Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

🥛 Sahurda Kaç Bardak Su İçilmelidir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:16    Güncellendi: 27.02.2025 09:16

Sahurda Kaç Bardak Su İçilmelidir?

Ramazan ayında beslenme şeklinde büyük değişiklikler meydana gelir. Sadece iftar ve sahur ana öğünleri olması sebebiyle, beslenme kadar su tüketiminin de iki öğün arasında dengeli olması gerekir. Dengeli su tüketimi, oruç tutan kişinin vücut sağlığını korumasının yanında vücudunda oluşan sıvı kaybını da önler. 

Ramazan Ayında Su İçmenin Önemi Nedir?

Ramazan Ayında Su İçmenin Önemi Nedir?

Ramazan ayında oruç tutarken vücudun su tüketiminin önemi artar çünkü oruçlu kişi 13-14 saat kadar susuz kaldığı için bu durum vücutta  ortaya çıkarır. Bu sebepten sahur ve iftar arasında dengeli su tüketmek, vücudu sağlıklı ve enerjik tutmaya yardımcı olur.

Ramazan ayında oruç süresince görünen susuzluk hissini gidermek için sahurdan iftara kadar düzenli bir şekilde su içerek vücudun sıvı ihtiyacını dengelemek mühimdir. 

Sahurda Kaç Bardak Su İçilmelidir?

Sahurda içilmesi gereken suyun miktarı kişiden kişiye değişkenlik gösterir bunda da kişinin vücut yapısı, yaşı, cinsiyeti ve fiziksel aktiviteleri gibi durumlar etkili olur.

Sahurda en az 1 ya da 2 bardak su içerek yemeğe başlamak iyi bir başlangıç olur. Amaç gün içinde vücudu susuz bırakmamaktadır. 

Sahurda bitki çayı içilmesi de karşılamak yönünden fayda sağlar. Sahur sürecinde yetişkin bir bireyin yaklaşık 1 litre (4-5 bardak) suyu tüketip iftardan sahura geçen süre içinde de 1-1,5 litre (6-7 bardak) su tüketmesi önerilir. 

İftar ile sahur arasında tüketilmesi gereken su miktarı ortalama 2 ile 2,5 litredir. Bu da yaklaşık 10-15 bardak suya karşılık gelmektedir. Ancak bu miktarı tek bir öğünde tüketmenin vücuda çeşitli zararları olabileceği için iftar ile sahur arasında dengeli bir şekilde yayılması gerekir.

Ayrıca sadece sahurda tüketilen su miktarının fazla olması da mide bağırsak sisteminde toksik etki gibi durumlara sebep olabilir. 

Sahurda Su İçmek Neden Önemlidir?

Sahurda su içmenin önemi oldukça büyüktür. En önemli sebebi de sahur ile iftar arasında yaklaşık 13-14 saat aç ve susuz kalınmasının sonucu olarak vücudun susuz kalma ihtimalinin ortaya çıkmasıdır. Sahurda su içmenin faydalarını birkaç maddeyle özetlersek;

  • Sahurda su içmek sindirimi kolaylaştırıp  riskini azaltır. Böylece sindirim sistemini hareketlendirmiş olur. 
  • Sahurda su içmek metabolizmanın hızlı çalışmasını sağlar. Bu sayede sahurdan sonra yenilen yemeklerin sağlıklı bir şekilde sindirilmesine yardımcı olmaktadır. 
  • Baş ağrısı, halsizlik gibi olumsuz durumları önlediği için iftara kadar geçen sürede zihnen daha aktif kalınmasını sağlar ve konsantrasyonu arttırır. 
  • Sahurda su içmek iftardan sonraki süre içinde vücudu nemli tutar. 
  • Sahurda su içmek vücudun toksinleri atmasına ve atıkları temizlemesine yardımcı olur. 

Sahurda Ne Kadar Sıklıkta Su İçilmelidir?

Kişinin sahur yemeğine başlamadan önce 1-2 bardak su içmesi önerilir. Ayrıca sahurun ilerleyen saatlerinde birkaç bardak daha su içmek iyi olabilir. Ancak, sahurda içilen suyun miktarında aşırıya kaçılması hem midenin şişmesine neden olur hem de sahurdan iftara kadar geçen açlık sürecini zorlaştırır. 

Sahurda içilen suyun ne kadar sıklıkta olacağı, kişinin vücudunun yapısına, yaşına, cinsiyetine, susuz kalma durumuna veya hareket durumuna göre değişkenlik gösterir.

Tüketilen bazı gıdaların su içme ihtiyacını artırabileceği de unutulmamalıdır mesela lifli ya da tuzlu gıdalar ile protein açısından zengin gıdaların sindirimi sırasında vücudun su ihtiyacı artar. Böylece kişinin sahurda su içme sıklığında artış olur bu da iftara kadar geçen sürede midede şişkinlik ve rahatsızlık yaratır.

Yani, sahurda uygun miktarda su içmek en sağlıklısıdır. Bu sebeplerden dolayı sahurda suyun sıklıkla içilmesi yerine belli aralıklarla susadıkça içilmesi önerilmektedir.

Sahurda Susuzluk Hissi için Nasıl Beslenilmeli?

Sahurda Susuzluk Hissi için Nasıl Beslenilmeli?

Ramazan ayında sahurdan iftara geçen sürede susama ihtiyacını en aza indirebilmek için sahurda tüketilen besinlerin önemi çok fazladır. Örneğin, sahurda şeftali, yoğurt ya da  gibi besinlerin tüketimi, oruçlu kişiyi gün içinde daha az susatacaktır.

Ayrıca yeşillik, karpuz, çilek, portakal gibi sulu meyveler ya da brokoli, kabak, ıspanak, balkabağı gibi lif açısından zengin sebzeler de uzun süre tokluk hissi vermesinin yanında uzun süre de susuzluk hissi verir. Tuzlu gıdalar, yağlı kızartmalar ya da baharatlı gıdaların tüketiminin su içme ihtiyacını arttırdığı da unutulmamalıdır







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.