Bağırsak polip, kolonlarda veya rektumun (kalın bağırsağı anüse bağlayan son kısım) iç duvarında oluşan küçük şişlikler olarak bilinir. Kanser oluşumuna sebep olabileceği için önemli bir durumdur.
Bu yüzden riski olan kişilerin veya belirli bir yaştan sonra bireylerin polip kontrolü yaptırması gerekir. Erken tespitte poliplerin çıkarılabilmesi daha kolaydır. Kolon kanserinden korunmanın en iyi yolu bu poliplerin çıkarılmasından geçer.
Bağırsak polipleri nedir, sorusu kalın bağırsağın iç astarındaki büyüme, şeklinde tanımlanabilir. Bu büyümeler şişlik şeklindedir ve bir veya birden fazla olabilir. Şişlikler tümör veya anormal hücreler olarak geçer.
Bağırsak polipleri genellikle zararsızdır. Ancak bazı türleri uzun yıllar boyunca vücutta kaldığında kansere dönüşebilir. 1 cm'den büyük olan poliplerin, küçüklere göre kanser riski daha yüksektir.
Bağırsak belirtileri genellikle olmaz. Bu yüzden belirtiler ortaya çıkmadan tarama testleri ile tespit edilmesi önemlidir. Belirtiler ortaya çıktığında polip kansere dönüşmüş olabilir. Nadir de olsa görülebilen bağırsak polip belirtileri şunlardır:
Bağırsak poliplerinin türleri vardır. Farklı türler farklı sürelerde büyür. Aynı zamanda farklı türdeki polipler kansere dönüşme olasılığını arttırabilir.
Hangi bağırsak polipinin kansere dönüşüp dönüşemeyeceğini belirtmek için ise neoplastik ve neoplastik olmayan olarak sınıflandırma yapılır.
Neoplastik olmayan polipler kansere dönüşmez. Bağırsak poliplerinin türleri şunlardan oluşur:
Genetik mutasyonlar polipin ana nedeni olarak bilinir. hücrelerin kendilerini çoğaltmak için kullandığı genetik koddaki hatalardır.
Bağırsaktaki hücreler sıklıkla değiştirildiği için, hataların meydana gelmesi de daha yüksek bir olasılıktır. Bağırsak polipleri ailelerden gelen kalıtsal sendromlardan ve çevreden de kaynaklanabilir. Bağırsak poliplerine neden olan genetik bozukluklar şunlardır:
Çevresel faktörler, bağırsak sağlığını etkileyebilen bir durumdur. Çevresel faktörler, yaşam tarzı alışkanlıklarınızı, fiziksel çevrenizi ve sosyal çevrenizi içerir. Bağırsak poliplerine neden olabilecek çevresel risk faktörleri şu şekilde sıralanır:
Bağırsak polipleri kolonoskopi ile tespit edilebilir. , ışıklı bir kamera yolu ile bağırsakların içerisini gösteren bir tespit yöntemidir. Kolonoskopi esnasında polipler çıkarılabilir veya örnekler alınabilir.
Bu parçalar başka testler yapılması için laboratuvarda incelemeye gönderilir. Kolonoskopiden önce bağırsağın iyice temiz olması gerekir.
Dışkı bağırsakta kalırsa, doktorun bağırsak duvarlarını görmesi engellenebilir ve bu şekilde tüm polipler tespit edilemez.
Başka görüntüleme testleri de bulunur. Bu testler arasında sanal kolonoskopi ve kapsül endeskopisi vardır. Sanal kolonoskopide, bağırsağın görüntülenmesi için CT taraması kullanılır.
Kapsül endeskopisinde ise hap boyutunda bir kamera yutularak bağırsak içerisi gözlemlenir. Ayrıca hastadan kan testleri de istenebilir. Tam kan sayımında kanama varsa anemi varlığına bakılabilir.
Aynı zamanda elektrolit dengesizlikleri gözlenebilir. Kanamayı tespit etmenin bir diğer yolu dışkı testleri yaptırmaktır. Dışkıda gizli kan testi, mikroskobik boyutta kan izlerini tespit eder.
Neoplastik bağırsak polipleri için standart tedavi, poliplerin çıkarılmasıdır. Bu türdeki poliplerin çıkarılması ile kansere yakalanma olasılığı %80 oranında azaltılmış olur. Üç farklı şekilde polipler çıkarılabilir. Bu çıkarma teknikleri şunlardır:
Bağırsak polipin tekrarlaması yüksek bir olasılıktır. Bu yüzden tedaviden sonra takip bakımı yapılması önemlidir. Tekrarlama için risk düzeyi önceki poliplerin sayısı, boyutu ve özelliklerine bağlı olarak da değişebilir. Doktorunuzun önerdiği zamanlarda muayene olarak yaptırdığınız testlerde tekrar polip görülürse, tedavi gerektirecek durumlar şu şekilde sıralanabilir;
Bağırsak poliplerinin hiç olmaması ve birkaç adete kadar olması normal kabul edilir. Uzman doktor hastanın sahip olduğu polip sayısına, büyüklüğüne, yerine ve türüne dikkat eder. Polipler yavaş büyüdükleri için, daha az sayıda ve daha küçük poliplerin olması, kolorektal kansere yakalanma riskinin daha düşük olduğu anlamına gelir. Şu durumlarda kolon kanserine yakalanma olasılığı artabilir:
Bağırsak poliplerinin oluşumunu tetikleyen genetik mutasyonları önlemenin bir yolu yoktur. Değiştirilebilen çevresel faktörleri değiştirerek, genel sağlığa dikkat ederek bu risk azaltılabilir. Örneğin, şu noktalara dikkat edildiğinde polip oluşumu riski azalabilir:
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.