Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👩‍⚕️ Mide Kanseri Ameliyatı Nedir? Mide Kanseri Operasyonu

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:16    Güncellendi: 27.02.2025 09:16

Mide Kanseri Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Onkoloji Konseyimizden Görüş Alın
SGK, Tamamlayıcı ve Özel Sağlık Sigortaları ile anlaşmalarımız bulunmaktadır.
Ad Soyad Telefon


Form devre dışı bırakıldı



Mide kanseri, dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de en sık rastlanan kanser türleri arasında yer alır. Yapılan araştırmalara göre mide kanseri ülkemizde, akciğer kanserinden sonra en çok görülen ikinci kanser türüdür.

Kadınlara nazaran erkeklerde daha fazla meydana gelen mide kanseri, her iki cinsiyette ve farklı yaş gruplarında da görülebilir. Mide kanseri ameliyatı, kanserin hangi evrede olduğuna ve hangi bölgede olduğuna göre farklı tekniklere göre gerçekleştirilir.

Mide Kanser Ameliyatı Nedir?

Mide Kanser Ameliyatı Nedir?

Mide kanseri ameliyatı nedir, sorusuna midede bulunan kanserli dokunun tamamının çıkartılması için gerçekleştirilen cerrahi operasyon olarak yanıt verilebilir. Bu operasyon sırasında kanserli tüm dokular alındığı gibi kanserli dokunun etrafındaki sağlıklı dokunun sınırlarının da çıkartılması hedeflenir. 

Mide kanseri ameliyatında, kanserli dokunun bulunduğu bölgeye göre farklı cerrahi operasyonlar tercih edilir. Operasyonun hangi teknik ile yapılacağına ise görüntüleme teknikleri ile elde edilen bulgulara göre karar verilir.

Çocuklarda Mide Kanseri Ameliyatı Nasıl Olur?

Mide kanseri her yaştan bireyde meydana gelebilir. Bunun başlıca nedeni genetik faktörler olsa da farklı dış etmenler de bu kanser türünün meydana gelmesine neden olur.

Gençlerde görülebilen mide kanseri çocuklarda da görülebilir. Çocuklarda görülen mide kanseri için doktorların tavsiye ettiği tedavi yöntemleri ilk tercih olarak değerlendirilir.

Mide kanseri ameliyatı aşamasına gelen durumlarda, uzman hekimler tarafından yapılan konsültasyon neticesinde çocukların yetişkin bireyler için tercih edilen cerrahi operasyon seçenekleri ile ameliyatı gerçekleştirilir. Elbette bu aşamada da yine kanserli bölgenin nerede olduğu, tercih edilecek ameliyat tekniğinin belirlenmesini sağlar.

Kadınlarda Mide Kanseri Ameliyatı Nasıl Olur?

Yapılan araştırmalara göre mide kanseri erkeklerde kadınlara nazaran daha fazla görülür. Genel olarak elli yaşından sonra meydana gelebilen bu kanser türünde, altmış ila seksen yaş arasındaki bireyler daha fazla risk grubunda yer alır.

Kadınlarda mide ameliyatı, midedeki tümörün bölgesine ve türüne göre belirlenir. Bu aşamada yine uzmanlar tarafından belirlenen operasyon türü tercih edilir.

Erkeklerde Mide Kanseri Ameliyatı Nasıl Olur?

Erkeklerde Mide Kanseri Ameliyatı Nasıl Olur?

Özellikle elli yaşını aşan erkek bireylerde daha sık meydana gelen mide kanseri, tespit edildiği evreye göre farklı tedavi yöntemleri ile iyileştirilmeye çalışılır.

Yapılan incelemeler ve tetkiklerin ardından erkek bireylerin mide kanserinin evresi ve tümörün bulunduğu yer tespit edilir.

Genel anestezi altında gerçekleştirilen operasyonlarda farklı tetkikler kullanılsa da hastalar operasyon sırasında herhangi bir ağrı ya da acı duymaz.

Mide kanseri ameliyatlarının yapılacağı teknikler arasında üç temel seçenek yer alır.

Erken bir evrede tespit edilen mide kanseri için tercih edilen yöntem parsiyel gastrektomidir. Bu teknik ile tümör mideden çıkartılır ve midenin kalan kısmı korunmuş olur. Ancak altının çizilmesi gereken önemli nokta, bu tekniğin sadece erken evrede kullanılabilir olduğudur.

Yaşlılarda Mide Kanseri Ameliyatı Nasıl Olur?

Altmış yaşından sonra bireylerin mide kanserine yakalanma riski daha fazladır. Genel olarak bu aşamada genç bireyler için uygun görülen tedavi yöntemleri ilk etapta yine devreye girer.

Ameliyat aşamasına gelen yaşlı bireyler için ilk olarak genel sağlık durumlarının kontrol edilmesi gerekir.

Aynı zamanda yaşa bağlı olarak gelişme gösteren kronik rahatsızlıklar, solunum kalitesi ve kan değerleri de ameliyatın yapılıp yapılamayacağına karar verilme aşamasında etkili olan unsurlar arasında yer alır.

Tüm sağlık koşullarının elverişli olduğu yaşlı bireylerde mide kanseri ameliyatı yine kanserli bölgesinin türüne ve evresine göre belirlenir.

Mide Kanseri Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Mide Kanseri Ameliyatı Sonrası Ne Yapmalıyım?

Mide kanseri ameliyatı için en sık kullanılan yöntemler arasında parsiyel gastrektomi, total gastrektomi ve gastrik bypass yer alır.

Parsiyel gastrektomi tekniği mide kanserinin erken evresi için geçerlidir. Bu operasyonda midede yer alan tümör çıkartılarak, midenin sağlam olan kısmı koruma altına alınır. 

Total gastrektomi yönteminde tüm mide çıkartılır. Gerekli durumlarda ise midenin çevresindeki dokular ve lenf düğümleri de aynı operasyonda çıkartılabilir.

Bu yöntem genel olarak mide kanserinin fazlası ile yayıldığı durumlarda ve farklı bir tedavinin uygulanamayacağı durumlarda tercih edilir.

Gastrik bypass tekniği ise tümörün çıkartılmasının uygun bulunmadığı durumlarda devreye girer. Bu yöntemde tümör midede bırakılır ve ince bağırsak mideye bağlanır.

Bu sayede gıdaları sindirim sistemine girmeden ince bağırsağa geçiş yapar ve burada sindirilir.

Mide Kanseri Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Her ameliyatta olduğu gibi mide kanseri ameliyatı için de belli riskler söz konusudur. Mide kanseri ameliyatı riskleri arasında genel olarak şunlar yer alır;

  • Ameliyat sonrasında operasyonun yapıldığı bölgede kanamanın meydana gelmesi
  • Ameliyat sonrası ağrı hissi
  • Ameliyat bölgesinin enfeksiyon kapması
  • Ameliyat bölgesinin yan kısmında bulunan dokulara zarar gelmesi
  • Anesteziye bağlı olarak gelişme gösteren kalp ya da akciğer rahatsızlıkları

Mide Kanseri Ameliyatı Sonrası Ne Yapmalıyım?

Mide Kanseri Ameliyatı Sonrası Ne Yapmalıyım?

Mide kanseri ameliyatı sonrası kişilerin dikkat etmesi gereken en önemli husus beslenme düzenleridir.

Nitekim mide kanseri ameliyatı ile midenin bir kısmı ya da tamamı alınır. Bu da kişilerin yeni bir beslenme düzenine geçmesini gerektirir. İlk olarak kişilerin tükettiği gıdaları iyi çiğnemesi ve oturur pozisyonda yemek yemeğe alışması gerekir.

Normal şartlar altında günde üç öğün olarak tüketilen gıdalar, mide kanseri ameliyatı sonrası altı öğün olacak şekilde ayarlanabilir.

Bu aşamada kişilerin ameliyatlarını gerçekleştiren uzman hekimler, hastalarına en uygun beslenme programını belirtir. Aynı zamanda dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli unsur ise ameliyat sonrasında kişilerin bol miktarda sıvı tüketmesidir.

Mide Kanseri Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?

Mide kanseri ameliyatı için iyileşme süresi yapılan operasyona göre değişiklik gösterir. Genel olarak mide kanseri ameliyatından sonra hastalar dört ila beş gün sonra hastaneden taburcu edilir.

Ancak kişilerin normal yaşamlarına dönmesi ve vücutlarının yeniden enerji üretebilmesi için iki ila üç hafta gibi bir süreç gerekli olur.

Ameliyat sonrasında kişilerin yemek yeme konusunda yaşayacakları güçlük ve az besin tüketecek olmaları, vücudun kendine gelme süresini direkt olarak etkileyen unsurların başında yer alır.

Bu nedenle ameliyat sonrası doktorların önermiş oluğu beslenme programına uyulması, ilaçların düzenli olarak kullanılması iyileşme sürecini olumlu yönde etkiler.

Sıkça Sorulan Sorular

Mide Kanseri Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

'Mide kanseri ameliyatı kaç saat sürer?' sorusunun yanıtı, hastanın kilosuna göre değişir. Genel olarak zayıf hastalarda ve erken evredeki bir ameliyatın süresi iki saat olurken, bu durum obezite rahatsızlığına sahip bir kişide beş ila altı saate çıkabilir. Aynı zamanda ameliyatta midenin tamamının alınacak olması ya da bir kısmının alınacak olması da operasyon süresinin değişmesinde etkilidir.

Mide Kanseri Ameliyatı Zor mu?

Mide kanseri ameliyatı zor mu, sorusu için tüm ameliyat süreçlerindeki zorluğun geçerli olduğunu söylemek mümkündür. Gelişen teknoloji sayesinde mide kanseri ameliyatı açık operasyonlara gerek kalmadan kapalı bir şekilde de yapılabilir.

Genel anestezi altında gerçekleşen operasyonlarda hastaların herhangi bir şey hissetmesi söz konusu değildir. Alanında uzman cerrahlar tarafından gerçekleştirilen operasyonlar, hastaların sağlığına en kısa sürede kavuşması adına büyük bir titizlik ve özveri ile gerçekleştirilir.

Mide Kanseri Ameliyatından Sonra Nasıl Beslenilmeli?

Mide kanseri ameliyatı sonrasında kişilerin kendilerine verilen beslenme programlarına harfiyen uyması gerekir. Bu aşamada doktorların farklı bir diyet önermemesi halinde dikkat edilecek hususlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Öğün araları sıklaştırılmalı ve porsiyonlar azaltılmalı
  • Yumuşak ve kolay bir şekilde sindirilebilen gıdalar tercih edilmeli
  • Özellikle alkol, kafeinli içecekler ve sigara kullanımından uzak durulmalı
  • Yemeklerin normalden daha yavaş yenilmesine ve daha uzun süre çiğnenmesine dikkat edilmeli
  • Genel olarak A vitamini, C vitamini ve demir içeren gıdaların tüketilmesine özen gösterilmeli

Onkoloji Rehberimiz: https://https://saglik.desteksitesi.com/medikal-onkoloji/b-6713







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.