Omuz ekleminde yer alan kıkırdak dokunun aşınması, omuz kireçlenmesi sebeplerindendir. Omuz eklemi üç ana kemikten oluşur. Bunlar; kol iskeletinin üst kısmında yer alan ve pazu kemiği olarak da adlandırılan humerus, göğüs kafesinin arkasında kolu gövdeyle ve omuz üstü köprücük kemiğiyle birleştiren yassı şeklindeki skapula ve yere paralel bir şekilde bulunan üst köprücük kemiği olan klavikuladır. Bu kemiklerin uçlarında bulunan kıkırdaklar eklem hareketlerini kolaylaştırarak sürtünmeyi azaltır.
Genellikle yaşa bağlı olarak eklemlerde kireçlenme oluşabilir. Eklem kireçlenmesi, kemiklerin üzerini örten ve hareket kabiliyetini kolaylaştırarak sürtünmeyi önleyen kıkırdak dokunun aşınması ve kaybedilmesidir.
Çoğunlukla dizlerde ve kalçada eklem kireçlenmesi yaşanabilir. Bununla birlikte en fazla hareket kabiliyetine sahip ve kolumuzu hareket ettirmemizi sağlayan omuz eklemindeki kemikler arasında bulunan kıkırdağın farklı nedenlerle zamanla aşınmasıyla da kireçlenme oluşur.
Eklemler ciddi şekilde hasar görür, eski kaygan ve elastik yapısını kaybederek pürüzlü bir hal alır. Omuzda kireçlenmeye bağlı olarak kişinin hareketlerinde kısıtlılık ve ağrı meydana gelir. Kireçlenmenin büyüklüğüne göre tedavi yöntemleri uygulanır.
Omuz kireçlenmesi belirtileri genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
Omuz kireçlenmesinin en belirgin özelliği ağrı olarak karşımıza çıkar. Genel olarak ilk başta ağrı uzun süreli yapılan ağır aktiviteler nedeniyle ortaya çıkarak, yapılan aktivite esnasında ağrı şiddeti artarken, bırakıldığında dinlenme esnasında azalmakta ve ağrı geçmektedir.
Ancak omuz kireçlenmesinin ilerlemiş vakalarında ise dinlenme esnasında ağrının devam ettiği gözlemlenmiştir. Sağ veya sol omuz kireçlenmesi belirtileri arasında ise herhangi bir farklılık bulunmamaktadır.
Omuzda kireçlenmeye neden olan bir çok etken bulunur. Ancak ana nedeni yaşlanma olarak belirtmek yanlış olmaz. Bununla birlikte, hastalığın ortaya çıkmasında rol oynayan ve kıkırdak kaybına katkıda bulunan faktörler aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
Omuz ekleminde meydana gelen kireçlenmeye artrit adı verilir ve iki çeşit artrit tipi vardır. Bunlar:
Omuz kireçlenmesi en belirgin özelliği ağrı ve hareket kısıtlılığıdır. Ancak şikayetlerin ortopedik hastalıklar ile karıştırılmaması için öncelikle fizik muayene ve akabinde X-ışınları, MR gibi görüntüleme testleri kullanılarak, eklemin detaylı değerlendirilmesi neticesinde teşhisi yapılır.
Doktor, hastanın tıbbi öyküsünü, semptomlarını ve fiziksel muayene bulgularını göz önünde bulundurarak gerektiğinde kan testlerinden de yardım alarak teşhisini koyar.
Omuz kireçlenmesi tedavisi için uygulanan ilk yöntemler, semptomları azaltmaya yöneliktir. Hastanın hareket kısıtlılığını azaltmak ve günlük sorunlu ihtiyaçlarını gidermek amacıyla tedavi uygulanır. Eklem kireçlenmesi, kıkırdağın zamanla aşınmasından kaynaklanan bir hastalıktır. Kireçlenme tedavi edilmezse ilerler ve bu durum tedavinin başarı oranını etkiler.
Omuz kireçlenmesinde uygulanan tedavi seçenekleri şunlardır:
Ortopedi uzmanı tarafından hastanın semptomları ve kişisel ihtiyaçlarına göre hazırlanacak omuz kireçlenmesi tedavisi uygulanmalıdır.
Omuz kireçlenmesinin en belirgin belirtileri ağrı ve hareket sorunlarıdır. Genellikle ağrı, omuzun üst kısmında başlar, sırt, kol ve boyunda hissedilir; kolun hareketleriyle de artarak hastanın hayat kalitesini zorlaştırır. Tedaviye zamanında başlanmaması omuz eklemindeki kemiklerin deforme olmasına sebep olabilir.
Omuz kireçlenmesi, omuz eklemindeki kıkırdak dokunun aşınmasına bağlı olarak oluşan bir durumdur ve kişinin hareketlerini kısıtlayarak ağrıya neden olur. Tedavi şekli hasarın büyüklüğüne göre ağızdan alınan ağrı kesici ilaçlar, fizik tedavisi, yeterli gelmediği durumlarda eklem içine yapılacak steroid enjeksiyonları ve gerektiğinde cerrahi müdahale uygulamaları ile tedavi yapılmaktadır.
Omuz kireçlenmesinde uygulanan tedavi süresi, kireçlenmenin yarattığı hasara ve uygulanan tedavinin hastayı iyileştirme sürecine bağlı olarak değişir. Tedavi genellikle cerrahi olmayan yöntemlerle başlar, uygulanan fizik tedavi süresi 4-6 hafta kadardır. Fizik tedavi ayrıca ilaç tedavisi ve egzersizlerle desteklenir. Tedaviyi aksatmamak iyileşme süreci için oldukça önemlidir. Cerrahi müdahalelerde iyileşme süreci daha uzundur.
Omuz kireçlenmesi tedavi edilmezse, semptomlar ilerleyerek omuz eklemindeki deformasyonlar artabilir. Ağrının şiddeti ve hareket kısıtlılığı artacağından kişi günlük hayatını idame ettirmede zorluklar yaşayabilir ve yaşam kalitesi olumsuz yönde etkilenebilir. Omuzu hareket ettiren kas grubunun yapışma bölgelerinde yırtılma, yıpranan kıkırdaklar sebebiyle sürtünen eklemler şiddetli ağrı ve işlev kaybına yol açabilir.
Tüm eklem kireçlenmelerinde olduğu gibi omuz kireçlenmesinde de hastaların sıcak ve soğuk uygulamalardan fayda sağladığı görülmektedir. Genellikle omuz kireçlenmesinin ani başlayan ağrı, iltihaplanma, şişlik ve kızarıklık durumlarında soğuk kompres önerilmekte iken, kronik ağrı ve kas gerginliğinde sıcak uygulamaların etkili olduğu bilinmektedir. Ancak kişilerin ağrı eşiğinin farklı olduğu gibi ağrıya karşı verilecek tepkinin de kişiden kişiye farklılık göstereceği aşikardır. Yapılacak sıcak-soğuk uygulamadan hangisinin dahi iyi geldiğinin hasta olan kişi tarafından denenerek belirlenmesi asıl olandır.
Omuz kireçlenmesi olanların dikkat etmesi gereken hususlar şu şekilde özetlenebilir:
Sonuç olarak, uygulanacak tedavinin uzman doktor tarafından planlanması, tedavinin eksiksiz ve düzenli bir şekilde uygulanması tedavinin başarısı için çok önemli ve gereklidir. Omuz kireçlenmesi problemi yaşayanların yaşam kalitesini artırmaları için bu ayrıntılar oldukça önemlidir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.