Her ne kadar sağlıklı tarafıyla bilinse de yulafın zararları da mevcuttur. Yulaf, bilimsel adıyla ‘avena sativa’ olarak bilinir. Geçmişten bugüne dek genel anlamda hayvan yemi olarak kullanılır.
Bununla beraber içeriğindeki çeşitli , minerallerden dolayı insanlar tarafından da tercih edilir.
Taneleri iridir ve oldukça sert bir tahıl çeşididir. Sert olması neticesiyle pişirilme süresi uzundur. Bu nedenden dolayı genel anlamda yulafın öğütülmüş versiyonu daha çok tercih sebebidir.
Ezme hali ise yulafın ezilip suyla yumuşatılıp kuruyemiş ya da ile karıştırılmasıyla yapılır. Günümüzde besini olarak oldukça tercih edildiği görülür.
Yulaf, bilhassa isteyen ya da mevcut kilosunu korumak isteyen kişiler tarafından çeşitli faydalarından ötürü tüketilen bir tahıldır. İçerisinde bulunan bitkisel proteinden ötürü kilo kaybı yaşanılan dönemde oluşabilecek deri sarkmalarını önleyebilir. yönünden zengin olduğu için oluşabilecek tatlı krizlerinin önünü kesebilir.
Diğer tahıllarla kıyaslandığında daha fazla çözünür posa içeridiğinden bağırsak sağlığını destekleyip tiroit bezlerini çalıştırabilir. Sindirimi uzun süren bir yiyecek olmasından dolayı uzun süre tokluk sağlayabilir.
Fazla dozda tüketilmedikçe bedenin sağlıklı işleyişini destekleyip günlük alınması gereken vitamin ve minerallerin bir kısmını kendi başına karşılayabilir.
Yulaf ezmesi normalde zararları bulunan bir besin olmasa da çeşitli rahatsızlıkları olanlar için olumsuz durumlar yaşanmasına sebep olabilir. Genel anlamda yulaf ezmesi zararları bireyseldir.
Yani kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Eğer ya da gibi mide hastalıkları söz konusuysa rahatsız edici etkisini gösterebilir.
Şişkinlik ve hazımsızlık yaşanmasını tetikleyebilir. Aynı zamanda bazı bağırsak hastalıkları yulaf ezmesi tüketimi ile daha çok ilerleyebilir. Bunun için tüketmeden evvel dikkatli olmak gerekir. Kişinin doktoruna danışması istenmeyen sonuçların yaşanmasının önüne geçmek adına önerilebilir.
Günümüzde intoleransı olan kişi sayısındaki artışla beraber tahıl veya kuruyemiş kaynaklı sütlerin bir diğer adıyla bitkisel sütlerin tüketimi artış göstermiş durumdadır. Yulafın süt hali özellikle hayvansal süt tüketmek istemeyenler için tercih sebebi olabilir. Fakat bazı kişiler için yulaf sütü zararları olabilen bir seçenek durumundadır.
Lif açısından her ne kadar zengin olsa da çölyak hastaları için riskli bir seçim olabilir. Bunun için tüketirken dikkatli olunması ve mümkünse öncelikle az miktarda tüketilmesi önerilir.
Glutensiz yulaf sütü çölyak hastalarının da içebileceği bir çeşit olsa da yine de aniden fazla miktarda tüketilmemelidir. Her gıda her bünyede farklı reaksiyonlar yaşanmasına sebep olabilir. Yulaf sütü gelişme çağındaki çocukların da içebileceği bir bitkisel süt olsa da onlar için de bazı hassas durumların yaşanmasına sebep olabileceği unutulmamalıdır.
Yulaf zararları ve faydaları olan bir tahıl türüdür. Yulafın zararları nelerdir sorusuna sıralı olarak şöyle yanıt verilebilir;
Yulafın zararları olduğu gibi yararı da vardır. Yulafın faydaları için şunlar sıralanabilir:
dönemindeki kadınlar için de yulaf ezmesi zararları söz konusudur. Fakat ölçülü davranılırsa zararlarından ziyade faydaları gözlemlenebilir. Normal porsiyonla tüketildiğinde bağırsak sağlığını destekleyip tokluk sağlarken tüketilen miktar arttığında ishale ve gaz sancısı gibi sorunlara yol açabilir.
Ayrıca bazı kişilerde bağırsak tıkanıklığı durumuna da neden olduğu için özellikle hamilelik döneminde tüketilen her gıdaya dikkat etmek ve doktora danışarak ilerlemek önemlidir.
Yaşı ileri olan bireyler için yulaf ezmesi zararları kendini daha çok gösterebilir. İlerleyen yaşla birlikte mide daha da hassaslaşır ve diğer tüm organlar da dış etmenlerden etkilenmeye daha müsait bir hale gelir.
Belli bir yaş üstündeki bireyler vitamin ve mineral eksikliği yaşamaya daha yatkındır. Dolayısıyla haddinden fazla sıklıkta tahılla beslenen yaşlılarda mineral eksikliği artış gösterebilir. Bunun sonucunda bazı sağlık sorunları yaşanabilir. Ayrıca şeker hastası olan ileri yaş grubu da yulaftan negatif yönde etkilenebilir.
Bebekler ve çocuklar yulaf tüketebilir. 6. ayından itibaren bebeklere yulaf ezmesi yedirmek sağlıklı kabul edilir. Ancak bebekler daha hassas ve narin oldukları için standart yulaf yerine tam yulaf çeşiti tercih edilmesi tavsiye edilir. Ölçüye dikkat etmek çocukların ve bebeklerin hazımsızlık yaşamamasını sağlar. Dolayısıyla hekim kontrolünde çocukların da yulaf ezmesi yiyebileceği söylenebilir.
Yulaf alerjisi rahatsızlığında yulaf tüketmek karın ağrısını tetikleyebilir. Alerjisi olan kişiler dışında da yulafın ölçüsüz tüketilmesi sonucunda karın ağrısı ve akabinde ishal gibi bağırsak rahatsızlıklarına yol açabileceği söylenebilir. İshali tetikleme sebebi de içerisindeki zengin lifle açıklanabilir.
Bağırsak hastalıklarından bir diğeri olan kabızlık durumunun önlenmesinde etkili olan yulaf kontrolsüz yendiği takdirde fazla lif alımı sonucunda ishale yol açabilir. Böyle durumlar yaşamamak adına günlük yenen miktara özen göstermek gerekir.
Alerjik durumu olan kişiler ise tüketirken daha dikkatli olmalıdır. Zira alerjik durum olduğu için az miktarda tüketilse dahi karın ağrısı başta olmak üzere çeşitli sorunlarla karşılaşılması ihtimal dahilindedir.
Kilo kontrolü sağlamak ya da kilo vermek isteyen kişiler diyetlerinde yulaf ezmesi yemeyi tercih edebilir. Diyetisyenin direktiflerine uyum sağlanarak yendiğinde kilo vermeyi destekleyebilir. Tokluk hissi sağladığı için gün içinde yemek yeme isteğini bastırabilir. Az kalori almak da beraberinde kilo kaybını getirdiği için bu açıdan bakıldığında da kilo verme konusunda etkili olduğu söylenebilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.