Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

🎾 Ramazanda Spor Yapılır mı?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:16    Güncellendi: 27.02.2025 09:16



Ramazanda spor yapılması diğer zamanlara kıyasla kısıtlayıcı bir tarafı vardır. Bunun temel nedeninde oruç tutarken enerji ve su ihtiyacının sınırlandırılması yatar.

Özellikle ağır spor yapıyorsanız terleme ile beraber su ve tuz kaybının da çok olması bu alanda zorlanmanızı gündeme getirebilir. 

Ramazan döneminde önerilen spor tipi genellikle hafif egzersiz şeklinde vücudu çalıştıran aktivitelerdir.

Hatta, temiz havada  ile beraber planlanan  programları favori tercihiniz olabilir. Tüm bu süreçte, ramazanda spor yapmanız için önemli olan programlı bir spor takviminiz olmasıdır.

Ramazanda Spor Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ramazanda Spor Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sıcak aylara denk gelen ramazanda spor yaparken öncesinde ve sonrasına su alımına dikkat edilmesi tavsiye edilir. Eğer, sağlık probleminiz varsa egzersiz programınızı doktorunuza danışmanızda fayda var.

Bununla birlikte, egzersiz anında yoğun bir yorgunluk, baş ağrısı, mide bulantısı ya da nefes darlığı gibi şikayetleriniz olursa devam etmemeniz önemlidir. 

Egzersiz programınızı yeme saatlerine göre planlamanız gün boyu enerjinizi korumanızda yardımcı olacaktır. Bunun için sahur öncesi ve iftar sonrası protein, yağ ve karbonhidrat alımını iyi ayarlamanız kritiktir.

Ayrıca, sahur zamanının sabahın erken saatlerine denk gelmesi uyku periyodunuzu bozabilir. Uyku periyodunuzun bozulması da egzersiz performansınızı aşağıya çekebilir. 

Aynı zamanda, bazal metabolizmanızı da bozmamanız için uyku saatlerinizi iyi bir şekilde düzenlerseniz egzersiz yaparken avantajlara sahip olabilirsiniz. Sağlık problemleri yaşamamanız için dikkat etmeniz gereken diğer bir konu ise sahurdan hemen sonra spor yapmamaktır. B

u durumla paralellik gösteren iftar vaktinde de orucunuzu açtıktan 1-1.5 saat bekleyerek egzersiz yapmanızda yarar var. 

Ramazanda Hangi Spor Türleri Seçilebilir?

Açlık metabolizmasında yağ yakımı güçleşir. Bu bağlamda, oruç zamanında ortalama olarak 15-16 saat açlık süresi olması metabolizmanızı ay boyu yavaşlatır.

Kilo almamak için yapacağınız egzersiz programını detaylı planlamanız vücut indeksinizin korunmasını sağlar. Ayrıca, sıcak günlerde vücut ısınızın artması su kaybınızı da en üst seviyeye çıkarır.

 riskinin yüksek olması ağır spor yapanlar için elektrolit ve su kaybını arttırabilir.

Aynı zamanda, karaciğer ve kas dokularında oruç döneminde karbonhidrat depoların azalması kontrollü bir gün geçirmenize sizi yönlendirebilir. Bu kapsamda, profesyonel bir sporcu değilseniz hafif egzersizler tercih edebilirsiniz. 

Rutin olarak yürüme, kardiyo egzersizler, yoga, yüzme, reformer pilates, aerobik diğer aktiviteleri yapabilirsiniz. Bunun yanında, egzersiz sürelerini uzun tutmamanız tuz ve su dengenizin korunmasında size yardımcı olur. 

Oruç tutarken zorlanmamanız ve aşırı  yaşamamanız için egzersiz temponuzu aralıklı da gerçekleştirebilirsiniz.

Bununla birlikte, vücut sinyallerinizi dinleyerek egzersiz saatlerini azaltabilir, dinlenme molalarını arttırabilir, kaldırdığınız ağırlıkları hafifletebilir ve set sayılarınızı kısaltabilirsiniz.

Ramazanda Spor Yaparken Su Kaybı Nasıl Kontrol Edilebilir?

Ramazanda Spor Yaparken Su Kaybı Nasıl Kontrol Edilebilir?

Ramazanda spor yaparken sıvı kaybını minimize etmek için terletmeyen egzersiz programları tercihiniz olabilir.

İftar ve sahur arası zamanında 2 ile 2,5 litre su tükettiğinize emin olmanız önemlidir, hatta spora başlamadan önce en az 0,5 lt su içmeniz aktivitenizi arttırabilir. 

Su kaybınızın yanına tuz kaybınız da olacağı için minarel açısından zengin maden suyu gibi içecekleri de tercih edebilirsiniz.

Bunun yanında  ve detoks sebze suları minarel kaybınızın azalmasında destekleyici olabilir. 

Su alımı yerine tercih ettiğiniz yoğun meyve karışım suları yüksek karbonhidrat içeriğine sahip olduğu için sizi yanıltabilir, yüksek kalori almanıza neden olacağından kilo almanızı tetikleyebilir. Ek olarak, kahve ve çay gibi idrar söktürücü özelliği yüksek içecekler vücuttan su atılmasını hızlandırır.

Böylece su ihtiyacınız artabilir, mümkün olduğunda idrar söktürücü sıvıları sınırlandırmanızda fayda var. 

Tüm bu bilgiler ışığında, düzenli ve hafif tempolu egzersizler doğru bir şekilde yaptığınızda ramazan döneminde birçok yönden vücut profilinizi destekleyebilirsiniz.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.