Kondromalazi Patella (Koşucu Dizi), diz kapağının altında bulunan patella isimli bölümün yumuşaması ya da hasar görmesiyle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Diz kapağının korunma kalkanı zayıfladığında diz ve uyluk kemiği birbirine sert şekilde sürtünmeye başlar.
Sürtünmenin etkisiyle dizde gıcırdama sesleri ve diz kapağı ağrısı oluşur . Ortaya çıkan rahatsızlıkları hafifletmek için genellikle dinlenme, soğuk uygulaması, dizi korumak için dizlik kullanımı ve özellikle diz çevresi kaslarını güçlendirici egzersizler önerilir.
Patellofemoral eklem, femur kemiği (kalça ve diz arası bacak kemiği) ile diz kapağı arasında yer alan kıkırdak yapıdır. Diz hareket ettikçe diz kapağı, femurun altında bulunan özel oyukta hareket eder. Diz kapağı altındaki yapıda sorun olduğunda bu harekette de sıkıntı başlar. Kıkırdak bozulması özellikle genç yetişkin kadınlarda daha sık görülür.
Kondromalazi Patella (Koşucu Dizi) nedir sorusu, öncelikle tanımın kelime olarak anlamıyla açıklanabilir. Kondromalazi nedir veya kondromalazi ne demek diye sorulacak olursa Latince kökenli bir sözcüktür. Kondral sözcüğü kıkırdak, malazi sözcüğü yumuşama anlamını taşır.
Kondromalazi de kıkırdakta yumuşama demektir. Patella ise kıkırdak yapıda diz kapağı bölümüdür. Bu bilgiler ışığında kondromalazi ve patella kelimelerinin birleşimi diz kapağı kıkırdağının yumuşamasını ifade etmek için kullanılan bir terime dönüşür. Halk arasında koşucu dizi olarak da bilinen kondromalazi patellada diz önünde ciddi ağrılar oluşur.
Kondromalazi patella, diz kapağını hareketler sırasında koruyan kıkırdağın problemleriyle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Diz kapağının bükülme hareketlerinde kayarak en verimli şekilde konumlanmasını sağlayan bu kıkırdaktır.
Patellada olan kondromalazi belirtileri kişiden kişiye değişmekle beraber en sık karşılaşılan semptomlar şöyle sıralanabilir:
Diz kapağı bağlarla uyluk kemiği kaslarına bağlanır. Diz büküldüğünde diz kapağı arka yüzü uyluk kemiği üstünde kayarak hareket eder. Diz kapağı çevresinde bu kaygan ilerlemeyi bozacak şekilde sorunlar olursa bu kayma hareketi sürtünmeye dönüşür. Sürtünme etkisiyle diz kapağı kıkırdağının aşınması da kondromalazi patellaya neden olur.
Kondromalazi patellanın oluşumuna direkt veya dolaylı yoldan etki eden nedenler şöyledir:
Ortopedi ve travmatoloji bölümü diz kapağı sorunlarıyla ilgilenir. Tanı için önce fiziksel muayene yapılır ve hastanın şikayetleri dinlenir. Dizdeki şişlikler ve dizin konumu kontrol edilir. Net tanı konabilmesi için genelde bazı tetkiklerden faydalanılır.
Kondromalazi patellanın tedavisinde hem şikayetleri önleyici yöntemler hem de fizyolojik olarak çözüm sağlayacak tedavi seçenekleri değerlendirilir.
Kondromalazi patellanın yaşanması daha yüksek ihtimal olan bazı gruplar vardır. Bu gruplar için belirleyici faktörler yaş, cinsiyet, anatomik yapı, dışsal etkiler ve bazı hastalıklardır.
Diz kapağı kıkırdağında oluşan hasarın yoğunluğuna göre 4 evre vardır.
Evre 1: Diz kapağını koruyan kıkırdak yumuşamıştır.
Evre 2: Diz kapağı kıkırdağında yumuşama ve hafif bozulma vardır.
Evre 3: Diz kapağı kıkırdağında yumuşama ve belirgin derecede bozulma vardır.
Evre 4: Diz kapağı kıkırdağının büyük bölümü hasarlıdır hatta bazı kısımlarda kemik ortaya çıkmış şekildedir.
Kondromalazi patellanın (Koşucu Dizi) gelişmesini önlemek için alınabilecek basit önlemler şöyle sıralanabilir:
Başlangıç seviyesindeki diz kıkırdağı hasarları iyileşebilir. Dizi koruma ve bazen basit ilaç desteğiyle birkaç haftada iyileşme görülebilir. Hastalıkta seviye ilerledikçe iyileşme ihtimali düşer ancak şikayetleri azaltmak ve yaşam kalitesini artırmak için fizik tedavi ve özel egzersizler oldukça etkilidir.
Kondromalazi patellanın evreleri grade olarak da tanımlanır. Toplamda 4 evre vardır. Grade 2 ikinci evrenin farklı ifade edilişidir. Patellofemoral eklem, femur kemiğiyle diz kapağı arasında yer alan kıkırdak yapıdır ve buradaki sorunlar nedeniyle kondromalazi patellanın oluşumu başlar.
Bisiklete binmek, yürüyüş ve dizlere özel egzersiz hareketleri yapmak diz kaslarını güçlendirir. Hareketi yaşam rutinini dahil etmek çok önemlidir. Oturarak çalışıyorsanız 2 saatte bir 15 dakikalık kısa yürüyüşler yapmak, ara ara dizleri büküp gererek esneme hareketleri yapmak basit hareket etme yöntemleridir. Bol su içmek ve yoğurt yemek dizi güçlendirici beslenme önerileri arasında sayılabilir. Ayrıca bütünsel kemik sağlığı için güneş ışınlarından da olabildiğince faydalanmak gerekir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.