Türk toplumunun olmazsa olmaz içecekleri arasında başı çeken çay, zararları bakımından da hepimizin merak konusu. Kahvaltı sofralarından akşam yorgunluk çayına kadar gün boyunca bize eşlik eder. Her besin grubunun fazla tüketilmesi zararlıdır. Çayında günlük beş bardaktan ve şekerli tüketilmesi zararlıdır.
Demlenmiş siyah çay, çoğu kişinin vazgeçilmez tercihidir. Kimi zaman sindirimi kolaylaştırdığını düşünerek kimi zaman sohbetlere eşlik ettiği için fazlasıyla tercih edilir. Ancak fazla siyah çay içmenin zararları bulunmaktadır.
Özellikle yemekten yarım saat sonra içilen taze siyah çay sağlıklı kabul edilir. Gün içerisinde beş bardaktan fazla içilen çay sağlıklı değildir. Özellikle bayat çay içmekten kaçınılmadır.
Genel olarak siyah çayın zararları aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Tüm bitki çaylarını içerken dikkat edilmesi gereken detaylar bulunmaktadır. da bitki çayları arasında yer alır. Siyah çayın demlenmesinden içine konulacak maddelere kadar dikkat edilmesi gereken detaylar vardır.
Kafein birçok bitkinin içerisinde doğal olarak bulunan maddedir. Günlük 300 mg üzerinde kafein tüketimi insan sağlığına zarar verir. Siyah çayın içerisinde de kafein bulunmaktadır. Siyah çayın zararları ile kafein miktarı arasında doğrudan bir ilişki bulunmaktadır. Çok fazla siyah çay tüketimi ile birlikte kafein tüketimi de paralel olarak artmaktadır.
Kafein merkezi sinir sistemini uyarır. Beyin fonksiyonlarının artmasına neden olur. Günlük 300 mg üzerinde kafein tüketimi sinir sisteminin etkilenmesine neden olur. Bununla birlikte fiziksel ve psikolojik rahatsızlıklara davetiye çıkarır.
Aynı zamanda fazla kafein tüketimi beyindeki bazı fonksiyonları etkisi altına alarak uyanıklık ve dikkat seviyesinde artmaktadır. Fazla siyah çay tüketimi bu nedenle de uykusuzluğa neden olabilir.
Uzmanlar özellikle geç saatlerde siyah çay tüketimini önermemektedir. Bir müddet sonra fazla siyah çay tüketimi kafein bağımlığına neden olur. Yoksunluğu ise baş ağrısına yol açar.
Siyah çayın içerisinde bulunan kafein miktarının fazla olması hamilelikte siyah çayın tercih edilmemesi için en büyük etkendir. Hamilelikte tüketilmesi tavsiye edilen kafein miktarı en fazla 200 mg’dır. Kafeini fazla tüketmek erken doğumlara ve düşük kilolu bebek doğumlarına yol açar.
Hamileyseniz ve siyah çayla ilgili bağımlılığınız olduğunu düşünüyorsanız, günlük tüketmeniz gereken siyah çay miktarını ayarlamak için doktorunuz ile iletişime geçmelisiniz. Hamilelik döneminde en fazla gün içerisinde toplam 3-4 bardak çay tüketebilirsiniz.
Hamilelikte yüksek olması çok önemlidir. Özellikle yemeklerle birlikte tüketilen siyah çay demir emilimini engeller ve kansızlığa neden olabilir. Siyah çayın zararları hamilelikte de aynı şekilde daha fazla etkilediği unutulmamalıdır.
Çocuklarda siyah çay tüketimi genellikle yanında yiyeceklerle birlikte olmaktadır. Özellikle kahvaltıda çocuklara verilen açık siyah çay demir emilimine engel olmaktadır. Büyüme çağında olan çocuklarda kansızlığa davetiye çıkarabilir.
Fazla siyah çay tüketimi farklı sıvı alımını etkiler. Fazla siyah çay tüketen insanlar bu yüzden su içmeyi ihmal eder. Su tüketiminin azalması ciltte kuruluğa neden olur. Siyah çayın cilde zararları dolaylı olarak bu şekildedir.
Siyah çay içerisinde bulunan maddeler ile afrodizyak etkisi sunar. Ancak fazla siyah çay tüketen bir toplum olduğumuzu düşündüğümüz de faydasından çok zararlara neden olduğu söylenir. Siyah çayın içeriğinde bulunan kafein miktarının fazla olması sinir sistemini etkilemekte bu da dolaylı olarak cinselliği olumsuz etkiler. Bu yüzden tüketilen siyah çay miktarına dikkat etmek gerekir.
Siyah çayın faydaları ve zararları karşılaştırıldığı zaman beş bardaktan fazlası sadece zarara neden olduğu uzmanlar tarafından söylenmektedir. Bir bardak siyah çayın içerisinde 20 mg kafein bulunmaktadır. Yetişkin bir insan günde en fazla 300 mg kafein tüketmelidir. Siyah çay dışında kafein kakao, kahve, yeşil çay, çikolatada bulunmaktadır. Bu besinlerin tüketimine göre ayarlama yapılabilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.