Kefirin zararları, faydaları kadar çok bilinmez. Ancak kefir bir ürünüdür. Bu yüzden kefir zararları bilinmeli ve dikkatli tüketilmelidir.
Genel olarak laktoz intoleransı oluşturabilecek olan kefir midede hassasiyet oluşturabilir. O nedenle sağlıklı bir şekilde kefir tüketmek için öncelikli olarak zararları bilinmelidir. Kefirin zararlarını öğrenildikten sonra, gerekli önlemler alarak tüketimine başlayabilirsiniz.
Kefir bir süt ürünüdür ve içerisinde yüksek oranda barındırır. Bağırsaklarda dengeli bir sistem vardır. Bu dengeli sisteme bağırsak florası denir. Bağırsak yapısında ise milyonlarca mikroorganizma vardır.
Bağırsak florasında bulunan bu organizmalar içinde hem yaralı hem zararlı organizmalar birlikte bulunur. Eğer bağırsakta zararlı mikroorganizmalar artış gösterirse bu, sağlık için büyük tehdit demektir.
Kefirin içinde bulunan probiyotikler ise bu zararlı mikroorganizmaları temizleyerek vücudumuzun dengesini sağlamada işe yarar. Ancak faydalı mikroorganizmalar zararlı organizmalar denge içinde ise kefir bu dengeyi bozabilir. Kefirin zararları nelerdir, sorusuna verilebilecek diğer yanıtlar ise aşağıdaki gibi özetlenebilir;
Kefir, AIDS gibi hastalıklara sahip kişilere zarar verir. gibi bağışık sistemini zayıflatan hastalıklarda kefir zararlı bir etki yaratabilir. Kefirin içinde maya bakterileri bulunmaktadır.
Bu bakteriler ne kadar hasta olmayan bir bireyi rahatsız etmez. Ancak bağışıklık sistemine saldıran ve AIDS gibi bulaşıcı hastalığa sahip bireyler için sahip bireylerin vücudu bu bakterileri tolere edemeyebilir. Bunun sonucu olarak birey olumsuz sonuçlarla karşılaşabilir.
Kefir sağlık olarak gözüken bir besin olsa da fazla tüketiminde, doğru zamanda tüketilmediğinde ya da gerekli miktarda tüketilmediğinde vücut için zararlı bir durum oluşturur.
Kefiri eğer çok kullanıyorsanız bu size, hızlı kilo alımı ve şekerinizi doğal olmaya bir hızla yükseltme gibi etkileri getirebilir. Ayrıca kefir zararlarından biri olan iştah kapanması da önemli bir sorundur.
İştah kapanmasına bağlı olarak gerekli vitaminleri alamayarak vücudunuz güç kaybeder. Bu durumda birçok zararlı sonuçla karşılaşırsınız.
Bu ve bu gibi zararlı yan etkilerle karşılaşıyorsanız kefiri hayatınızdan çıkarabilir ya da tüketimini azaltabilirsiniz. Genel olarak ise kefiri çok tüketiyorsanız içmeyi bıraktığınızda;
Hamilelikte kefirin zararları hakkında birçok tartışma mevcuttur. Bazı doktorlar zengin probiyotikli yapısı sebebiyle tüketilmesini önerirken bazı doktorlar ise süt ürünü olması sebebiyle zararlı bir yapısı olduğunu savunmaktadır.
Hamilelikte kefirin zararları arasında laktozu vücudunda sindirilemeyen ve laktozdan zarar gören kişilerin hamilelikte gaz sıkıntıları yaşayabilmeleri vardır. Bu nedenle kefir kişinin şişkinlik ve gaz krampları yaşamasına bağlı olarak hamileliğini zorlaştırma etkisi mevcuttur.
Ayrıca hamilelikte kefirin zararları arasında, kefirin yağlı yapısı ve şeker yükseltebilme etkileri de görülebilir. Kefirde bulunan yağa bağlı olarak hamile bireyde hızlı kilo artışı gözlenebilir iken şekerli yapısı ise bireyin şekerini yükseltebilir. Bu nedenle hamileyseniz kefir tüketimi için ilk önce doktorunuza danışmalı ve buna göre kefir tüketmeye başlamalısınız.
Kefirin tadının ekşimsi olmasına ve ağızda bazılarının sevmediği bir tat bırakmasına bağlı olarak meyveli kefirler tüketilir. Meyveli kefirler içmeyi kolaylaştırsa da faydasından kayıp verir.
Meyveli kefir zararları arasında yüksek miktarda koruyucu madde içermesine bağlı olarak vücuda kimyasalların girmesi vardır. Bu kimyasallar vücudun dengesini bozabilir ayrıca meyveli kefir zararları arasında olan bir diğer şey çok fazla tatlandırıcı içermesidir.
Kefirin meyveli ve şekerli tadını ortaya çıkarmak için yüksek miktarda tatlandırıcı kullanılır. Bu da yüksek kalori alımına sebep olur. Meyveli kefirin fazla tüketilmesi kişinin çok hızlı kilo alımına sebep olur.
Kefir koyun, inek, manda ve ya keçi sütü kullanılarak yapılır. Rengi beyaz ve sarımtırak beyaz olabilir. Taneleri nohut ya da fındık taneleri kadardır. Şekli karnabaharı andırır. Kefir mayası diye adlandırılan bir mayadan meydana gelir.
Bu mayanın kullanımı sonucu sütün fermente işleminden sonra kefir oluşur. Mayalar canlı bir organizmadır. Doğru koşullar sağlandığında ise fermente olarak çoğalırlar ama uygun şartlar sağlanamadığında ölürler.
Kefir yapımı içinde koyun, inek, manda ve ya keçi sütüne konulan kefir mayasına uygun şartlar sağlandığında, maya sütü pıhtılaştırarak kefiri meydana getirir. Kefirin tadı ekşimsi ve ağzı buruşturan bir tattır. Yapısı biraz köpüklü ve yoğurt gibi hafif katı kıvamlıdır. Kefir ayrana benzeyen bir süt ürünüdür.
Kefirin içinde bulunan vitaminler ve probiyotiklere bağlı olarak kefirin bağırsakları çalıştırma etkisi mevcuttur. Bu etki ile kişinin kilo kaybı gerçekleşebilir. Ayrıca kefir tüketimi iştahsızlık yaparak öğün kontrolü sağlamaya yardımcı olabilir. Ancak kefirin olumlu etkileri yanında fazla kullanımda kişi de ishal ve besin alımına engel gibi olumsuzluklarla karşılaşılabilir. Bu nedenle dengeli tüketilmelidir.
Kefiri meyveli hale getirmek için yüksek miktarda tatlandırıcı ve kimyasal maddeler kullanılır. Bu yüzden meyveli kefir kullanımı kişinin yararlanmasını engellenmektedir. Bu yüzden meyveli kefir tüketirseniz bir süre sonra kilo artışı yaşayabilirsiniz. Ayrıca içinde bulunan kimyasallara bağlı olarak ciltte sivilceleşme, soluk görünüm ve sindirim sisteminde zararlarla karşılaşabilirsiniz.
Eğer kefiri sağlıklı olmak ve vücudunuzu korumak için tüketiyorsanız sade içim tercih edilmelidir. Çünkü meyveliye göre kimyasal içerme oranı azdır ve tatlandırıcı içermez. Eğer sade içmekte zorlanıyorsanız, sade kefirin içine meyveleri ezerek katıp, tatlandırıcı için bal ekleyip tüketmeyi deneyebilirsiniz. Böylece daha rahat tüketmeniz mümkün olabilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.