek için bilgi sahibi olmak oldukça önemlidir.
Öncelikli olarak egzersize yeni başladıysanız, hemen ağır antrenmanlar yapmamalı ve adım adım zorluk derecesini artırmalısınız. Düzenli yürüyüş yapmaya başlamak ve yapmak ise oldukça uygun olacaktır.
Bol su içmek tüm organlarınıza fayda sağlayacağı gibi laktik asitten kurtulmanıza da yardımcı olur. Aynı zamanda beslenmenize yeteri kadar önem verdiğinizden emin olmalısınız. Bu sebeple meyve, sebze, yağsız et içeren sağlıklı öğünler tüketmeniz gerekiyor. kalitenizi arttırırken uyku düzeninizi sağlayarak ihtiyacınız olan uykuyu da mutlaka almalısınız.
Laktik asit birikiminin sadece egzersiz sonucunda olmayacağı ve bazı durumlarda ilaç kullanımına bağlı olarak gelişebileceği unutulmamalıdır. İçeriğimizde yer alan çeşitli semptomları kendinizde fark etmeniz durumunda ise bir uzman doktora başvurmanız en ideal tercih olur.
Laktik asit birikmesi halsizlik ve yorgunluk gibi sorunlara sebep olduğundan dolayı spor sonrasında dinlenmek gerekir. Dinlenebilmek için ise laktik asit miktarının azalması gerekir. Bu nedenle antrenman sonrası kan ve kaslarda oluşan laktik asidin gitmesi için ortalama 1 veya 2 saat dinlenmelisiniz.
Laktik asit birikmesi ilk olarak yorgunlukla kendisini gösterir. Daha fazla biriktikçe kaslarda uyuşukluk ve kramplar olmaya başlar. , mide bulantısı ve düzensiz soluma gibi belirtilerin de görüldüğü bilinir. Elbette tüm semptomların kişiden kişiye göre farklı reaksiyonlar göstereceği unutulmamalı ve alanında uzman bir doktora danışılmalıdır.
Laktik asit birikmesini en aza indirmek için ilk olarak dengeli beslenme, yeterli su tüketimi yapılmalıdır. Uyku düzenine de dikkat etmek gerekir. Ardından vücudunuzun alışık olduğu egzersizlerin yoğun biçimde dışına çıkmamak çok önemlidir. Vücudunuzun yeterli toleransı geliştirebilmesi ve ani değişimler karşısında zarar görmemesi için egzersizlerinizi zamana yayarak arttırmanız uygun olacaktır.
Fermantasyon tepkimelerinin tamamı sitoplazma üzerinde gerçekleşir. Laktik asit fermantasyonu, genel olarak oksijen miktarının yeterli oranda olmaması halinde çizgili kas hücrelerinde ortaya çıkar. Oksijenin yeterli olduğu veya dinlenme süreçlerinde ise laktik asidin karaciğerde yeniden pirüvik aside dönüştürülmesi ile beraber oksijenli solunum tepkimelerinde kullanılması mümkün olur.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.