Kaygılı bağlanma, ilişkilerde partnerler arasında sorunlara neden olan bir bağlanma stilidir. Birey sürekli bir şekilde endişeli ve kaygılı olduğu için ilişkide karşı tarafa güven ve bağlanma sorunları yaşayabilir. Kaygılı bağlanma nasıl düzelir, sorusu kaygılı bağlanma tedavisi ile çözümlenebilir.
Kaygılı bağlanma nedir sorusunun cevabı, bağlanma teorisi ile değerlendirilen bir bağlanma stilidir. Bağlanma stilleri çocukluk döneminden oluşur. Kaygılı bağlanma stiline sahip olan kişiler çocukluk dönemlerinde genellikle ebeveynleri ile tutarsız, ilgisiz ve duygusal yönden istikrarsız durumlar yaşamışlardır. Bu tarz olaylar kişinin güvenli bağlanmasını engeller. Böylece kaygılı bağlanma stilini yaşarlar.
Bağlanma diğer insanlarla duygusal bağ kurmaya denir. Bağlanma doğum ile başlar. ile kurulan bu ilk bağ yetişkinlik dönemlerini etkileyebilir. İlk bağlanma da kişinin duygusal ihtiyaçları karşılanmazsa daha sonraki dönemlerde sorunlar yaşanabilir. Buna güvensiz, kaygılı bağlanma denir.
Kaygılı bağlanma, kişinin ilişkilerinde her zaman reddedilme, terk edilme korkusu ile endişe duyduğu bir bağlanma stili olarak bilinir. Bu bağlanma stiline sahip olanlar ilişkilerde fazla hassas, bağımlı ve karşı tarafın onayına ihtiyaç duyar. Bu da ilişkilerde soruna neden olabilir.
Kaygılı bağlanmaya sahip olan kişiler ilişkilerde mutlu ve sağlıklı olmasına engel olabilir. Bu bağlanma stilinin sebebi genelde çocukluk döneminde ebeveynlerin duygusal bakımdan tutarsız ya da uzak olmasından olur.
Kaygılı bağlanma yaşayan biri ilişkilerinde güvensiz olur. Her an terk edilme korkusu yaşarlar, kıskançlık ve partnerlerine bağımlı olurlar. Kaygılı bağlanma tedavisi ile bu durumun üzerinden gelebilirler.
Kaygılı bağlanmanın birçok farklı belirtileri olabilir. En önemli belirtiler kişinin ilişkilerinde sürekli terk edilme endişe yaşaması, reddedilme korkusu yaşadığını gösteren duygusal ve davranışsal hareketlerdir.
Kaygılı bağlanma belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Kaygılı bağlanma nedeni kişinin çocukluk dönemindeki genellikle ebeveynleri ile yaşadığı bağlanma deneyimleri ile ilgilidir. Ebeveynlerinin duygusal anlamda tutarsız, uzak ya da aşırı koruyucu olmalarından dolayı olabilir. Bu sebeplerden nedeni ile de kişinin güven duygusu olmaz. Reddedilme ve terk edilme içinde olurlar.
Kaygılı bağlanma nedenleri şunlarıdır:
Kaygılı bağlanma stili yaşayan kişiler, ilişkilerinde aşırı kaygılı ve endişeli hissedenlere denir. Kaygılı bağlanmanın farklı çeşitleri vardır. Kaygılı bağlanmanın çeşitleri aşağıdaki gibidir:
Bu kaygılı bağlanma çeşidi, bireyin partnerlerine karşı tutarsız, kararsız ve dengesiz olarak bilinir. Bu sorunu olanlar, partnerlerine bağımlı ve kaçınan davranışlar sergilerler. Hem ilgili hem de ilgisiz davranırlar. Bu kişiler, partnelerinin onu terk edeceği ya da aldatacağı kaygısını yaşarlar. Ufak bir davranışta bile ilişkilerini sorgulamaya başlarlar.
Bu durumda kişiler, partnerlerine soğuk, mesafeli ve ilgisiz davranırlar. Kişi partnerlerine güven duymaz ve bağlanmaktan korkar. Bundan dolayı duygularını ifade etmez. Bağımsız ve özgürlüklerine düşkün olurlar. Partnerlerinden ayrı kaldıkları zaman kendilerini rahatlamış hissederler. Karşı tarafa karşı duygusal anlamda uzak dururlar. Kaygılı kaçıngan bağlanma durumunda kişi yakınlıktan ve bağlılıktan kaçar.
Bu bağlanma çeşidinde kişi, partnerine karşı aşırı bağımlı ve kıskanç davranır. Sürekli partnerlerinin onayını, ilgisini ve güvencesini ister.
Kaygılı bağlanma psikolojik bir durumdur. Kişi kendinden kıskançlık duygusu, güvensizlik, sürekli ilgi arar. Kaygılı bağlanma tanısı için psikolog ya da psikiyatristler ile bireysel görüşmeler yapılır. Uzmanlar bireylere testler uygular.
Genel olarak kaygılı bağlanma tanısı şu şekilde konulur:
Kaygılı bağlanma tedavisi, bireyin ilişkilerindeki bağlanma ve kaygı problemlerini gidermeye çalıştığı bir psikolojik destektir. Tedavide kişinin bağlanma tarzını, kaygısını, ilişklerindeki güvensizliği gibi durumları ortaya çıkarır ve değiştirmeye çalışırlar. Kişinin farkındalık kazanıp, iletişim becerilerini geliştirmesi sağlanır. Travmalarının incelenir.
Empatiyi, kendine şefkati, sınır koymayı öğrenmesi gibi durumlar ile ilgili kişiye yardımcı olunur. Böylece kişi daha güvenli ve sağlıklı bir bağlanma stili kazanmaya çalışır. Kaygılı bağlanma tedavi yöntemleri için bireysel ya da çift terapisi uygulanabilir.
Kaygılı bağlanma kişinin ilişkilerinde problemlere neden olur. Kaygılı bağlanma kendi kendine geçmez. Kişi bu sorunun üstesinden gelmek için terapi ve destek almalıdır. Destek almadığı zaman kişi ilişkilerinde sürekli mutsuz, kaygılı, güvensiz, yetersiz ve değersiz hisseder. Kaygılı bağlanma sorununu tedi ederek sağlıklı ve mutlu bir ilişki yaşanabilir.
Kaygılı bağlanan kişiler karşı taraftan aşırı bir ilgi, yakınlık isterler. Sürekli partnerlerinin onayına muhtaçtırlar. Partnerinin küçük bir davranış değişikliğinde terk edilme korkusu yaşarlar. Endişeli ve kaygılı olurlar. Partnerinden ayrılmak istemezler ve bununla birlikte kıskanç, öfkeli davranışlar sergilerler.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.