Ramazan ayı ile birlikte öğün sayıları ve zamanlarında değişiklikler yaşanır. Sahurda tercih edeceğiniz yiyeceklerde öncelikle sağlık durumunuza uygun yiyecekleri tercih etmeniz önemlidir.
Eğer düzenli kullandığınız ilaçlarınız varsa sağlığınız açısından oruç tutup tutamayacağınız konusunda doktorunuzun görüşlerine başvurmanız gereklidir. Uzun saatler yaşanacak açlıkla baş edebilmek için doğru ve dengeli beslenmek önemlidir.
Sahur ve iftarda doğru beslenme seçenekleri ile Ramazanda sağlıklı beslenme kurallarına uyarak bu ayı detoks ayına dönüştürmeniz mümkün. Özellikle sahurda yiyeceğiniz yiyecekler gün boyu size enerji sağlayarak iftara ulaşmanıza yardımcı olacaktır. Sahurda vücudu çok yormayacak, rahatsız etmeyecek ve bedeninizin su dengesini sağlayacak yiyecekleri seçmek faydalıdır.
Sahur, iftar ile sabah ezanı arasında tercih edilen saatte yenilen özel bir ara öğündür. Ramazan ayında sahur ve iftar arasındaki uzun sürede karnınızı tok tutacak, rahatsızlık hissi vermeyecek ürünlerle hazırlanan öğünler ile gün boyu kendinizi iyi hissedebilirsiniz. Sağlıklı sahur ve iftar menüleri tok tutacak sağlıklı ürünlerden seçilmelidir.
Yemeklerin yanında ekmek yemeyi tercih edebilirsiniz. Ancak bu ekmeklerin çavdar ya da kepek ekmeği olmasına dikkat etmelisiniz. Bu şekilde öğününüzü daha sağlıklı tamamlayabilir, gün içinde ani açlık çekmezsiniz. Ayrıca beyaz unla hazırlanan hamur işleri geç saatlerde yendiğinde şişkinlik hissi yaşatabilir.
Su oranı yüksek meyve ve sebzeler de sahur masanızda mutlaka yer almalıdır. Domates, salatalık gibi sebzeler su oranları yüksek olduğu için oruç tuttuğunuz sürelerde su ihtiyacınızı dengelemeye yardımcı olacaktır.
Yenilen yiyeceklerde, tuz, baharat, yağ oranlarının yüksek olmamasına dikkat edilmelidir. Gün boyu susuzluk ve midenizde, bağırsaklarınızda rahatsızlık hissi yaşamamak adına denge önemlidir. Sahurda kızartma türü ürünlerde gün boyu susuzluk ve rahatsızlık hissi yaratabileceği için önerilmez.
Yumurta, içeriğindeki protein ile size destek olacağı gibi gün boyu tokluk hissini de sağlar. Haşlanmış ya da omlet olarak tüketebileceğiniz yumurta ile sahurunuz doyurucu olacaktır. Çok baharatlı olmayan çorbalarda hem hafif hem doyurucu bir sahur öğünü olarak tercih edilebilir. Çorba ile hem sıvı ihtiyacı karşılanır hem de sağlıklı bir yemek seçeneği olarak sofralarda yer alabilir.
Sahur sofralarının vazgeçilmezlerinden biri de süt ve süt ürünleridir. Peynir ve süt sahur öğünlerinizde yer verebileceğiniz doyurucu seçeneklerdendir. Ancak midenizde rahatsızlık yaşıyorsanız bu ürünleri de dikkatli ve ölçülü tüketmeniz önemlidir. Daha hafif bir sahur öğünü hazırlamak isterseniz hazırlayacağınız peynirli bir tost ya da sandviç de tercih edebilirsiniz.
Oruç tutulan günde önemli bir enerji ihtiyacı öne çıkar. Hafif bir tatlı ile bu ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Güllaç ya da manoglia ile tatlı ihtiyacınızı giderebilirsiniz. Şerbetli tatlılar su ihtiyacı ortaya çıkaracağı için özellikle sahurda fazla tüketilmemelidir.
Enerji ihtiyacını gidermek için kuruyemiş de tüketebilirsiniz. Ceviz, fındık, badem, hurma, kuru üzüm gibi kuruyemişler ihtiyacınız olan enerji desteğini vereceği için öğününüze birkaç tane katabilirsiniz. Ancak bunların kavrulmuş olanları tuzlu olacağı için susatabilir. Bu nedenle çiğ olarak tüketmenizde fayda bulunur.
Sahurda yediklerinizin yanı sıra içtiğiniz içeceklerde önem taşır. Gün boyu yaşadığınız susuzluğunuzu dengelemek için iftardan sahura kadar bol bol su içmeye özen göstermelisiniz. Bu şekilde vücudunuzun ertesi gün için ihtiyaç duyacağı sıvı takviyesini almalısınız.
Su dışında sıvı ihtiyacınızı ayran, kefir, hoşaf, komposto gibi ürünlerle de tamamlayabilirsiniz. Süt de sıvı ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz ürünler arasında yer alsa da mide problemleri yaşıyorsanız dikkatli tüketmeyi tercih etmelisiniz.
Şeker, hipertansiyon gibi kronik rahatsızlıklara sahipseniz, oruç tutarken yiyeceğiniz yiyecekler konusunda doktorunuzun da görüşlerini almanız sağlığınız açısından önemlidir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.