Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

🍎 Ramazanda Meyve Ne Zaman Yenmeli?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:16    Güncellendi: 27.02.2025 09:16



Ramazanda meyve ne zaman yenmeli sorusu, sağlıklı beslenme açısından önemlidir. Ramazan ayında iftar ve sahur olmak üzere iki ana öğün mevcuttur. Oruç tutarken vücutta su oranı azalır ve enerji düşer. Bu nedenle sahurda ve iftarda dengeli besinler tüketmek gerekir. Besin öğelerini ve sıvı ihtiyacını karşılayan meyveler de sofralarda yerini alır. Günlük vitamin ve mineral almak için tüketeceğiniz meyve ve sebzelerin yeri önemlidir. Ancak ramazanda meyve tüketimi de doğru zamanda ve sağlıklı şekilde olmalıdır.

Ramazanda Meyve İftarda mı, Sahurda mı Yenmeli?

Meyve, günlük vitamin ve mineral alımı için tüketilmesi gerekli olan bir besin grubudur. Mevsiminde taze meyve ve sebze tüketmek ramazan ayında da geçerlidir. Ancak, oruç tutmak uzun bir süreyi kapsadığı için iftar olduğunda her besini tüketmek doğru olmayabilir. Bu, normal beslenme düzenine de aykırı bir durumdur. Bu nedenle olabildiğince sağlıklı bir şekilde her besini almak gerekir. 

Ramazanda meyve tüketimi söz konusu olduğunda, sahurda mı yoksa iftarda mı yenmesi gerektiğini düşünebilirsiniz. Her iki öğünde tüketilmesi uygun olsa da genelde iftardan 1 saat yenilmesi önerilir. Lifli yapıda olan meyve, yemeğin hemen ardından yendiğinde midede sindirim problemlerine neden olabilir. Bununla birlikte kan şekerini daha da yükseltir ve vücut açısından sağlıklı değildir. Vitamin ve mineral emiliminin daha iyi bir şekilde olması için iftardan 1 saat sonra meyve tüketilmesi gerekir.

Ramazanda Hangi Meyveler Tüketilmelidir?

Ramazanda, mevsiminde ve taze olan her meyveyi belirli porsiyonlarda tüketmek önemlidir. Ancak bazı meyvelerin daha fazla tüketilmesi önerilir. Özellikle de açısından zengin olan besinler oruç tutarken vücut bağışıklığını korur ve solunum enfeksiyonlarını önler. 

 şunlardır: 

  • Portakal 
  • Mandalina
  • Domates 
  • Çilek
  • Elma 
  • Böğürtlen
  • Karadut
  • Kiraz 
  • Kara üzüm
  • Hurma
  • Kayısı 
  • Armut

Ramazanda Meyve Tüketiminin Önemi

Meyveler, günlük besin rutin rutinlerimizde ihmal etmememiz gereken gıda grubudur. Bağışıklık hücrelerin korunması için C vitamini içeren besinleri tüketmek gerekir. Diğer yandan muz ve elma gibi potasyum yönünden zengin olan meyvelerin düzenli olarak alınması gerekir. Uzmanlar, yetişkinler için bu besinlerin günlük iki porsiyon yenmesinin önemli olduğunu vurguluyor. 

Antioksidan içeren karadut ve böğürtlen gibi kırmızı meyveler de vücudumuz için gerekli gıdalardır. Yüksek vitamin ve lif içeren ananas da iki dilim şeklinde tüketilebilir. Ramazanda meyve tüketimi aynı zamanda kilo kontrolünün sağlanması açısından da önemlidir. Zira, vücudun tatlı ihtiyacı doğal şekerler içeren besinlerden karşılanmalıdır. Bu da taze meyveler ve meyvelerden yapılan atıştırmalıklarla mümkündür.

Diğer yandan oruç tutarken susamak, çoğu kişinin yaşadığı durumlardan biridir. Ancak bol miktarda su içeren meyveler su ihtiyacını azaltır ve susamayı engeller. Dolayısıyla oruç tutarken sağlıklı beslenmek için bu gıdaları da öğünlerinize dahil etmelisiniz. 

Ramazanda Meyve Yemenin Faydaları Nelerdir?

Ramazanda meyve tüketimi, söz konusu olan besinlerin faydalarından yararlanmak açısından gereklidir. Oruç tutarken vücutta azalan su miktarı ve katı beslenme sonucunda  meydana gelebilir. Ancak yüksek oranda su, vitamin ve mineral içeren meyveler, bu süreçte kabızlığı önler ve bağırsak sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar. Özellikle de sahurda 3-4 adet kuru kayısı veya kuru erik tüketilmesi önerilir. 

İftarda tüketilen hurma da faydalı bir meyvedir. İftar yemeğinden birkaç sonra elma, kiraz ve karpuz gibi meyveler de yenebilir. Sahurda elma ve muz yemek de tok tutmaya yardımcı olabilir. Genelde iftar ve sahur öğünlerinde toplam 3-4 porsiyon tüketilmesi yeterlidir. Böylece günlük posa ve  ihtiyacınız da sağlıklı bir şekilde karşılanmış olur. 







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.