Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

🤸🏻 Ramazanda Egzersiz Programı Nasıl Olmalı?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:16    Güncellendi: 27.02.2025 09:16



Beslenme ve egzersiz programına günlük hayatınızda dikkat edebilir ve ramazan ayı boyunca da aynı tempoda devam etmek isteyebilirsiniz. Uzman doktor ve diyetisyeniniz ramazanda egzersiz yapmanızın herhangi bir sakıncası olmadığını belirtebilir. Ancak, yine de dikkat etmeniz gereken bazı detaylar vardır. Uzman bir doktor veya diyetisyenin verdiği önerilere dikkat ederek rahatlıkla ramazanda egzersiz yapabilirsiniz.

Ramazanda Egzersiz Yapılır mı?

Ramazanda birçok kişi gibi siz de bazı detaylara dikkat ederek rahatlıkla egzersiz yapabilirsiniz. Gün içerisinde oruç tutarken vücudunuzda sıvı ve mineral kaybı yaşayabilirsiniz. Kısa süre içerisinde telafi edemeyeceğiniz için egzersiz yaparken de dikkatli olmanız gerekebilir. Gerekli ortamı ve koşulları sağladığınız takdirde egzersiz yapabilirsiniz. 

Ramazanda Egzersiz Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Her gün spor yapan biriyseniz ramazan ayı boyunca düzeninizi koruyabilir ve kendinizi çok yormayacak şekilde devam edebilirsiniz.

Ramazanda egzersiz yaparken şu noktalara dikkat etmelisiniz:

  • Uyku düzeni yeterli ve dengeli olmalı
  • Çok fazla terletecek ve sıvı kaybı yaşamanıza sebep olacak kıyafetler tercih edilmemeli
  • Yorucu ve ağır sporlardan kaçınılmalı
  • İftarda sindirimi kolay, hafif yiyecekler tercih edilmeli
  • Sıvı yeterince alınmalı
  • Egzersiz zamanını kendinize göre ayarlamalısınız
  • Egzersiz öncesi ve sonrası  veya protein ağırlıklı beslenilmeli

Ramazanda Egzersiz Yaparken Beslenme Programı Nasıl Olmalı?

Ramazanda, uzun süre vücudunuza gıda ve su takviyesi yapamayacağınız için egzersizden de kaynaklı vücudunuzun besin ihtiyacı normale göre biraz daha artabilir. Bu yüzden sadece egzersiz programına dikkat etmeniz yeterli olmayabilir. Ayrıca, beslenme programına da dikkat etmeli ve bazı değişiklikler yapmalısınız.

Ramazanda egzersiz yapanlar için  için bazı öneriler aşağıdaki gibidir:

  • İftar öğününde yedikleriniz çok önemlidir. Bu yüzden,  ve salata ile başlayabilirsiniz. Ardından karbonhidrat, protein ve sağlıklı yağ içeren gıdalar tüketmelisiniz. Bunlar arasında et, tavuk, balık, avokado, tam buğday unundan üretilen makarna veya pirinç gibi besinler yer alır.
  • Sahurda ise yeterli beslenmenin yanında su takviyesine de dikkat edilmeli. Sahurda lif açısından zengin olan besinler tüketmeniz uzun süre tok hissetmenizde yardımcı olur.  açısından zengin olan gıdalar lor peyniri, tam buğday ekmeği, yumurta ve sebzeler yer alır.
  • Hem iftarda hem de sahurda şekerli ve yağlı yiyeceklerden uzak durmalısınız. Bu yüzden yüksek kalorili ve yağlı gıdalar tüketmemeye özen gösterin. Bu gıdaları tüketmeniz hem genel sağlık açısından sizi olumsuz etkileyebilir hem de ramazanda yaptığınız egzersizin performansını düşürmeye sebep olabilir.

Ramazanda Hangi Egzersizler Yapılmalı?

Egzersizi düzenli yapıyor ve hayatınızın bir parçası haline getirdiyseniz diğer zamanlarda olduğu gibi ramazanda da egzersiz yapmaya devam etmek isteyebilirsiniz. Ancak egzersiz programında da ufak değişiklikler yapmanız sizin için oldukça faydalı olabilir.

İlk olarak, hafif aktiviteli olan egzersizleri tercih edebilirsiniz. Yürüyüş, yoga, pilates, hafif koşu ramazan ayı boyunca tercih edebileceğiniz  arasında yer alır. Yüksek yoğunluklu egzersizler tercih etmeniz susuzlukla beraber halsizliğe neden olabilir. Bu nedenle, sizi yormayan hafif aktiviteler tercih ederek, ramazan ayı boyunca vücudunuzu dinç ve formda tutabilirsiniz.

Ramazanda Kimler Egzersiz Yapmamalı?

Ramazanda egzersiz yaparken egzersiz programının yanında beslenme programına da özen göstermelisiniz. Fakat bunun yanında bazı kişiler belirtilen her iki programa dikkat etmiş olsa da bazı sağlık sorunları yaşayabilir. Bu nedenle ramazanda egzersiz yapmaya karar vermeden önce mutlaka uzman bir doktora danışılmalıdır.

Diyabet, kalp hastalığı, hipertansiyon gibi kronik rahatsızlığı olanlar ramazanda egzersiz yapmaması ya da öncesinde mutlaka bir doktora görüşmesi gereken kişiler arasında yer alır. , genel sağlık durumundan emin olmayan kişiler ve daha önce egzersiz geçmişi bulunmayan kişiler de öncesinde mutlaka bir doktora danışmalıdır.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.