Ramazanda ağız kokusu, sık karşılaşılan durumlardan biridir. Bu durumun nedeni, vücuda besin girmemesi nedeniyle karbonhidrat ve protein gibi bileşenlerin enerjiye dönüşmesidir. Yaşanan bu dönüşüm sırasında vücutta çeşitli kimyasallar oluşur.
Bu kimyasallar, ağız kokusu oluşturulmasına kaynaklık edebilir. Aynı zamanda ağız kokusunun nedeni; diş eti hastalıkları, eskiyen ya da düşen dolgu, çürük de olabilir. Diş eti hastalıkları ve çürük, ağız içerisinde çeşitli bakterilerin oluşmasının nedenidir. Oluşan bakterilerin tepkimesi ağızda rahatsız edici bir koku oluşmasına kaynaklık edebilir.
Eskiyen dolgu ya da köprülerde ramazanda ağız kokusu oluşma nedenlerinden biridir. Eskiyen köprü ya da dolgulara çeşitli yiyecekler birikebilir. Bu biriken gıdalar, belirli bir süre ağızda kaldığında bakterilerin beslenmesini sağlar. Beslenen bakteriler çoğalarak ağız içerisinde koku oluşmasına kaynaklık edebilir.
Ramazan'da ağız kokusunun nedeni kişiye bağlı olarak farklı olsa da çeşitli yöntemler ile giderilebilir.
Ramazanda ağız kokusunun önüne geçebilmek adına şu yolları deneyebilirsiniz:
Genel olarak bakıldığında Ramazanda nefes kokusu oluşmasının nedeni bakterilerdir. Ağız sağlığınıza dikkat ederek bakteri oluşumunu engelleyebilirsiniz. Ağız sağlığınız düzenli diş fırçalama ya da diş ipi kullanımı dışında çürük ve eski dolguları da içermelidir. Böylelikle nefes kokusunu da azaltabilirsiniz.
Ağız bakımınızla beraber kullanacağınız çeşitli bitkiler de nefes kokusunun önüne geçebilir. Tarçın oldukça etkili bitkilerden biridir. Tatlıları yedikten sonra ya da yakışan tatlılar ile beraber tarçın tüketimi koku sorununuzun azaltılmasını sağlayabilir.
Tarçını gargara yöntemi içinde kullanabilirsiniz. Bir litre suyun içerisine bir yemek kaşığı tarçın koyarak kaynatabilirsiniz. Kaynayan su ile ağzınızı gargara yapmak ramazanda nefes kokusunun geçirilmesini sağlayabilir.
Tarçın dışında ılık limonlu su da kullanılan yöntemlerden biridir. Bu yöntem için kaynar suyun içerisine bir parça limon bırakmanız yeterli olur. Belirli bir süre bekleyip su ılıdıktan sonra içeceği tüketebilirsiniz. Bu sayede siş eti, yanak ya da dil gibi ağız içi ile beraber boğazda oluşan bakterilerde temizlenebilir.
Bu yöntemler, her kişide aynı sonuca ulaşmayabilir. Bazı kişilerin kısa sürede nefes kokusundan kurtulmasını sağlarken diğer bireylerde azaltmaya yardımcı olabilir.
Ağız içerisinde çürük, diş eti hastalığı gibi çeşitli rahatsızlıklar varsa da yöntemler işe yaramayabilir. Bundan kaynaklı olarak doktor tarafından dişlerin temizlenmesi kesin ve kalıcı yöntem olabilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.