Diyet için oluşturduğunuz beslenme düzeniniz Ramazan ayının gelmesiyle tamamen bozulmuş gibi gözükebilir. Fakat diyet alışkanlıklarınızı gayet basit yöntemlerle devam ettirmeniz mümkün.
Bu düzende iki farklı öğününüz var. İftar öğününü normal hayatınızdaki akşam yemeği öğününü karşılayacak öğün olarak düşünürsek sahur, kahvaltı öğününü karşılayacak olan öğündür. Bu nedenle diyet düzeninizde kahvaltıda yaptığınız planınız ne ise onunla devam edebilirsiniz.
İster diyette olun, ister olmayın tuttuğunuz oruç vücudunuzun dengesini şaşıracaktır ve beslenme alışkanlıklarında farklılığa sebep olacaktır. Bu yüzden öğünleri bilinçli geçirmek, vücudu yoracak besinlerden uzak durmak gereklidir. Diyet düzeninde yaptığınız ara öğünler ve beslenme saatleriniz Ramazan ayında uygulanabilir olmadığı için bu açıkları bilinçli kapatmak lazım.
Sahur saat kaçta olursa olsun kalkıp sahuru yapmanız önerilir. Uyumadan önce de sahurda yiyeceklerinizi yiyebilirsiniz fakat bu durumda açlık seviyeniz aradaki saat nedeni ile bir sonraki iftarda fazla olacaktır. Bu sebeple, sahurun kendi vaktinde uyanıp yapmak en sağlıklısı olacaktır.
Sahurda yediğiniz yemekler önem arz ediyor. Yediğiniz yiyeceklerin vücudu yormayan besinler olmasına özen göstermelisiniz. Kahvaltıda yediklerinizi örnek alabilirsiniz. Muhakkak lifli besinlerin sofranızda olmasına dikkat edin.
Lifli gıdaların yanı sıra sahurda bulunması gereken yiyecekleri aşağıdaki gibi sıralamak mümkün:
Sahurda yemek yemek sindirim açısından zor olacağından akşam yemeğinde yediğiniz gibi yemek ağır gelebilir. Fakat çorba iyi bir fikir olabilir. Sindirim açısından çorba mideyi rahatlatabilir. Yine de, en iyi seçenek kahvaltılık olacaktır. Kahvaltı öğününü atlamamak adına kahvaltıda yenecek besinleri sahurda tüketmek güzel bir fikir olabilir.
Çok tuzlu ve şekerli besinlerden kaçınmak gerekir. Özellikle zeytinyağlı sebzeler gibi lifli besinler tüketmek mide ve bağırsak sağlığı için iyi olabilir. Yemekle birlikte bol su tüketmeyi de unutmamalısınız.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.