Kaju tropikal iklimde yetişen bir meyvedir. Brezilya'da yetişip Portekizliler tarafından tüm dünyaya tanıtıldığı söylenir. En çok Ekvator bölgesinde bulunur. Birçok faydasına ek olarak kaju zararları da olan bir meyvedir.
Çiğ olarak tüketilebildiği gibi kavrularak da yenir. Türkiye'de kuruyemiş olarak tüketimi revaçtadır. Farklı ülkeler kajuyu yemeklerde ve tatlılarda da kullanmayı tercih eder. İçerisinde bulunan faydaları yağlar ile vücuda iyi gelse de kaju zararları da olan bir kuruyemiş çeşididir. Günlük miktar abartıldığı takdirde gibi ileri boyutta sorunlara dahi yol açabilir.
Kaju zararları nedir sorusuna ilk olarak kan şekerini etkilediği şeklinde yanıt verilebilir. Bundan dolayı hastalarının kaju yerken daha dikkatli olması tavsiye edilir.
Ameliyat olacak hastaların da yaklaşık 3 hafta kadar öncesinden bu meyveyi yemeyi bırakması tavsiye edilir. Aksi takdirde kandaki şeker oranını etkilediği için çeşitli sorunlara yol açabileceği düşünülür.
Kavrulduğu takdirde de tuz da ekledniği için hastaları açısından risk oluşturabilir. Ham haliyle tüketildiği takdirde cilt yüzeyinde kaşıntı durumuna sebep olabilir. Çünkü bünyesinde kaşıntıya ve deformasyona neden olabilecek çeşitli yağlar barındırır. Fakat yüksek ısıda kavrulduğunda bu yağlar ısı sayesinde yok olur ya da azalır. Böylelikle içindeki yağdan gelebilecek olan zararlar engellenmiş veyahut azaltılmış olur.
Kajunun faydaları ve zararları bulunmaktadır. Faydaları arasında özellikle protein açısından zengin olması belirtilebilir. Ayrıca lif oranı oldukça yüksektir. Mineral olarak , fosfor, kalsiyum ve demir içerir. Kansızlığı olan kişilerin günlük miktarı aşmadan tüketmesi vücuttaki kansızlık oranını azaltabilir.
İçerisinde çinko barındırır. Potasyum sayesinde kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının dengede kalmasına yardımcı olur. Kas ve sinir hücrelerinin doğru çalışmasında etken rol oynayan sodyum da kaju içerisinde bulunan minerallerden biridir. Kajunun faydaları genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
Kajunun faydalarından yararlanıp zararlarından korunmak için günlük tüketim miktarına çok özen göstermek gerekir. Her gün yaklaşık 4 adet kaju yeterli gelebilir. Zira içerisinde çok fazla yağ, mineral ve vitamin barındırır. Fazla miktarda tüketmek kilo alımı başta olmak üzere çok daha riskli sorunlara yol açabilir.
Eğer isteniyorsa kaloriyi korumak adına her gün yerine haftanın belirli günleri tüketilmesi tavsiye edilir. En doğru miktar için hekimle görüşmek ve onun tavsiyelerine göre bir yol izlemek gerekir.
Ham kajunun zararları arasında il olarak belirtilebilecek olan şey fazla yağ barındırmasından kaynaklı doğabilecek sorunlardır. Bu yağlar zararlı da olabildiği için alerji riskini de tetikleyebilir. Ham kaju yağından ötürü ishal durumu gelişebilir. Ayrıca kendi bünyesinde barındırdığı sodyum ile tansiyonu yükseltebilir. Dolayısıyla ham kaju yerken de aşırıya kaçılmaması tavsiye edilir.
Kendiliğinden urushiol adında toksin madde içerir ve bu madde kişilerde deri döküntüsü rahatsızlığına neden olabilir. Ayrıca vücutta şişlik ve yanma gibi yan etkiler oluşturabilir. Kajunun her halini yemeden evvel dikkatli olmak ve aşırıya kaçmamak önemlidir.
Kaju oluşumunu tetikleyebilir. İçerisinde bulundurduğu yüksek orandaki yağ ile vücuttaki sebumun artmasına yol açabilir. Artan sebum ciltte biriktiği için çeşitli sivilce oluşumu gözlemlenebilir. Fakat ideal oranda tüketildiğinde ve gün içerisinde daha fazla yağ alımı engellendiğinde kaju sivilce tedavi edici bir rol üstlenebilir.
Bu durum kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Kimi ciltler kaju ile sivilce çıkarırken kimi ciltler daha pürüzsüz bir cilde sahip olabilir. Genel olarak daha genç ve diri bir cilt için kaju yenmesi tavsiye edilir. Yine de her cilt yapısı farklıdır ve birinde faydaları olan bir yiyecek farklı birinde aynı faydaları göstermeyebilir. Bu yüzden kaju için net olarak sivilce yaptığını söylemek doğru olmayabilir.
Kaju kalorisi son derece yüksek olan bir kuruyemiş çeşididir.1 adet kaju yaklaşık 23 kalori değerindedir. Bakıldığında bir avuç kaju yaklaşık olarak 230 kaloriye tekabül eder. Kilo verilirken kalori hesabı oldukça önemlidir.
Kişi diyet zamanında kaju tüketirken kalori hesabını aşmamaya özen göstermelidir. Bu anlamda en doğru miktarı ancak doktor belirtebilir. Kişi doktoruyla uygun bir diyet programı oluşturduğunda kajuyu yemeyi bırakmadan da fazla kilolarını vermeye devam edebilir.
Kaju her gün tüketilebilir fakat bu noktada kaç adet yendiği ve kişinin sağlığının buna el verip vermediği üzerinde durulmalıdır. Eğer kişi çeşitli hastalıklara sahipse ya da kaju alerjisi varsa her gün yemesi zararlı bir sona götürebilir.
Sağlığı iyi olanlar ve alerjik durumu olmayanlar her gün yaklaşık 4 adet kadar tüketebilir. Bunun üstüne çıkmak hem fazla mineral, vitamin ve yağ alımına hem de kilo alımına yol açarak kajunun zararları arasına girer.
Emziren annelerin kaju yemesi tavsiye edildiği için kaju süt yapar mı sorusu akla gelir. Ölçüyü aşmadan tüketildiğinde leblebi, ceviz, fındık ve badem gibi kaju da süt oluşumunu arttırabilir. Ayrıca mevcut akışın da daha iyi hale gelmesini destekleyebilir.
Emziren kişiler ara öğün olarak tüketmeyi tercih edebilir. Bunun öncesinde doktorla görüşülmesi tavsiye edilir zira bilinmeyen bir alerjik durum söz konusu olabilir ve anne ile bebeğin sağlığa riske girebilir. Bunun olmasını engellemek amacıyla annelerin hekimleriyle görüşmesi ve gerekli görülürse tetkikleri yaptırması önerilir.
Kaju günümüzde Hindistan'da, Afrika'nın bazı ülkelerinde yetiştirilen bir bitkidir. Türkiye'de ise kaju yetiştirilmez. Çünkü iklim olarak buna uygun değildir. Meyvenin yetişmesi için son derece sıcak ve nemli bir hava durumu gereklidir.
Bu açıdan özellikle de Ekvator bölgesinde bulunan ülkeler kajunun yetişmesi için en ideal iklime sahiptir. Ekvator ülkelerinde çok sayıda kaju ağacı bulunur ve ihracatı yapılır.
Kaju görünüm olarak fıstığa çok benzetilmektedir. Fakat diğer fıstık çeşitlerine nazaran daha iri boyutlarda olan kaju taneleri kabuksuz şekilde satılır. Ateşte kavrulur ve içine tuz ile yağ eklenme suretiyle aroma verilir. Çeşitli baharatlarla tatlandırılarak tüketilebilir. Antep fıstığı, fındık ve badem eşliğinde yenebilir.
Fakat zaten yüksek ve yağ değerlerine sahip olan bu kuruyemiş diğer kuruyemiş çeşitleri ile yenirken mutlaka dikkat edilmesi tavsiye edilir. Çünkü tüm kuruyemişler genel anlamda fazla oranda yağ içerir ve yüksek kalorilere sahiptir.
Aşırıya kaçıldığında sağlığı birçok açıdan tehdit altına alabilir. Çayın yanında kajuyu 4 adet olacak şekilde tek başına tüketmek daha iyi olabileceği gibi kişinin sağlık durumuna, yaşına ve kilosuna göre farklı çerezlerle ya da miktarlarda tüketmesi de duruma göre uygun olabilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.