Ramazan ayı genellikle yaz günlerine denk gelir ve bundan kaynaklı oruç tutarken bazı sağlık sorunları yaşayabilirsiniz. Herhangi bir sağlık sorunu yaşamamak için dikkat edebileceğiniz bazı konular vardır.
Bunlar arasında en önemlisi yeterli ve dengeli beslenmek ve bol bol su içmektir. Oruç tutarken yeterli miktarda vücuda su almamak gibi bazı sağlık sorunlarına yol açabilir.
Bununla beraber kusma, yüksek ateş, yorgunluk ve kabızlık gibi durumlarla karşılaşabilir ve oruç tutamayacak duruma gelebilirsiniz. Bu nedenle, oruç tutmak kadar sağlıklı bir oruç tutmak çok daha önemlidir.
Ramazanda su kaybı yaşamamak için dikkat etmeniz gereken bazı konular vardır. Ramazanda dikkat etmeniz gerekenler şu şekilde açıklanabilir:
Ramazan boyunca aşırı susuz kaldığınız durumlarda vücudunuz bu duruma bazı tepkiler gösterir. Bu belirtilerle karşılaştığınız takdirde ilerlemeden bazı önlemler alabilirsiniz.
Karşılaşabileceğiniz bazı durumlar aşağıdaki gibi listelenebilir:
Ramazanda sıvı kaybının önüne geçmek için bazı besinleri özellikle tüketebilir ve susuzluğu önleyebilirsiniz. Bu besinler arasında ilk olarak salata, domates, biber, marul, kabak ve limon yer alır.
Dehidrasyon, vücudun aşırı susuz kalması ve vücudun kuruması anlamına gelir. Dehidrasyon daha çok yaz aylarında ve ramazan ayında sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Dehidrasyon durumunda kişilerde daha çok susuzluk, iştahta azalma, ciltte kuruluk, idrar renginin koyulaşması, ağızda kuruluk gibi birçok durumla karşılaşılabilir.
Ramazanda sıvı kaybı yaşamamanız genel sağlığınız için oldukça önemlidir. Oruç tutarken beslenmenize ve sıvı alımına özen göstermelisiniz. İleri seviyede susuzluk yaşamamanız için iftar sonrası ve sahur öncesi bol bol sıvı almaya dikkat edebilir ve su oranı yüksek meyve ve sebzeler tüketebilirsiniz. Bununla beraber sizi gün içerisinde susatacak işlenmiş, şekerli, yağlı ve tuzlu gıdalardan uzak durmalısınız.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.