Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

🏃 Ramazanda Fitness Yapılır mı?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:16    Güncellendi: 27.02.2025 09:16



Hayatları boyunca düzenli spor yapan kişiler ramazan ayı yaklaştıkça ramazanda fitness yapıp yapamayacaklarını düşünür.

Uzun süreli açlığın vücuda etkisi, susuzluk ve tüm bu sürece vücudun alışma süreci kişileri zorlayabilir. Ancak ramazanda da fitliğini, kas kütlesini ve dayanıklılığını kaybetmek istemeyen kişiler için spor programı oluşturmak mümkün. Ramazanda fitness yapmanın ekstra bir zararı yok.

Yalnızca program oluştururken bazı noktalara dikkat etmek ve uzman bir hekim vasıtasıyla ilerlemek gerekir.

Ramazanda Fitness Sakıncalı mı?

Ramazanda Fitness Sakıncalı mı?

Ramazan ayında spor yapmanın zorluğunu oluşturan birkaç etmen vardır. Bunlardan ilki ramazan ayında kaybedilen su ve mineralin hemen tedarik edilememesidir. Ramazan ayı dışındaki zamanlarda da hemen hemen eşit miktarda sıvı ve mineral kaybı yaşarsınız.

Fakat o zamanlarda kaybınızı kısa sürede giderebilirsiniz. Ramazan ayında ise mineral ve su kaybını hemen gidermeniz mümkün değildir. Bu da spor yaparken ekstra dikkat etmeniz gerektiği anlamına gelir.

Ramazan döneminde sıcak ve nemli havalar da kişileri bir hayli zorlamaktadır. Terleme ile birlikte vücut sıvılarının azalması, sahur için değişen uyku saatleri ve dolayısıyla dengesizleşen biyolojik ritim spor yapmayı daha zor hale getirir.

Fakat uzman hekim kontrolünde, günün serin saatlerinde bol dinlenme arası vererek yapılan fitness antrenmanlarının sakıncalı olmadığını söylemek mümkündür.

Ramazanda Fitness Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Öncelikle, özellikle kalp, böbrek,  gibi kronik bir rahatsızlığınız varsa mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Yalnızca spor yapmak için değil ramazan ayında nasıl ilerlemeniz gerektiğine dair de hekiminizden onay almalısınız.
  • Ramazan ayında aşırı zorlayıcı fitness hareketlerinden kaçınmalısınız. Örneğin; ağırlık kaldırma, uzun süreli koşular veya yokuş yukarı koşu gibi zorlayıcı aktivitelerden kaçınmalısınız. Çünkü aşırı zorlayıcı egzersizler sıvı kaybınızı artırabilir. 1 saati geçmeyen egzersiz rutini sizin için ideal olur.
  • Fitness yaparken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta zaman. Günün sıcak saatlerinden ziyade daha ılık veya soğuk zaman aralıklarını tercih etmek su kaybının azaltılması noktasında önemli. Su ve enerji kaybının fazla olmaması için sahur öncesinde ya da iftar sonrasında egzersiz yapabilirsiniz.
  • Fitness yaparken seçeceğiniz kıyafetin hava durumuna uygun olması da gerekir. Daha fazla terleyip sıvı kaybının artışına neden olacak kıyafetleri seçmekten uzak durmalısınız.
  • Ramazanda fitness yaparken beslenme programınıza özen göstermelisiniz. Sahur ve iftar programınızda karbonhidrat, yağ, protein, lif bakımından zengin bir beslenme listesi yapmalısınız. Ayrıca uyku düzeninize de dikkat etmelisiniz.

Ramazanda Fitness Yapmanın Faydaları Neler?

Ramazanda yoğun olmamak kaydıyla fitness yapmak, vücudun yağ yakımını hızlandırabilir. Çünkü ramazanda açlık süresinin uzun olması metabolizmanızın yavaşlamasına neden olabilir. Hafif fitness egzersizleri ile yavaşlayan metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz.

Ramazan ayında metabolizmanızın yavaşlamasına bağlı olarak çeşitli sorunlar yaşayabilirsiniz.  bunlardan biri. Düzenli fitness egzersizleri sayesinde kabızlığın da önüne geçebilirsiniz.

Ayrıca egzersiz yaptıkça kendinizi zinde ve mutlu hissetmeniz mümkün. Bunun yanı sıra egzersiz yaptıkça uykuya dalma süreciniz de kolaylaşır.

Ramazanda Ne Zaman Fitness Yapılmalı?

Ramazanda Ne Zaman Fitness Yapılmalı?

İftardan önce egzersiz yapabilirsiniz. Böylelikle spor yaparken kaybedeceğiniz enerjiyi ve sıvıyı en yakın sürede kazanabilirsiniz. İftardan 1-2 saat önce fitness yapmak bu noktada avantajlı olabilir.

Yalnız kas kaybı yaşamamak için iftar menünüzde bol su ve karbonhidrat, protein ağırlıklı besinler olmalı. İftardan önce fitness yaparken tansiyon düşmesi, , baş dönmesi gibi istenmeyen durumlarla karşılaşabilirsiniz. Bu yüzden hafif hafif egzersizlere başlamak ve adım adım ilerlemek daha faydalı olur.

Dilerseniz iftardan veya 2-2.5 saat sonra da egzersiz yapabilirsiniz. Sabah saatlerinde ise  ve  gibi daha hafif ama kan akışınızı yükseltecek egzersiz serilerine yönelebilirsiniz.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.