Uyku süresi yaşa ve gündelik aktivite düzeyinin yanı sıra genel sağlık durumuna bağlı olarak kişiden kişiye farklılık gösterebilir.
Uyku ihtiyacı, zamana ve kişiden kişiye göre farklılık gösterse de uzmanlar genellikle yetişkinlerin her gece yedi ila dokuz saat arasında uyumasını önermektedir.
Yetişkinlerin düzenli olarak dokuz saatten fazla uyumasının vücuda olumsuz etkileri vardır. Çok uyumanın zararları ve nedenleri kişiden kişiye göre farklılık gösterebilir.
Aşırı uyumaya hipersomnia veya uzun uyku denir. İnsanların yaklaşık yüzde 2'sinin hayatı bu durumdan etkilenmektedir.
Aşırı uykulu kişilerin kendilerini en iyi şekilde hissetmeleri için gece başına 10 ila 12 saat kadar uykuya ihtiyacı olabilir. Hatta müsait günlerinde 15 saate kadar uyuyabilmektedirler. Aşırı uyuma belirtileri şunlardır:
(aşırı uyku isteği) genellikle çocuklukta başlar. Ancak dönemsel veya yaşam tarzındaki değişikliklere göre de ortaya çıkabilir.
Ayrıca sağlık durumları da aşırı uyumaya neden olabilir. Genel olarak çok uyumanın zararları ve nedenleri aşağıdaki gibi sıralanabilir;
Pek çok sorun uyku döngüsünün bozulmasına neden olabilir. Uyku döngüsündeki kesintiler, bazı insanlarda aşırı uykuya neden olabilir. Bu tür kesintiler şu şekillerde olabilir:
, kişinin gün boyunca uyku bozukluğu yaşamasına neden olabilen, uykuyla ilişkili bir durumdur. Narkolepsi, fiziksel ve mental semptomların yanı sıra başka uyku sorunlarına da neden olabilir.
Hipotiroidizm gibi fiziksel koşullar da uyku düzenini etkileyebilir. bezinin az çalışması, kişinin tam bir gece uykusundan sonra bile uykulu hissetmesine neden olabilir. Bu durum, gündüz uyuklamasına veya sabah tekrar uykuya dalmanıza ve aşırı uykuya dalmanıza neden olabilir.
Hipotiroidizmin diğer yaygın semptomları arasında üşüme hissi, kas zayıflığı ve açıklanamayan kilo alımı yer alır.
de aşırı uyumanın bir nedeni olabilir. Uyku anında kısa bir süre nefes almasının durmasına neden olan uyku apnesi, gece boyunca birden çok kez meydana gelir. Her defasında ise uyku döngüsünün bozulmasına neden olur. Gündüz aşırı uykusuzluğa ve dinlenmiş hissetmek için daha fazla uykuya ihtiyaç duymaya neden olabilir.
Uyku sorunları ile depresyon arasındaki ilişki çift yönlüdür. Uyku bozukluğunun depresyon için risk faktörü olduğunu söyleyebiliriz aynı zamanda bu bir semptomdur. Başka bir çalışma ise narkolepsi, uyku döngü bozuklukları bozuklukları ve uykusuzluk dahil olmak üzere pek çok uyku bozukluğu biçiminin depresyon için bir risk faktörü olduğunu öne sürmektedir.
Bazı ilaçlar da yan etki olarak aşırı uyumaya neden olabilir. İlacın neden olduğu aşırı uyumayla başa çıkmak zorsa, kişi dozajın ayarlanması veya yeni bir ilaca geçiş yapılması konusunda bir doktorla konuşmalıdır.
Çok uyumanın zararlarından bazıları şunlardır:
Ayrıca aşırı uyuyan insanlar trafik kazalarına karşı ve makine kullanımlarında daha dikkatli olmalıdır.
Çok uyumayı bırakmak diyabet, kalp hastalığı ve gibi zararlı yan etkilerinden uzak durmanızı sağlar. Ayrıca çok fazla uyumak kilo alınmasına neden olabilir. Yapılan bazı araştırmalar, her gece 9 saatten fazla uyuyan kişilerin, altı yıllık bir süre içinde obez olma ihtimalinin, 7-8 saat uyuyan kişilere göre %21 daha fazla olduğunu göstermektedir.
Baş ağrısına yatkın bazı kişiler için normalden daha uzun süre uyumak baş ağrısına neden olabilir. Bunun sebebi aşırı uyumanın de dahil olmak üzere bazı nörotransmitterler üzerindeki etkisinden kaynaklanmaktadır. Çok uyumayı bırakmakla birlikte aşırı uyumaktan kaynaklanan baş ağrılarından kurtulabilirsiniz. Fazla uyumayı bırakmak, çok uyumanın zararlarından kaçınmanızı sağlar.
Çok uyumanın zararlarından etkilenmemek ya da olası bağımlılığı engellemek için aşağıdaki önlemler alınabilir.
Hafta sonları bile her gün aynı saatte uyumayı ve uyanmayı deneyebilirsiniz. Her gün aynı saatte yatıp uyandığınızda, vücudunuzu o saatte uykuya şartlayabilirsiniz. Böylelikle doğru uyku ritmine girebilirsiniz.
Bilgisayar ve telefon ekranları mavi ışık yayan cihazlardır. Gece boyunca maruz kaldığınız mavi ışık vücudunuzun doğal ritmini bozabilir. Yatmadan iki ila üç saat önce cihazlarınızı kapatın ve mavi ışığa maruz kalma oranınızı sınırlayın.
Rahat ve konforlu bir yatak, vücudunuzun uykuya dalmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca odanızın karanlık, serin,ve sessiz olması da önemli. Kalın perde kullanarak odanızı karartabilirsiniz. Sesi kapalı olsa bile televizyon açıkken uykuya dalmaktan kaçının. Odanızda ekstra bir ses varsa, kulak tıkaçları dikkat dağıtıcı unsurların bastırılmasına yardımcı olabilir.
Uyanık olduğunuz saatlerde kendinize iyi bakmanız uykunuza yardımcı olacaktır. Tükettiğiniz şeyleri düşünün. Kafein yatma saatine çok yakın tüketilirse uykunuzu kaçırabilir. Alkol ise uykunuzu getirebilir ancak uyku kalitenizi düşürür. Bu doğrultuda bitki çayı veya ılık süt daha iyi alternatiflerdir. Egzersiz yapmak da uyku için iyidir ancak yatmadan önce yapmanız tavsiye edilmez.
Olağan alışkanlıklarınız ve uyku rutininizle ilgili her noktayı not alın. Bu bilgileri gerektiğinde doktorunuzla paylaşabilirsiniz. Her gece ne kadar uyuduğunuzu, uykuya dalmanın ne kadar sürdüğünü, gün içinde kestirip kestirmediğinizi ve dinlenmenizle ilgili önemli olabileceğini düşündüğünüz diğer şeyleri not ettiğinizden emin olun.
Hamile bir kadının her gün 7 ila 9 saat uykuya ihtiyacı vardır. Gebeliğin üç aylık döneminde hormonlar düzensizleştikçe ve vücut metabolizması değiştikçe, daha uzun uyuma isteği çok yaygındır. Hamilelik sırasında kan dolaşımının artması ve kalp atış hızının artması, dinlenmeyi ve uykuyu gerektiren yaygın durumlardır. Ancak aralıksız 9 ila 10 saatten fazla uyumak doğumun süresini, doğumunu ve bebeğin sağlığını etkileyebilir.
Bağışıklık fonksiyonunu azaltır ve kronik hastalıklara yol açabilir. ve şeker (diyabet) hastalığına neden olabilir. Ayrıca baş ağrısı veya sırt ağrısına sebebiyet verebilir. Mental sağlığı etkileyebilir. Tıbbi müdahalelerdeki ölüm riskini arttırabilir.
Ara sıra fazla uyumak genellikle endişe vermemelidir. Aşırı uyuyan bir kişi, bir gün boyunca sersemlik veya düşük enerjiyle uğraşmak zorunda kalabilir, ancak etkiler genellikle bunun ötesine geçmez. Çok fazla uyuduğunu düşünen insanlar, çok uyumanın zararları ve nedenlerini araştırarak olası semptomlarda uzman bir doktorla iletişime geçmelidir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.