Diş eti hastalıkları ağız ve diş sağlığını koruyabilmek adına mutlaka tedavi edilmesi gereken rahatsızlıklardır.
Güçlü diş etleri, güçlü dişler için çok önemlidir. Diş etlerinde bir sorun olduğunda direkt dişleri ve ağız sağlığını etkileyebilir. Genellikle diş etlerinin bakterilerden etkilenmesiyle meydana gelen diş eti hastalıkları diş etinin yapısını bozarak neden olabilir.
Ömür boyu hiç diş eti rahatsızlığı yaşamamak pek mümkün değildir ama erken müdahale ile rahatsızlıklar ilerlemeden kontrol altına alınabilir.
Diş Eti Hastalığı Nedir?

Diş eti hastalığı nedir, dendiği zaman dişleri saran dokularda görülen rahatsızlıklar akla gelir. Çoğunlukla problemlerin sebebi enfeksiyonlar olur. Diş eti problemleri başlangıç aşamalarında çok belirti vermeyebilirler. İleri dönemlerde ise , diş eti ağrısı, gibi belirtiler ortaya çıkmaya başlar.
Günlük yaşama ağız ve diş bakım rutinleri dahil edilmezse diş eti hastalıklarına da davetiye çıkmış olur.
Dişleri fırçalamamak, ağız sağlığına dikkat etmemek, özellikle yemeklerden sonra ağız çalkalama gibi alışkanlıkları önemsememek diş etlerinin zarar görme ihtimalini yükseltir.
Diş eti enfeksiyonları diş köklerine ve kemiklere sıçrayarak diş kaybına bile sebep olabilir.
Diş Eti Hastalığı Neden Olur?

Diş eti hastalıklarında en önemli neden “mikrobiyal dental plak” şeklinde isimlendirilen yiyecek ve içecek artıklarının tükürükteki bakterilerle birleşmesiyle oluşan bir tabakadır. Mikrobiyal dental plak sebebiyle diş, diş eti ve çevre dokular olumsuz etkilenir. Rahatsızlığın diğer nedenlerini aşağıdaki gibi listelemek mümkündür;
- Sigara, katkı maddeli yiyecek ve içecekler diş sağlığını tehdit eden risk faktörleri arasındadır.
- Bazı araştırmalar birçok hastalık için olduğu gibi diş eti rahatsızlıklarında da stresin önemli bir faktör olduğunu gösterir niteliktedir.
- Ergenlik, hamilelik ve gibi hormonal değişiklerin olduğu dönemlerde diş etleri de etkilenebilir. Diş eti yapısında hassasiyet oluşması diş eti iltihaplarının yaşanma riskini yükseltir.
- , kalp hastalıkları,lösemi ve gibi bazı hastalıklar da diş etlerini zayıflatarak hastalık ihtimalini artırabilirler.
- Ağızda belirli bir döngüde ilerleyen tükürük akışı diş eti sağlığı için önemlidir. Ağız kuruluğu yaratabilen bazı ilaçlar ağız içi hijyende zorlanma yaratarak diş eti sorunlarına davetiye çıkarabilirler. Bu yüzden bu tip ilaçları kullananların ağız ve diş sağlığına ekstra önem göstermesinde yarar vardır.
- Çoğu hastalıkta olduğu gibi diş eti hastalıklarında da genetik yatkınlık rol oynayan bir faktördür. Diş eti sorunları olan ebeveynlerin çocuklarının diş eti hastalığı yaşama ihtimali biraz daha yüksek görülür.
Diş Eti Hastalıkları Çeşitleri Nelerdir?
Diş eti hastalıklarının sebebi bazen dişi saran etli kısımla ilgili olabildiği gibi bazen de genel ağız içi sorunlar, diş problemleri, çene kemiği gibi çevresel kemikler ve periodontal liflerle de ilgili olabilir.
- Gingivitis: Enfeksiyon oluşumu direkt diş etini etkiliyorsa bu tablo gingivitis olarak adlandırılır. Diş etleri kızarıp şişer ve ara ara kanamalar olur. Ağız kokusunun da ciddi bir problem olduğu diş eti hastalığında tedavi uygulanmazsa enfeksiyon diş etleriyle bağı olan periodontal liflere hatta çene kemiğine de sıçrayabilir.
- Periodontitis: Genelde Gingivitis tablosunun ilerlemesiyle ortaya çıkan Periodontitis durumunda enfeksiyon hem diş etlerini hem de periodontal lifleri ve çene kemiğini sarmış durumdadır. Dişler ile diş etleri arasındaki periodontal cep denen boşlukta bakteriler birikmeye başlarsa hastalık hızla ilerler. Tedavi uygulanmazsa diş kökleri güçsüzleşir ve diş kayıpları yaşanabilir.
- : Diş eti, periodontal lifler ve çene kemiği enfeksiyonlarında apse olarak isimlendirilen şişlikler görülebilir.
- Necrotizing Periodontal: Nadir olarak görülen bu hastalıkta genelde bağışıklık sistemi problemleri nedeniyle diş eti dokusunda ciddi zayıflamalar ortaya çıkar. Diş etlerinde ağrı, şişlik ve griye doğru renk değişimi gibi belirtileri olan hastalığın tedavisinde hem bağışıklık sistemini güçlendirmek hem de diş etlerini korumak adına bütünsel bir anlayışla ilerlenir.
Diş Eti Hastalıkları Belirtileri Nelerdir?

Hastalıklarda belirtiler kişiden kişiye değişse de diş eti hastalıklarında bazı genel belirtiler vardır. Genel olarak diş eti rahatsızlığında görülebilen belirtiler şöyle sıralanabilir:
- Diş etlerinde kızarıklık ve şişlik: Her insan hayatının bir döneminde genelde diş eti kızarması ve şişmesi belirtilerini gösterir. Bu belirtiler en yaygın işaretler arasındadır. Normalde diş etlerinin rengi açık pembedir. Herhangi bir sorun olduğunda ise renk kırmızıya dönmeye başlar. Bazı kişilerde dişi eti rengi hafif mora da dönebilir.
- Ağız kokusu: Ağız, vücutta en çok bakteri bulunan yerlerden biridir. Düzenli temizlik yapılmazsa dişlerde biriken plaklar bakteriler için besin kaynağı olurlar ve bakteri sayısı hızla artabilir. Neticede diş ve diş etleri hasar görmeye başladıkça ağız kokusu da oluşmaya başlar.
- : Diş eti sorunlarıyla birlikte diş etleri küçülmeye ve dişler daha uzun görünmeye başlayabilir.
- : Zayıflayan dişler ve diş etlerinde soğuğa ve sıcağa karşı aşırı hassasiyet başlar. Hassasiyetle birlikte çoğunlukla diş eti çekilmesi de görülür.
- Dişlerde sallanma: Normalde sağlıklı dişleri parmağınızla oynatmaya çalıştığınız çok hafif bir sallanma hissi duyabilirsiniz. Diş etlerinde ciddi sorunlar olduğunda ise diş sallanması yüksek şiddette olur.
- Dişler arası boşlukların oluşması: Diş eti sorunları ağız ve çene yapısını biraz bozabilir. Bunun sonucunda dişler arasında özellikle kök kısımlarda küçük üçgensel boşluklar oluşmaya başlayabilir.
Diş Eti Hastalıkları Tedavisi Nasıl Olur?

Diş eti hastalıkları tedavisi planlanırken sürecin nasıl ilerleyeceği hastalık türüne, hastalığın yoğunluğuna ve şikayetlerin şiddetine göre şekillenir. Tedavide başvurulan yöntemler şöyle sıralanabilir:
- Ağız ve Diş Temizliği Rutinin Düzenleme: Diş eti şikayetleri ile doktora başvuran kişilerin bir kısmı için ağız ve diş temizliği rutinini düzenlemek yeterli olabilir. Diş hekiminin yönlendirmesine göre diş fırçası ve macun seçimi yapıldıktan sonra , ve gerekiyorsa ağız gargarası yapma eylemleri uygun şekilde programlanır.
- : Birçok diş eti rahatsızlığının nedeni ağız içi hijyen problemleridir. Diş hekimlerince yapılan profesyonel temizlik sayesinde plak ve tartar sorunu büyük oranda çözülür.
- İlaç Tedavisi: İlerlemiş diş eti enfeksiyonlarında bazen ilaç tedavisi gerekebilir. İyileşme sürecini kolaylaştırmak için özel diş macunu ve ağız gargarası kullanımı da gerekebilir.
- Cerrahi Yöntemler: Ağır diş eti hastalıkları için gerekebilir. Diş eti yapısını düzeltme, diş köklerini koruma gibi farklı amaçlarla müdahaleler yapılır.
Diş Eti Hastalıkları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Diş eti hastalıkları uzmanı hangi bölümdedir?
Diş eti problemleri için hastanelerde ağız ve diş sağlığı bölümündeki diş hekimlerine gidilebilir. Genel diş hekimliğinin bir adım ötesinde diş eti sorunlarına odaklanan uzmanlar ise periodontologlardır. Bazı hastanelerde periodontoloji bölümü de bulunur. Diş eti hastalıkları uzmanı, diş hekimliği eğitiminden sonra periodontoloji anabilim dalında uzmanlık eğitimi alan kişidir.
Diş eti hastalıkları için nasıl önlemler alınabilir?
Diş eti sorunlarına karşı dişleri düzenli fırçalamak, gün içinde bir şeyler yedikten sonra ağzı çalkalamak, diş hekimi kontrollerine gitmek ve sağlıklı beslenmek alınabilecek en iyi önlemlerdir. Özellikle D, K2, C ve A vitaminleri diş eti sağlığında önemli rol oynar. Diş eti sorunlarında belirtilere dair sinyaller gözlenirse hemen uzmana başvurmak, erken tanı ve tedavi için destekleyicidir.
Diş eti hastalıkları hangi yaşlarda daha çok görülür?
Her yaşta ortaya çıkabilen diş eti rahatsızlıkları gerekli önlemler alınmazsa ve tedavi edilmezse kanama, , dişte sallanma ve diş kaybı gibi sorunlara neden olabilir. Olumsuz sonuçları hiç yaşamamak adına ağız bakımında titiz olmak mühimdir.
Diş eti hastalığı kanser belirtisi midir?
Diş eti hastalığı kanser belirtisi mi sorusu bazen kafa karıştırıcı olabilir. Bu ihtimal çok düşük bir ihtimaldir. Diş eti kanamaları çoğunlukla diş ve diş eti sorunlarının habercisidir. Ağız içi kanserde iyileşmeyen ağız yaraları, ağız içi şişlikleri, boğaz ağrısı, ses kısıklığı, ağız kokusu gibi birçok farklı belirti vardır.
Ağız ve Diş Sağlığı
15.3.2024
15.3.2024
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.