cilt yüzeyinde veya cilt altında görülür. İçerisinde çeşitli dokuların bulunduğu bu oluşuma dermoid kist adı verilir. Bu dokular arasında diş, saç, yağ ve kıkırdak bulunabilir. Sıklıkla yumurtalıklarda görülse de vücudun farklı bölgelerinde de kist olma olasılığı yüksektir.
genellikle doğuştan görülür ve nadir olarak sonradan ortaya çıkar. 20 santimetreye kadar büyüyen kistlerin sorun teşkil etmemesi için ameliyatla alınması gerekir. Dermoid kist ameliyatı her yaş grubuna ve her iki cinsiyete de uygulanabilir.
Basit bir cerrahi işlemdir ve hayati risk taşımaz. Uzman cerrahlar tarafın gerçekleştirilen bu ameliyat iki şekilde yapılabilir. Dermoid kistin durumuna ve sağlık geçmişinize göre doktorunuz tedavi planı ayarlar.
Dermoid kist ameliyatı nedir, sorusuna en temel cevap, kistin bulunduğu bölgeden kesiler açılarak çıkarılmasıdır şeklinde verilebilir. Genellikle kadınların yumurtalıklarında görülen dermoid adı verilen kist, cerrahi işlem yapılarak alınır.
Hastanın şikayetlerine göre yapılan testler ve görüntülemeler sonrasında kistin bulunduğu bölge saptanır. Yeri saptanan kistin alınması için ameliyata başlanır.
Çocuklarda dermoid kist ameliyatı yetişkinlerde yapılandan farksız değildir. Genel ile ameliyata başlanır. Çocuklarda daha rahat iyileşme olasılığından dolayı öncelikle cerrahi yöntemi tercih edilir. Eğer kist büyükse ve doktor gerek görürse açık cerrahi de uygulanabilmektedir.
Bu kistler doğumda ortaya çıkabileceği gibi ilerleyen yaşlarda da kendini belli edebilir. Bebeklerde kist, yüz ve baş bölgelerinde görülebilir. Çocuklarda iyileşme süreci hızlı yenilenen hücreleri sayesinde daha hızlı gerçekleşmektedir.
Bu ameliyat kadınlarda genellikle bölgesinde oluşan kisti almak için yapılır. Kadınlarda 20-30 yaş aralığında yumurtalıkta sıklıkla görülen kistlerden birisidir. Genel anestezi ile kadının kist boyutuna göre laparoskopik ya da açık cerrahi ile kist alınır.
Hamilelik döneminde dermoid kist ameliyatı nasıldır sorusu, bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebilir. Özellikle ameliyat anındaki anestezi ve cerrahi işlemler buna neden olabilir. Dermoid kist ameliyatının bebek dünyaya geldikten sonra yapılması daha sağlıklı olabilir. Eğer kist hayati tehlike taşıyacak bir problem yaratıyorsa cerrah ameliyatı gerçekleştirebilir.
Erkeklerde dermoid kist ameliyatı genel anestezi ile yapılır. Ameliyat semptomlara kistin boyutuna ve komplikasyonlara göre yapılır. Erkeklerde kadınlara oranla dermoid kist daha az görülmektedir. Kistler büyük olasılıkla testis etrafında bulunan yumuşak doku içerisinde yer alır. Oldukça nadir karşılaşılan bu durum doğuştan gelir. Vücut içerisinde bulunan kist cerrahi yöntem ile kesi açılarak alınır.
Yaşlılarda dermoid kist ameliyatı riskli mi diye düşünülebilir. Uzman doktor tarafından gerçekleştirilen ameliyatlarda risk oranı çok düşüktür. Genellikle erken yaşlarda ortaya çıkan kistler ileriki yaşlarda da kendini belli edebilir. Yaşlılarda bu işlem normal seyrinde ilerler. Öncelikle hasta anestezi ile uyutulur. Daha sonrasında kistin olduğu bölgeye kesi açılır. Bu kesiğin boyutu ve kistin nasıl alınacağı boyutuna göre, hastanın durumuna göre değişiklik gösterir.
Yaşlı bireylerin iyileşme sürecinde daha özenli olması gerekir. Çünkü yaşın ilerlemesi ile vücudun kendini yenilemesi ve iyileşmesi diğer yaş aralıklarına göre daha yavaş gerçekleşir.
Dermoid kist ameliyatı nasıldır sorusu için iki cevap verilebilir. Bu işlem için açık cerrahi ya da laparoskopik cerrahi ile gerçekleştirilir. Öncelikli olarak hastaya genel anestezi uygulanır ve uyuması sağlanır. Her iki işlemde de kesikler açılarak kist yerinden çıkartılır.
Laparoskopik cerrahi yapılacağı zaman kistin olduğu bölgeye küçük kesiler açılır. Daha sonrasında küçük kamera kullanılır ve bazı özel cerrahi aletlerden yardım alınır. Böylelikle kist yerinden alınır. Açık cerrahi büyük kesikler açılarak kistin alınmasıdır. Kistin nerede olduğuna, boyutunun ne kadar olduğuna göre dermoid kist ameliyatı yöntemine cerrah karar verir. Büyük kist kitleleri için açık cerrahi tercih edilir.
Dermoid kistler iyi huyludur. Bu nedenle özenle yapıldığı sürece ameliyat sorunsuz geçmektedir. Bazı durumlarda kist alınırken çevredeki organların zarar görmesi söz konusu olabilir. Yumurtalıkta bulunan kistlerin alınırken dikkatli olunması gerekir. Doğurganlıkla ilgili endişeler ortaya çıkabilir. Eğer kistin bütünü alınmazsa tekrarlama gibi sorunlarla karşılaşılabilir.
Bu riskler düşük bir ihtimaldir. Uzman bir doktor tarafından yapılacak bu işlemde dermoid kist ameliyatı riskli mi diye düşünmenize gerek kalmaz.
Dermoid kist ameliyatı sonrası sorunsuz bir iyileşme için öncelikle doktorun size verdiği tavsiyeleri doğru bir şekilde yerine getirmelisiniz. Ameliyat sonrasında kişinin dinlenmesi ve kendini yormaması gerekir. Kistin alınması için açılan cerrahi kesiklerin iyi bir şekilde korunarak kapmamasına özen gösterilmelidir. Cinsel ilişki, doktorun söyleyeceği zamana kadar yasak olacaktır.
İşlem sonrasında kişinin tükettiği besinlere ve sıvı alımına dikkat etmesi gerekir. Sindirimi kolay sağlıklı yiyecekler tüketilerek iyileşme sürecine destek olunmalıdır. Yeterli miktarda su içilmesi gerekir. Doktorun vereceği ilaçların düzenli bir şekilde kullanılması önemlidir.
Dermoid kist ameliyatı kaç saat sürer, sorusu gibi ameliyatın iyileşme süresi de değişiklik gösterir. Ameliyat iyi geçtiyse ve iyileşme döneminde kişi yeterli özeni gösterdiyse bu süreç sağlıklı bir şekilde geçerek kısa sürecektir.
İlk günlerde ağrı hissetmek oldukça doğaldır. Hastanın iyileşmesi 2-3 haftayı bulabilir. Tamamen bir iyileşme ve gündelik aktivitelere dönme ise birkaç haftadan birkaç aya kadar değişiklik gösterir. Yine de en doğru cevabı doktor vereceğinden dolayı ameliyat olan kişinin gündelik hayatına geri dönme sürecini doktor belirler.
Dermoid kist ameliyatlarında ameliyat sürecini etkileyen birçok farklı etmen vardır. Kistin boyutu, nerede olduğu gibi durumlar süreyi etkiler. Bu yüzden dermoid kist ameliyatı kaç saat sürer sorusunun yanıtı değişiklik gösterecektir. Ameliyatın nasıl gerçekleştirildiği süreyi etkileyen bir faktördür. Laparoskopik cerrahi ile yapılan ameliyatlar daha kısa sürer. Açık cerrahi ise daha büyük kesiklerle yapıldığında uzun sürebilir. Ortalama bir dermoid kist ameliyatı 1-2 saat sürer. Bu süre net bir cevap veremeyeceği için süre uzun da olabilir kısa da.
Dermoid kist belirtileri genellikle çoğu insanda görülmez. Belirti vermeyen bu kistler büyüdükçe fark edilmeye başlanır. Kadınlarda normal zamanlarda ve özellikle regl dönemlerinde normal dışı ağrılar yumurtalık dermoid kistin belirtisi olabilir. Olası belirtileri aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür;
Dermoid kist ameliyatı sonrası bu problemler ortadan kalkacaktır.
Dermoid kist oluşumunun belirli bir nedeni bulunmamaktadır. Doğuştan veya sonradan ortaya çıkar. Genellikle doğuştan olan bu kist, kadınların yumurtalıklarında en çok rastlanan kistler arasındadır ve iyi huyludur. Ancak ağrı yapacağından ve büyüme riski olduğundan dolayı aldırılması gerekir. Yumurtalıkta oluşan bu kist dermoid kist ameliyatı ile giderilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.