Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👩🏼‍⚕️ Ayak Bilek Kırığı Ameliyatı Nedir? Ayak Kırığı Operasyonu

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:16    Güncellendi: 27.02.2025 09:16

Ayak Bilek Kırığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Ayak bilek kırığı ameliyatı kırık kemiği iyileştirmek için yapılan ameliyat çeşididir. Birden fazla kırılma, parçalı kırılma veya ufalanma meydana gelirse doktorlar genelde ayak bilek kırığı ameliyatına gerek duyarlar. Bu ameliyat ile kırık oluşan kemik ve eklemler de çalışma fonksiyonunu yeniden kazanması amaçlanır.

Ayak bileği kırıkları spor yaparken, düşme sırasında, dengesiz bir adımda veya bileğinize aldığınız herhangi bir darbe ile meydana gelebilir.

Ayak bilek kemiği kırılmış bir hasta günlük yaşamını sürdürmekte zorlanır. Ayak bileğinde kırık oluştuğunda yürümek acılı ve zor olur.

Ayak bileği tibia, fibula ve talustan oluşur. Tibia alt bacaktaki kemiktir ve ayak bileğinin iç kısmını oluşturur. Tibia, kaval kemiği olarak da bilinir. Fibula alt bacakta bulunan ince kemiktir ve ayak bileğinin dış kısmını oluşturur. Talus da ayak ile bacağın arasındaki bağlantıdır.

Ayak bileğinde oluşan darbeye göre tibia, fibula ya da talusta yaralanmalar meydana gelebilir. Ayak bileği kemikleri incelendiğinde aynı anda birden fazla kemiğin kırılması mümkün olduğu görülür.

Ayak Bilek Kırığı Ameliyatı Nedir?

Ayak bilek kırığı ameliyatı nedir sorusuna ayak bileğinde ve çevresinde ciddi kırıklar meydana geldiğinde yapılan cerrahi işlemdir cevabı verilebilir.

Hastada oluşan kırık için uygulanan ameliyat çeşidi farklı olsa da tedavide amaç ayak bileğinin yerine oturtulması ve uygun pozisyonda iyileşmesini sağlamaktır.

Bazı yaralanmalarda ayak bileğindeki kemik dışarı fırlayabilir. Bu durumlarda açık ayak bileği kırığı ameliyatı yapılır.

Ayak bileği vücutta en fazla kullanılan kemiklerden biridir. Vücudumuzun tüm yükünü taşır. Bu nedenle ayak bilek kırıkları ile sık sık karşılaşılır. Ayak bileği kırıklarında hasta genellikle ağrı ve şişlik şikayeti ile doktora başvurur.

Doktor fiziki muayene yapar ama kesin teşhis koymak için görüntüleme yöntemlerine başvurulur. Öncelikle röntgen çektirilir. Röntgen ile kırık tespit edilirse tam anlamıyla yarayı ve çevresini görmek için bilgisayarlı tomografi (BT) taraması ve manyetik rezonans (MR) çekimi yaptırılır.

Birçok ayak bileği kırığının alçı ile tedavisi mümkün değilse ameliyata başvurulur. Ayak bileğini mümkün olan en iyi şekilde yerine oturtarak eklemde artrit (eklemde iltihap oluşması), sertlik oluşması engellenmiş olur.

Çocuklarda Ayak Bilek Kırığı Ameliyatı Nasıl Olur?

Çocuklarda oluşan kırıklar düşme ya da kaza ile ortaya çıkabilir. Çocuklarda ayak bilek kırığı ameliyatı gerekli görüldüğünde çevre dokuların ne kadar hasar aldığı ve kırığın birden fazla olup olmadığı tespit edilir.

Çocukların kemik yapıları yetişkin ve yaşlılara göre daha esnektir. Bu nedenle kırılma boyutu, çeşidi fiziki muayene ve görüntüleme yöntemleri ile netleştirilerek ameliyata karar verilir. Kırık kemikleri sabitlemek için vida, plak, tel kullanılabilir.

Çocuklarda kırık tedavisi planlanırken büyüme merkezleri de göz önünde bulundurulur. Kırık oluşan bölge yaş ilerledikçe deformitelere (şekil bozukluğu) neden olabilir. Bu yüzden kırık tedavi olduktan sonrada hastanın takibi devam eder.

Kadınlarda Ayak Bilek Kırığı Ameliyatı Nasıl Olur?

Kadınlarda ayak bilek kırığı ameliyatı için parçalı kırık ya da birden fazla kırık var mı kontrol edilir. BT taraması ve MR çektirilerek kırıklar tespit edilir. Hastanın ayak bileğinde hasar fazla ise ameliyat yapılır. Hastaların anatomik yapılarına göre kullanılması gereken plaklar, vidalar seçilir.

Ayak bilek kırığı ameliyatı kaç saat sürer sorusuna yaklaşık bir cevap verilir. Çünkü ameliyat süresi kırığın durumuna göre değişir. Kadınlarda ameliyat sonrası komplikasyonlar meydana gelebilir. Ameliyat sonrası hastanın tedavi süreci doktorun önerileri doğrultusunda yürütülür.

Erkeklerde Ayak Bilek Kırığı Ameliyatı Nasıl Olur?

Erkeklerde Ayak Bilek Kırığı Ameliyatı Nasıl Olur?

Erkeklerde ayak bilek kırığı ameliyatı kadınlarla benzer şekilde ilerler. Darbeye bağlı parçalı, ufalanmış ya da birden fazla kırık oluşabilir. Hasta için ameliyat kararı verilmiş ise ameliyat öncesinde varsa ameliyat olacak bölgedeki kıllar temizlenir çünkü kılların bulunması enfeksiyona neden olabilir.

Ameliyat sonrasında hastanın bir süre sonra günlük yaşamına dönmesi hedeflenir. Ciddi sporlarla ilgilenen, ağır işlerde çalışan hastaların bu ameliyat sonrasında daha dikkatli olmaları gerekir.

Yaşlılarda Ayak Bilek Kırığı Ameliyatı Nasıl Olur?

Yaşlılarda ayak bilek kırığı ameliyatı yetişkin bireylerle benzer olarak ilerler. Yaşlılarda kırık meydana geldiğinde önce boyutu, çeşidi ve çevresindeki dokulara hasarı öğrenilir. Yaşlı hastaların kemik yapıları daha kırılgan olur. Bu nedenle kırıklar sadece travmaya bağlı değil kendiliğinden de ortaya çıkabilir. Yaşlılarda ameliyat kararı verilmeden önce hastanın yaşı, fiziki durumu kontrol edilmelidir.

Yaşlılarda ameliyat öncesi kronik hastalıklar öğrenilir. Genel anesteziye engel olacak bir hastalığı var mı sorgulanır. Bu durumlarda ayak bilek kırığı ameliyatı kaç saat sürer sorusu önemlidir. Ameliyat sonrasında emboli, kanama, enfeksiyon gibi ciddi komplikasyonlar oluşabilir.

Ayak Bilek Kırığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Ayak Bilek Kırığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Ayak bilek kırığı ameliyatı kırılma anında fazla parçalanma olduğunda, kemikler deriyi deldiğinde ve ayak bileği çok dengesiz konumda ise yapılır. Doktorlar teşhis için gerekli tetkiklerle kırığı ve çevresinde oluşturduğu hasarı tespit ettikten sonra ameliyat için karar alırlar.

Ameliyatın yapılacağı tarih belirlenir ve hasta bilgilendirilir. Ameliyatta yapılacak işlem hastada oluşan kırık durumuna göre kararlaştırılır. Ayak bilek kırığı ameliyatı nasıl yapılır sorusuna genellikle açık redüksiyon ve dahili fiksasyon cevabı verilir.

  • Açık redüksiyon: Ayak bileği bölgesinden bir kesi yapılır ve doktorlar kemiklerinizi yeniden konumlandırır. Kemikler cerrahi işlemler ile doğru hizaya getirilir.
  • Dahili fiksasyon: Kemiklerin yeniden birbirine bağlanmasını ifade eder. Önce ayak bileği bölgesine kesi açılır. Doktorlar kemikleri birbirine sabitlemek için vida, plaka, çubuk, tel gibi özel üretilmiş aletler kullanır.

Yapılacak bu işlemler öncesinde hasta ameliyata hazırlanır. Ameliyat yaklaşık iki ile dört saat arası sürer. Bu ameliyat hasta genel anestezi altındayken yapılacağı için hasta bu konuda bilgilendirilir.

Ayak Bilek Kırığı Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Ayak bileğinde sabitleme yöntemi ile iyileşemeyecek durumda ise cerrahi işlem yapılır. Hastaya uygulanan bütün cerrahi işlemlerde riskler mevcut olduğu gibi bu işlemde de riskler vardır. Aşağıda ameliyatın risklerini inceleyelim:

  • Kanama: Kanama ihtimali cerrahi operasyonların birçoğunda risk oluşturur. Ameliyat sonrası hasta kanama riskine karşı takip edilmeli ve kanama meydana gelirse hızlı bir şekilde müdahale edilmelidir.
  • Enfeksiyon: Hastaya yapılan cerrahi işlemler sonrası tüm hastalar enfeksiyon riski taşır. Hastanın yarası kızarıklık, şişlik ve akıntı yönünden takip edilir.
  • Kan pıhtısı (pulmoner emboli): Cerrahi işlemlerden sonra hareketsizliğe bağlı olarak hastalarda kan pıhtısı oluşabilir.
  • Kemiklerin yanlış hizalanması: Kırılmalar fazla olduğunda ameliyat sırasında kemikler doğru hizaya getirilememiş olabilir.
  • Tekrar ameliyat yapılması: Kemikler uygun biçimde kaynamazsa ya da yerleştirilen vidalar tutmazsa ameliyat tekrar yapılabilir.

Ayak Bilek Kırığı Ameliyatı Sonrası Ne Yapmalıyım?

Ayak bilek kırığı ameliyatı sonrası durumunuza göre hastanede kalabilirsiniz. Ameliyat sonrası ağrılarınız olabilir. Doktorunuzun önerdiği ağrı kesici ilaçları kullanabilirsiniz. Ameliyat sonrası ayak bileğiniz bir süre hareketsiz ve yüksekte durması gerekir.

Ayak bileğinizi ne zaman hareket ettirebileceğiniz ve ayağa kalkabileceğiniz hakkında doktorunuz bilgilendirme yapacaktır.

Ameliyat sonrası ortaya çıkabilecek risklere karşı tedbirli olmalısınız. Mesela enfeksiyon riskine karşı düzenli pansuman yaptırmalısınız.

Yarayı oluşabilecek risklere karşı takip etmelisiniz. Kan pıhtısı oluşmaması için doktorunuzun reçete ettiği kan sulandırıcı ilacınızı düzenli kullanmalısınız. Ameliyat sonrası kontrollerinizi ihmal etmemelisiniz.

Ameliyat sonrası kemikler iyi durumdaysa iyileşmenizi hızlandırmak için fizik tedavi desteği alabilirsiniz. Fizik tedavi kaslarınızın güçlenmesine ve tam iyileşmenize destek olur.

Ayak Bilek Kırığı Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?

Ayak Bilek Kırığı Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?

Ayak bilek kırığı ameliyatından sonra iyileşme süresi biraz uzun zaman alabilir. Kemikler iyileşinceye kadar yani yaklaşık dört ile altı hafta arası bileğin üzerine ağırlık verilmez. Ameliyattan 10-15 gün sonra dikişler alınabilir.

Hasta dikişler alındıktan sonra ayak botu ya da atel kullanabilir. Bu ayak bileğine küçük hareketler ettirmeye olanak sağlar. Kontroller tamamlandıktan sonra kemikler kaynadığında fizik tedavi desteğine başlanabilir.

Ayak Bilek Kırığı Ameliyatı Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?

Kırılan kemiklerin iyileşmesi uzun sürebilir. Bu yüzden ameliyat sonrası iyileşme süresi de genellikle uzayabilir. Ayak bilek kırığı ameliyatı sonrası beslenme ile iyileşme sürecine destek olmak mümkündür. Ameliyat sonrası hastalar normal beslenmesine devam edebilirler. Fakat iyileşmesine destek olmak için takviye besinler diyete eklenebilir.

Kalsiyum tüketimi kemik gelişimi için önemli bir mineraldir. Süt ve süt ürünlerinde bol miktarda kalsiyum bulunur. Hastalar kalsiyumdan zengin besinleri diyetine ekleyebilir. D vitamini kemik yapım ve yıkımında etkilidirler. Bu nedenle hastalar ameliyat sonrası beslenmesinde D vitamini takviyesi ile iyileşme sürecini destekleyebilir. E vitamini kollojen (bağ dokusunu güçlendirir.) üretimini sağlar. Ameliyat sonrası hastalar E vitamininden zengin besinleri tüketebilir.

Cerrahi işlemlerden sonra hastalara iyileşme sürecini olumsuz etkileyecek besinlerden kaçınılması önerilir. Sigara, alkol kullanımı, çay ve kahve gibi fazla kafein içeren içecekler, fazla tuz tüketimi ve düzensiz beslenme iyileşme sürecini olumsuz etkileyebilir.

Ayak Bilek Kırığı Ameliyatının Yan Etkileri Nelerdir?

Her ameliyatın sebep olduğu bazı yan etkiler olduğu gibi ayak bilek kırığı ameliyatının da yan etkileri vardır. Ameliyat sonrasında ameliyat bölgesinde ağrı, şişme, kızarıklık ya da morarma gibi akut ortaya çıkan yan etkiler olduğu gibi daha ciddi yan etkilerde ortaya çıkabilir.

Ameliyat sonrası sinir hasarı, ayak bileği ekleminde zayıflık ya da sertlik görülebilir. Kırıklar düzgün şekilde iyileşme sağlayamayabilir. Bu durumlar hastanın iyileşmesini olumsuz etkiler.

Ayak Bilek Kırığı Ameliyatı Sonrası Enfeksiyon Belirtileri

Ameliyat sonrası görülen komplikasyonlar arasında enfeksiyon ilk sırada yer alabilir. Bundan dolayı hasta ve hasta yakınları ameliyat sonrası bakıma dikkat etmeleri gerekir. Hastanın pansumanı düzenli olarak yaptırılmalıdır. Ayak bilek kırığı ameliyatı sonrası enfeksiyon belirtileri aşağıda verilmiştir.

  • Kesi yapılan bölgede kızarıklık
  • Şişkinlik
  • Isı artışı, ateş
  • Hassasiyet
  • Ağrı

Ameliyat sonrası enfeksiyon olduğunda en çok karşılaşılan belirtiler bu şekildedir. Bu şikayetleriniz varsa doktorunuza başvurmalısınız. Ameliyat sonrası enfeksiyon olduğunda iyileşmeniz gecikir. Bu nedenle hemen enfeksiyon tedavisine başlanmalıdır.

Sık Sık Sorulan Sorular

Ayak Bileği Kırığı Ameliyatından Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ayak bileği ameliyatı sonrasında hastalar ayağın üzerine basmamaya dikkat etmelidir. Ameliyat sonrası oluşması muhtemel olan risklere karşı doktorun verdiği ilaçları düzenli kullanmaları önemlidir. Ayrıca düzenli olarak yara bakımını yaptırmaları ve kontrollerini ihmal etmemeleri gerekir.

Ayak Bilek Kırığı Ameliyatı Sonrası Yürümeye Ne Zaman Başlanır?

Ayak bileği kırığı ameliyatından sonra hastalar hemen ayaklarının üzerine basamazlar, hareket ettiremezler. Dikişler alındıktan sonra ayak bileği bot veya atelle sabitlenir. Bu sabitleme ile ayak bileği hafif hafif hareketlere başlar. Dört ile altı hafta arasında hasta ayağına yük vermeye başlar. Herhangi bir sorun olmazsa hasta yavaş yavaş yürümeye başlar.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.