Ramazan ayı, Müslümanlar için farz olduğu bir aydır. Oruç, sahurda yenilen yemek ile başlar ve gün doğumundan batımına kadar herhangi bir şey yenilip içilmez, akşam ezanı ile birlikte oruç açılarak iftar yemeği ile sonuçlandırılır.
Ancak oruçluyken sağlığımızı korumak ve vücudumuzun ihtiyacı olan besinleri yeteri kadar alabilmek için sahur ve iftar menülerinin buna göre hazırlanması çok önemlidir.
Özellikle sahurda; aşırı yağlı ve tuzlu besinlerden kaçınmalı, yeterince sıvı alımına dikkat edilmelidir. Ayrıca yenilen yemeklerin doyurucu ve enerji verici olması gereklidir. Bu doğrultuda, özellikle kahvaltıların vazgeçilmez lezzetlerden biri olan menemen sahurda yenilir mi?
Menemen; "soğanlı mı soğansız mı olmalı" şeklinde tartışmalara konu olan ve Türk mutfağının en sevilen yemeklerinden biridir. Genel olarak domates, biber, soğan ve yumurta ile yapılır.
Hazırlaması kolay olduğundan özellikle kahvaltı sofralarını süsleyen doyurucu bir yemektir. Kahvaltı sofralarında sıklıkla kendisine yer bulan menemen sahurda da tüketilebilir.
Sahurda menemen tercih edilmesinin en önemli avantajları arasında; menemenin içerdiği sebzelerin oruçlu iken vücudun ihtiyacı olan ve mineral desteğini sağlayarak enerji vermesidir. Ayrıca içerisindeki yumurta, yüksek besin değerine sahiptir. Gün boyu sizi tok tutar. Gün içerisindeki protein ihtiyacınızı da bu yumurtadan karşılamanız mümkün.
Menemen yapımında kullanılan domatesin içerisinde A, C, K ve B6 vitaminleri bulunur, mineral açısından oldukça zengindir ve insanlar için önemli bir besin kaynadığıdır. Hücrenin deforme olmasını önlediği gibi, yapısı sayesinde sindirimi kolaylaştırır.
Ayrıca vücudun sıvı ihtiyacını da karşılayarak oruçlu iken susuzluk sorununa çözüm olabilmektedir. Bunun yanında menemen içerisindeki yumurtanın da uzun süre tok tutma özelliği vardır. Bununla birlikte menemen pratik ve kısa sürede yapılan bir yemektir.
Sahurda yenen menemenin bazı dezavantajları da bulunur. Örneğin acılı ve baharatlı yapılan bir menemenin susuzluğa sebep olabileceği gibi mide rahatsızlıklarına dal yol açabilir.
Ayrıca fazla yağlı bir menemenin sahurda yenmesi sindirimi zorlaştıracağı dikkate alınmalıdır. Bunun yanında menemen ile tüketilen ekmeğin fazlaya kaçması halinde alımı artacağından gün içerisinde enerji düşüşlerine sebebiyet verebileceği ve kilo alımını kolaylaştıracağının bilinmesi de gerekir.
Sahurda yenilen menemenin pişirilme şekli de çok önemlidir. Şayet sebzeler kızartılarak pişirilirse oruçlu iken gün boyu susuzluk yaratacaktır. Ancak sebzelerin haşlama veya buğulama şeklinde yapılması hem besin değerini kaybettirmeyecek hem de vücudun ihtiyacı olarak vitamin, mineral ve enerji desteğini sağlayacaktır.
Sahurda menemen yiyip yememek kişinin kendi tercihidir. Sindirim sorunlarının yaşanmayacağı ve kişide susuzluk ihtiyacını açığa çıkarmayan, acı ve baharat miktarı azaltılan, az yağlı, haşlama veya buğulama şeklinde hazırlanan bir menemenin sahurda tüketilmesinin herhangi bir sakıncası olmayacağı gibi hafif ve doyurucu bir sahur yemeği olabilir.
Ancak sağlıklı ve dengeli bir sahur yapmak için önemli olan, menemen yanında tüketilen ekmek miktarının abartılmamasıdır. Kâfi miktarda tüketilen ekmek, gün içerisinde fazla karbonhidrat alımına bağlı olarak yaşanacak enerji düşüşlerine de sebep olmayacaktır.
Sahurda menemen yemek tamamen bireysel tercihtir. prensiplerine uygun, baharat ve yağ miktarı azaltılarak hazırlanan bir menemen sahur sofraları için lezzetli bir seçenek sunar. Hafif ve sindirimi kolay olduğu gibi kişiyi gün boyunca tok tutmasına yardımcı olurken, vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineral desteğini sağlayarak enerji verir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.