Candida diyeti düşük şekerli bir beslenme yöntemidir. Diyetin adını aldığı Candida, mantara dönüşebilen bir maya hücresidir. Candida isimli maya hücreleri vücutta çoğalmak ve tehlikeli mantar formuna dönüştükten sonra kolonilerini genişletmek için şekere gereksinim duyar. Yapılan araştırmalar mayadan mantara dönüşüm için şekerin çok gerekli olduğunu doğrular niteliktedir.
Candida mantarı bedende fazla ürediğinde birtakım rahatsızlıklara neden olduğu için Candida diyeti yapmak gerekir. Candida diyetinde basit şeker bakımından olabildiğince düşük öğünler oluşturmak, probiyotik kaynağı besinleri bol bol tüketmek ve sarımsak gibi mantarlarla mücadele eden gıdaları tüketmek ve gerekirse takviyeler kullanmak temel unsurlar arasında sayılabilir.
Candida diyeti nedir sorusuna diyetin ana çerçevesini açıklayarak özet bir yanıt verilebilir. Bu diyet; normalde vücutta bulunan candida mayasının mantara dönüşmüş versiyonunu azaltmak için beslenmede yapılan düzenlemeleri kapsar.
Un, , şeker ve işlenmiş gıda türleri bu diyette tüketilmez. düzenlemek ve ideal kiloya ulaşıp sağlıklı kalabilmek adına bol bol sebze tüketimine izin verilir. Candida mantarlarının temizlenmesi için gelişmeleri ve çoğalmalarını kısıtlamak adına, bu mantarların güçlenmesini sağlayan şeker kaynağı olan karbonhidratlı besinlerden uzak durulması gerekir.
Candida mantarlarının çok fazla büyümesi ve çoğalması toksik maddeler yaratır ve baş ağrısı, eklem ağrısı ve beyin sisi gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Candida mantarı bu tehlikeli özelliklerinden dolayı Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı tarafından potansiyel kanserojen kategorisindedir.
Candida mantarları bağırsaklarda konumlanır. Bağırsak sağlığının bütünsel vücut sağlığı için ne kadar önemli olduğu son yıllarda yapılan araştırmalarla daha da iyi anlaşılır durumdadır. vücuttaki hemen hemen tüm sistemleri ve zihin sağlığını etkilemektedir.
Candida mantarı vücutta çok artarsa; halsizlik hissi, , beyin sisi, hafif , sindirim problemleri, sinüs enfeksiyonu ve alerjik reaksiyonlar görülebilir.
Aktif candida mantarları ağır metal toksisiteye sebep olabilir. Mikrobiyota dengesi sarsılır ve vücut ciddi şekilde zarar görmeye başlar. Ağır mantar enfeksiyonları arasında gösterilen candida mantarı enfeksiyonunda vücuda 80’den çok toksin yayılır ve bağışıklık sistemi yoğun bir baskıyla zorlanır.
Candida diyetinde temel olarak şeker, süt ve süt ürünleri ve içeren gıdalardan uzak durulur. Diyetin ana gıdaları; yağsız proteinli besinler, sağlıklı yağlar ve nişastalı olmayan sebzelerle birlikte içerikli besinlerdir. Candida diyetinin aşamaları şöyle özetlenebilir:
Candida diyetinde uzak durulması gereken besin grupları şöyledir:
Candida diyetinde hem mantarlarla mücadeleye hem de vücudun güçlenmesine katkı sağlayacak besin grupları şöyledir:
Candida diyetinin verimli sonuçlar verebilmesi için uzman diyetisyen yönlendirmesiyle belirlenen sürede yapılması gerekir. Her diyet için kişiden kişiye özel düzenlemeler ve süre belirlemesi yapılır.
Candida diyetinin yapılma süresi ortalama olarak 2-3 aydır denebilir. Diyet sonrasında şeker ve kafeine olan düşkünlük varsa azalır. Hatta şekerli ve nişastalı besinlere karşı isteğin tamamen kaybolduğu bile görülebilir.
Bu diyeti ile birlikte candida mantarlarının olumsuz etkilerinden vücut arınır. Candida diyeti yapanların yorumları genel olarak bu diyetin özellikle sindirim ve boşaltım sistemini rahatlattığını göstermektedir.
Diyetin avantajları şöyle sıralanabilir:
Candida diyetinde karbonhidratlı besinlerde kısıtlamaya gidilmesi yeterli lif alımında sorun yaratabilir. Bu sorunu yaşamamak adına diyetisyenin söylediği süre boyunca diyeti yapmak ve diyet süresini çok uzatmamak gerekir. kan şekerini düzenledikleri ve kolesterolü düşürdükleri için vücut sağlığı için önemli besinlerdir.
Sağlıklı beslenme için muz güzel bir meyve olsa da içerdiği yüksek şekerden dolayı candida diyeti için uygun değildir. Ekmek tüketimi ise bazı türler için serbesttir. Ekmek tüketiminde önemli olan glutensiz seçenekleri tercih etmektir. Glutensiz ekmekler aşırıya kaçmadan, diyetisyenin belirttiği ölçüde yenebilir.
Candida albicans, insan vücudunda bağırsaklar türeyen ve candidiyaz isimli enfeksiyonuna sebep olan bir mantar çeşididir. Bağırsakta normalde zararsız olan koloniler fazla genişlediklerinde çeşitli hastalıklar ve rahatsızlıklar ortaya çıkar.
Candida vücutta sorun yaratmaya başladıysa mantar kolonisinin büyümesini engellemek gerekir. Bunun yolu da diyet yapmaktan geçer. Diyet ile mantarların bir nevi besinleri kesilir. Zayıflayan mantarlarla mücadele için probiyotik desteği almak önemlidir.
Candida mantarının vücutta çoğalarak zararlı olmaya başlamasının en büyük nedeni zayıflayan bağışıklık sistemidir. Bağışıklık sistemi; yanlış beslenme, stres, besin intoleransları gibi sebeplerle güçsüzleştiğinde candida mantarlarının sorun yaratabileceği bir ortam oluşmaya başlar. Bağırsak florasındaki dengenin bozulması ne yazık ki negatif sonuçlara kapı aralar.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.